15 martie, deadline pentru depunerea candidaturilor: Premiul pentru Jurnalism „Lorenzo Natali”

0
149

Până pe 15 martie, jurnaliștii care abordează subiecte legate de dezvoltare își pot depune candidatura pentru Premiul pentru Jurnalism „Lorenzo Natali”, decernat de Comisia Europeană. Premiul îi recompensează pe jurnaliștii din întreaga lume pentru reportajele lor online, tipărite sau audiovizuale ce relatează povești de succes și prezintă roadele perseverenței în domeniul dezvoltării durabile. Relatările lor scot la lumină nedreptăți și ne motivează să luăm atitudine.

          Premiul Lorenzo Natali are ca temă dominantă jurnalismul pe subiecte legate de dezvoltarea durabilă. Candidaturile la concursul din acest an ar trebui să abordeze subiecte legate de parteneriatele internaționale, cum ar fi combaterea sărăciei și a inegalităților, drepturile omului, democrația, tineretul, egalitatea de gen, mediul și schimbările climatice, sănătatea, tehnologia și digitalizarea și multe altele. „În fiecare an, Premiul Lorenzo Natali pentru Jurnalism recunoaște contribuția pe care o au jurnaliștii la construirea unor societăți mai durabile, mai echitabile și mai prospere și la rostirea adevărului în relația cu puterea. Relatările lor contribuie la scoaterea la lumină a unor realități și la căutarea unor soluții la probleme precum sărăcia, inegalitatea și nedreptatea. Îi încurajez cu căldură pe jurnaliștii din întreaga lume care abordează, în relatările lor, tema dezvoltării durabile să își depună candidatura și să se alăture comunității mondiale alcătuite din câștigătorii, membrii juriului și partenerii Premiului Lorenzo Natali pentru Jurnalism.”, a subliniat comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

Un apărător de marcă al libertății de exprimare

        Lorenzo Natali a fost un apărător de marcă al libertății de exprimare, al democrației, al drepturilor omului și al dezvoltării. A fost un politician italian care a deținut funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și de comisar european în perioada 1977-1989. În perioada 1985-1989, a fost comisarul european pentru cooperare, dezvoltare și extindere. Pentru ediția din 2020 a Premiului Lorenzo Natali pentru Jurnalism, reportajele publicate de o instituție de presă din Regatul Unit sunt eligibile dacă au fost publicate între 10 martie 2019 și 31 ianuarie 2020. Selecția va fi efectuată de un juriu general format din jurnaliști de renume și specialiști în domeniul dezvoltării din întreaga lume. Câștigătorul de la fiecare categorie va primi un premiu în valoare de 10 000 EUR. Câștigătorului la categoria „Cel mai bun reportaj al unui jurnalist tânăr” i se va oferi, de asemenea, șansa de a colabora cu un partener media. Anunțarea câștigătorilor și decernarea premiilor va avea loc cu ocazia Zilelor europene ale dezvoltării, care vor fi organizate la Bruxelles, în perioada 9-10 iunie 2020.

Dezvoltarea durabilă și democrația

     De când a fost lansat, în 1992, Premiul Lorenzo Natali pentru Jurnalism aduce un omagiu jurnaliștilor care relatează despre parteneriatele internaționale din întreaga lume. Premiul echivalează cu o recunoaștere a contribuției pe care o are jurnalismul la construirea unor societăți mai durabile, mai echitabile și mai prospere. „Câștigarea Premiului Lorenzo Natali pentru Jurnalism nu este, pentru laureații în cauză, doar o realizare personală. Premiul conferă recunoaștere și instituțiilor de presă care au publicat reportajele respective ca platforme media ce promovează dezvoltarea durabilă și democrația și sunt o portavoce pentru cetățenii obișnuiți”, se precizează în comunicatul de presă.

 

Jurnaliștii sunt încurajați să trimită materiale pentru una dintre cele trei categorii.

Marele Premiu: pentru reportaje publicate de o instituție de presă cu sediul într-una din țările partenere ale Uniunii Europene.

Premiul Europa: pentru reportaje publicate de o instituție de presă cu sediul în Uniunea Europeană.

Premiul pentru cel mai bun reportaj al unui jurnalist tânăr: pentru reportaje realizate de jurnaliști cu vârsta sub 30 de ani, publicate de o instituție de presă cu sediul în Uniunea Europeană sau într-una din țările sale partenere.