Mandat pe 29 de zile pentru ginecologul şpăgar

0
291

Medicul ginecolog Radu Nicon, reţinut duminică, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 24 de ore, după ce a fost prins în flagrant primit 1.000 de lei şpagă, a primit, ieri după-amiază, mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Dolj, la propunerea procurorilor, însă, la momentul pronunţării hotărârii, medicul plecase de la instanţă. Acestuia îi expirase perioada reţinerii, astfel că a putut să plece liniştit. În încheierea de şedinţă, judecătorii au şi menţionat faptul că se dispune arestarea preventivă a inculpatului „de la data punerii în executare a mandatului”, mai precis, de la momentul în care acesta va ajunge în arest. Până la ora 17.00, medicul nu ajunsese în arestul IPJ Dolj. Procurorii au reţinut în sarcina medicului două fapte de luare de mită, una în februarie, iar cea de-a doua duminică, atunci când a fost prins în flagrant. Culmea este că anchetatorii au rămas datori la medic, pentru că acesta le ceruse 1.300 de lei, iar ei n-au avut decât 1.000 de lei.

Reamintim că medicul Radu Nicon, în vârstă de 59 de ani, de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost ridicat, duminică, la prânz, de echipa operativă formată din procurorul desemnat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj chiar de la biroul său, din spital, pentru că era de gardă, după ce a primit 1.000 de lei, bani marcaţi criminalistic.

Medicul ceruse de fapt 1.300 de lei, ştiind că trebuie să „salveze” o femeie în vârstă de 30 de ani, al cărei soţ era plecat în străinătate, la muncă, şi care rămăsese însărcinată cu antrenorul de fitness. Tocmai pentru că înţelesese cât de gravă e situaţia femeii, medicul a cerut un preţ mai „piperat” decât obişnuia. Numai că el n-a ştiut că banii i-au fost înmânaţi de un investigator sub acoperire. Povestea i-a fost servită medicului de o tânără care avusese probleme cu el din cauza banilor. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, flagrantul s-a realizat în baza denunţului depus la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj de o elevă de 18 ani, care s-a dus la medic şi i-a cerut să-i facă o operaţie de întrerupere de sarcină, luna trecută. Ca să o opereze, medicul i-a cerut 5 milioane de lei vechi, bani pe care fata a spus că nu-i are. Radu Nicon a pus-o să-şi dea jos bijuteriile din aur pe care le avea, lănţişor şi cercei, şi să le lase la el drept garanţie până face rost de bani. A venit, între timp, prietenul fetei, cu 400 de lei, i-a dat medicului, fata şi-a cerut bijuteriile înapoi, însă medicul a oprit un cercel din aur, ca să fie sigur că primeşte şi diferenţa. Pe 25 februarie, la ora 23.00, i-a făcut fetei chiuretajul, iar a doua zi aceasta i-a cerut cercelul spunând că are nevoie de el ca să-l amaneteze. A plecat din spital fără să aibă măcar ieşirea făcută.

S-a dus la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, unde a povestit ce păţise. La o săptămână după acest episod, fata l-a sunat, a mers la el la cabinet, la control, i-a dat diferenţa de un milion, cu care rămăsese datoare, şi i-a spus că are o „verişoară”, de 30 de ani, care are nevoie de chiuretaj. Medicul i-a spus ca verişoara să vină duminică, 17 martie, la spital, pentru că este de gardă, să stabilească detaliile.

„Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă emisă de procuror, iar astăzi (n.r.-ieri) se va solicita instanţei de judecată arestarea preventivă. În sarcina sa a fost reţinută comiterea a două fapte de luare de mită”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu.

Ieri, Radu Nicon a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Şedinţa de judecată a durat însă foarte mult, la final judecătorii spunând că vor anunţa decizia ulterior. În acest condiţii, bărbatul, căruia îi expirase de la prânz  ordonanţa de reţinere, a plecat. Instanţa a anunţat în jurul orei 16.00 că s-a admis propunerea procurorilor şi se dispune arestarea preventivă a lui Radu Nicon pe 29 de zile, mandatul urmând să intre în vigoare la momentul încarcerării acestuia în arestul IPJ Dolj.