Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă avertizează: „România riscă procedura de infringement din cauza Codului Muncii”

0
794

Asumarea Guvernului Boc a noului Cod al Muncii poate avea consecinţe nefaste pentru România la nivel european. Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune socială, a declarat la întâlnirea delegaţiei PSD din Parlamentul European că Uniunea Europeană este îngrijorată de modificarea Codului Muncii de către executivul de la Bucureşti.

Laszlo Andor

Europarlamentarii social-democraţi au prezentat punctul de vedere al PSD cu privire la neregulile formei Codului Muncii pe care Guvernul şi-au angajat răspunderea. La această întâlnire, comisarul Laszlo Andor a transmis trei informaţii importante: Comisia Europeană face deja o anchetă cu privire la conţinutul Codului Muncii propus de Guvern, pentru a verifica ce este şi ce nu este conform cu legislaţia europeană; comisarul Laszlo Andor s-a declarat profund îngrijorat cu privire la problemele dialogului social din România (dialogul foarte dificil cu sindicatele şi cu patronatele); a informat delegaţia PSD că se ia în calcul iniţierea procedurii de infringement pentru România, pornindu-se de la această problemă a absenţei dialogului social.

„Nu există nici o accelerare a absorbţiei Fondurilor Sociale Europene în România”

Comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune socială şi-a exprimat, de curând, îngrijorarea faţă de creşterea ratei şomajului în Europa, cu atât mai mult cu cât 1,3 milioane de şomeri sunt tineri care nu au avut niciodată şansa să acumuleze experienţă de muncă.
România nu are o piaţă a forţei de muncă rigidă, care să presupună o flexibilizare măsurată în pierderea protecţiei sociale şi în creşterea şomajului. Mai mult decât atât România riscă să piardă finanţarea prin Fondul Social European în condiţiile în care nu există o accelerare a absorbţiei fondurilor sociale. Conform declaraţiei Comisarului, de la începutul acestei luni din cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) cu privire la Fondul Social European şi la viitoarea politică de coeziune, în România există obstacole în special în ceea ce priveşte capacitatea de cofinanţare sau capacitatea administrativă. „În luna octombrie am fost la Bucureşti, în ceea ce priveşte problema română şi mai mulţi miniştrii au fost asiguraţi că DG Ocupare (Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, din cadrul Comisiei Europene n.n.) se preocupă în mod constant de utilizarea adecvată a Fondurilor Sociale Europene. Există obstacole în special în ceea ce priveşte capacitatea de cofinanţare sau capacitatea administrativă. Iată că toate aceste dificultăţi trebuie tratate ca atare încercând să selecţionăm cele mai bune proiecte din ţară, pentru că este adevărat că dacă nu există nici o accelerare a absorbţiei Fondurilor Sociale Europene în România, această ţară riscă să piardă aceste fonduri” a declarat Comisarul Laszlo Andor.

Victor Boştinaru

„Guvernul României asistă impasibil la pierderea finanţărilor de la Uniunea Europeană”

Eurodeputatul Victor Boştinaru, membru al Comisiei REGI, consideră că afirmaţiile Comisarului Laszlo Andor reflectă o realitate care nu mai poate fi ascunsă de Guvernul de la Bucureşti: „Am subliniat încă din anul 2008 deficienţele aparatului administrativ atât în ceea ce priveşte capacitatea sa de administrare dar şi incapacitatea de a asigura resursele necesare cofinanţării proiectelor europene. Însă dacă noi am avut întotdeauna pe agendă aceste probleme şi am venit cu soluţii pentru ameliorarea acestei situaţii, Guvernul României asistă impasibil la reducerea sau chiar pierderea finanţărilor de la Uniunea Europeană pe toate axele de dezvoltare”. Fondul Social European (FSE) este instrumentul principal prin care Uniunea Europeană finanţează obiectivele strategice ale politicii de ocupare având ca priorităţi creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor precum şi creşterea accesului pe piaţa muncii.

Dezvoltarea resurselor umane: o necesitate pentru România

În octombrie 2009, eurodeputatul Victor Boştinaru împreună cu alţi parteneri importanţi din Autoritatea de Management pentru POSDRU, domeniul privat şi bancar, au organizat conferinţa Dezvoltarea resurselor umane: o necesitate pentru România. Gestiunea Fondului Social European. Obiectivul principal al conferinţei a constat în evidenţierea principalelor probleme pe care le întâmpină beneficiarii în accesarea şi implementarea fondurilor alocate României prin FSE, precum şi propunerea de soluţii pentru eliminarea factorilor ce determină gradul scăzut de absorbţie al acestor fonduri. Conferinţa a abordat şi soluţiile ce se impun pentru îmbunătăţirea capacităţii de proiectare şi implementare a proiectelor finanţate de către Uniunea Europeană, la nivelul administraţiei publice locale. Europarlamentarii PSD consideră că în loc să fi modificat Codul Muncii cu riscul declanşării unor proceduri periculoase pentru România, Guvernul Boc ar fi trebuit să reducă impozitarea muncii şi să îi stimuleze pe cei care angajează tineri. Deblocarea posturilor pentru tinerii absolvenţi, reducerea graduală a CAS cu 10% încă din 2011, scutiri de taxe pentru noii angajați, plata datoriilor statului către firmele private, transformarea vârstei de pensionare din obligaţie în drept sau deblocarea absorbţiei de fonduri europene sunt soluţiile de care este nevoie în prezent.