Promisiuni pentru bolnavii de SIDA – Criza medicamentelor s-ar putea încheia săptămâna viitoare

0
368

Încă de la începutul acestui an, bolnavii de SIDA au foarte mult de suferit de pe urma lipsei de medicamente. În repetate rânduri aceştia au cerut ajutorul autorităţilor, însă toate demersurile s-au lovit de un zid al birocraţiei. Aşa s-a ajuns la situaţia în care de aproape o lună de zile persoanele seropozitve nu şi-au mai primit tratamentul şi starea lor de sănătate s-a înrăutăţi considerabil. În prezent, există promisiuni şi speranţe că medicaţia va fi achiziţionată chiar săptămâna viitoare. Bolnavii sunt la capătul puterilor, şi nu le-a mai rămas decât să aştepte…

Reprezentanţii organizaţiilor care apără drepturile bolnavilor de SIDA se tem că situaţia de faţă nu va rămâne singulară. Aceştia se aşteaptă să se mai lovească de o criză similară de medicamente atât în cursul acestui an, cât şi pe termen lung.

Pentru că se simt vulnerabili în faţa unei astfel de ameninţări, bolnavii dar şi membri asociaţiilor de profil, doresc să îşi ia câteva măsuri de siguranţă, şi au cerut sprijinul autorităţilor. Aceştia propun includerea unor reprezentanţi ai bolnavilor de SIDA în Comisiile de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. În plus, pentru a debirocratiza sistemul de acordare a medicamentelor specifice acestei afecţiuni, care nu se găsesc în farmaciile cu circuit deschis, pacienţii au solicitat ca distribuirea tratamentului pentru HIV SIDA să nu se mai efectueze prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ci direct de la Ministerul Sănătăţii către spitale.

„Pentru că bugetul se alocă arbitrar şi nu în funcţie de solicitările din teritoriu, am luat decizia în cadrul forurilor naţionale, ca Uniunea Naţionala a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) să facă demersurile necesare pentru ca Ministerul Sănătăţii să revină la Comisiile Naţionale de Sănătate şi să avem câte un reprezentant, aşa cum era acum câţiva ani, când nu întâmpinam astfel de probleme”, a declarat Mircea Marian, preşedintele Asociaţiei „Speranţa Băniei” din Craiova.

Pacienţii doresc un sistem mai puţin birocratic

Chiar dacă la un moment dat se discuta despre „liberalizarea” pieţei medicamentelor pentru HIV SIDA în România, reprezentanţii asociaţiilor de specialitate susţin că acest demers ar dezavantaja această categorie de bolnavi. Două sunt motivele invocate: pe de o parte costul ridicat al medicaţiei, care porneşte de la 1.500 de dolari pentru fiecare pacient, sume prea mari pentru mulţi dintre farmacişti, iar pe de altă parte încălcarea confidenţialităţii seropozitivilor, aceştia fiind expuşi public.

Prin urmare, singura soluţie acceptată unanim de bolnavi şi membri asociaţiilor de specialitate este ca Ministerul Sănătăţii să preia în totalitate achiziţia şi distribuţia de medicamente pentru HIV SIDA, excluzând orice fel de intermediar. Pornind de la această idee, persoanele seropozitive îşi propun să atragă atenţia asupra situaţiei în care mulţi dintre ei se află, după întreruperea tratamentului.

„Vrem să prezentăm soluţiile noastre Ministerului Sănătăţii pentru a nu se mai repeta această situaţie în care bolnavii să nu aibă tratament, practic să nu aibă speranţă. Şi ne dorim să-i sensibilizăm, să accepte o colaborare cu noi. Nu vrem să-i presăm, ci doar să-i facem să conştientizeze greutăţile prin care trec aceşti pacienţi şi că oricine poate fi oricând în locul lor. Scopul nostru este să realizăm o strategie pe termen lung care să asigure constant tratamentul acestor bolnavi”, a mai precizat Mircea Marian, preşedintele Asociaţiei „Speranţa Băniei” din Craiova.

Spitalul de Boli Infecţioase a finalizat licitaţia

În prezent, bolnavilor nu li se mai administrează deloc medicaţia, iar acest lucru nu se întâmplă doar în Dolj, ci la nivel naţional. Rezervele s-au terminat chiar şi în spitalele din Bucureşti, de unde se mai trimiteau în situaţii limită medicamente şi spre unităţile sanitare din teritoriu. Pentru a trece cât mai repede peste această perioadă, reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova au urgentat procedurile de achiziţie şi se aşteaptă ca în câteva zile, maxim o săptămână să se reia schemele de tratament.

„Astăzi (nr-ieri) am fost la secţia de zi a Spitalului de Boli Infecţioase şi mi s-a confirmat faptul că licitaţia pentru achiziţia medicamentelor în regim de urgenţă a fost realizată. În acest fel, săptămâna viitoare vin şi medicamentele, ce-i drept pe rând, însă este un lucru bun că se reia tratamentul”, a spus Mircea Marian.

Persoanele seropozitive, la limită

De ceva vreme însă, bolnavii de SIDA resimt din plin efectele adverse ale lipsei de tratament: greţuri, leşinuri, dureri puternice de cap, dar şi stări gripale. La nivelul judeţului Dolj, există 260 de persoane diagnosticate, fiecare cu două- trei medicamente în schema de tratament, la care se adaugă şi cazurile noi apărute. Şi anul trecut au fost depistaţi alţi opt  pacienţi putători ai virusului HIV, care vor intra din acest an pe schemele de tratament.

„Banii care au venit sunt suficienţi numai până în luna august. Este vorba de aproximativ 3,9 milioane de lei, care cu siguranţă nu au cum să ajungă până la sfârşitul anului. Virusul se depistează greu pentru că perioada de incubare a virusului este de 6 luni de la contactare. Odată însă identificaţi bolnavii trebuie să beneficieze de medicaţie. Nu ştim exact care ar fi diferenţa necesară, însă aceste aspecte vor fi discutate în curând. Sperăm însă ca reaşezarea bugetară din luna august să suplimenteze sumele necesare”, a mai spus reprezentantul asociaţiei care apără drepturile bolnavilor de SIDA.

Anul trecut, la nivel naţional peste 40% dintre bolnavii infectaţi cu virusul HIV au fost obligaţi să întrerupă tratamentul antiretroviral, tot din cauza dificultăţilor întâmpinate de spitale, în asigurarea accesului continuu la medicamentele specifice. Din cauza lipsei banilor, tot anul trecut, autorităţile au concediat 300 de asistenţi personali.

CARMNE RUSAN şi RADU ILICEANU