Ziua Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale

0
634

Elevi de la Grupul Şcolar „Traian Vuia”, însoţiţi de prof. Carmen Mocanu, şi de la Grupul Şcolar „Electroputere”, însoţiţi de prof. Tatiana Bălăşoiu, vor participa luni, 21 martie, începând cu ora 16.00, la programul de manifestări organizat de Secţia audio-video a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” şi American Corner Craiova cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea discriminării.

Va fi difuzat filmul document „Lungul drum al libertăţii”, inspirat după  un fapt real: la 21 martie 1960, poliţia a deschis focul şi a ucis 69 de persoane care demonstrau paşnic împotriva apartheid-ului, în localitatea Sharpeville din Africa de Sud. Adunarea Generala a Naţiunilor Unite a declarat, ulterior, 21 martie Ziua Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale şi a invitat comunitatea internaţională ca în această zi să se comemoreze tragedia de la Sharpeville, dar în acelaşi timp să lucreze pentru combaterea rasismului şi a discriminării oriunde în lume.

Discriminarea rasială şi etnică manifestată în viaţa de zi cu zi împiedică progresul pentru milioane de oameni din întreaga lume. Rasismul şi intoleranţa pot lua diverse forme – de la negarea principiilor de bază ale egalităţii oamenilor la alimentarea urii etnice ce ar putea duce la genocid.

După masacrul de la Sharpeville, s-au făcut progrese semnificative în lupta împotriva rasismului. Sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost demontat.  Legile şi practicile rasiste au fost eliminate în multe ţări şi a fost stabilit un cadru internaţional pentru lupta împotriva rasismului, ghidat de Convenţia internaţională privind eliminarea discriminării rasiale. Convenţia are ca deviză „Uniţi împotriva rasismului. Demnitate şi Justiţie pentru toţi”. Cu toate acestea, încă, în toate regiunile, prea multe persoane, comunităţi şi societăţi suferă de nedreptate şi de stigmatul pe care îl pune rasismul.