Specii noi – născute din prostul obicei al oamenilor de a arunca deşeuri în apă – sabotează vieţuitoarele din mediul acvatic. „PETştii” şi „meDOZE”-le, căci despre ele este vorbe, au devenit şi personaje de poveste, în încercarea autorităţilor de a conştientiza generaţia tânără despre consecinţele negative pe care indiferenţa oamenilor le are asupra mediului.
Administraţia Bazinală de Apă (ABA) „Jiu” a lansat, în urmă cu două zile, la Şcoala cu clasele I-VIII “Marin Sorescu” din Bulzeşti, o cărticiă pentru copii, intitulată „Peripeţiile lui OVI”, marcând astfel „Ziua Mondială a Apei”. Evenimentul a fost susţinut de specialiştii ABA „Jiu”, în cadrul unei campanii de conştientizare şi responsabilizare.
Pe scurt, „Peripeţiile lui OVI” este o poveste care se adresează în primul rând copiilor din clasele II-IV şi relatează călătoria unui peştişor care ajunge accidental în ape poluate. Aici întâlneşte specii noi – „PETşti” şi „meDOZE”, născute din obiceiurile proaste ale oamenilor, respectiv acelea de a arunca deşeuri în apă şi pe maluri. Aşadar, „peştii” s-au transformat în „PETşti” şi „meduzele” în „meDOZE”, personaje negative, care îl urmăresc pe OVI şi încearcă să-l înghită. Într-un final, OVI ajunge într-un pet mare, dar este salvat de un copil.
„Peripeţiile lui OVI” este o cărticică gândită şi concepută de Administraţia Naţională Apele Române, în cadrul campaniei de responsabilizare socială „Să păstrăm apele curate!”, campanie care a fost premiată, în 2008, în cadrul festivalului internaţional al campaniilor de mediu „Green Awards”, de la Londra, la categoria „Best Green International Campaign”. „Peripeţiile lui OVI” a fost unul dintre cele mai apreciate produse de campanie de către membrii juriului „Green Awards”, pentru originalitate grafică şi idei îndrăzneţe. „Elevii şcolii din Bulzeşti s-au înscris şi la concursul de desene, compuneri şi eseuri, lansat de ABA Jiu cu ocazia Zilei Mondiale a Apei – cu această instituţie având parteneriat educativ, iar astăzi (n.r. 17 martie a.c.) specialiştii Apelor Române i-au premiat cei mai buni elevi. Premiile au constat în şepcuţe şi tricouri inscripţionate. Totodată, pentru implicarea lor în lecţia susţinută de cei de la Ape, fiecare elev a primit câte o diplomă de participare“, a declarat Adriana Bărbuţu, directorul unităţii de învăţământ din Bulzeşti.