Primirea ambasadorului Republicii Italia la București, E.S. Marco Giungi, de către premierul Viorica Dăncilă

0
107

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit astăzi, 19 februarie, pe E.S. Marco Giungi, ambasadorul Italiei la București.

Cei doi oficiali au salutat relația bilaterală excelentă, fundamentată pe două decenii de Parteneriat Strategic, respectiv un deceniu de Parteneriat Strategic Consolidat. Prim-ministrul României a apreciat dinamica deosebită a dialogului bilateral sectorial, în perspectiva reluării dialogului politic la nivel guvernamental.

De asemenea, în cursul discuțiilor a fost exprimată satisfacția pentru nivelul foarte bun al relațiilor economice, în 2017 valoarea schimburilor comerciale româno-italiene ajungând la un nivel record de aproape 14 miliarde de euro, cea mai mare înregistrată în ultimii zece ani. Prim-ministrul român a reafirmat interesul pentru atragerea investițiilor italiene în România pentru a participa la planul de modernizare a infrastructurii din țara noastră, dar și pentru a se implica în domeniul energetic, cel al  înaltelor tehnologii sau IT&C.

Referindu-se la comunitatea românească din Italia, cea mai mare comunitate de străini din Peninsulă, Prim-ministrul Dăncilă a salutat strânsa cooperare dintre autoritățile celor două țări în domeniile afaceri interne și de muncă, în scopul de a asigura românilor din Italia condiții optime de trai.

A fost evocată cooperarea în plan european, România și Italia având viziuni apropiate în dosare cheie ca viitorul Uniunii, Cadrul Financiar Multianual post 2020, politica de coeziune, piață internă, politica industrială, cooperarea în domeniul justiției și afacerilor interne, Politica Europeană de Vecinătate, extinderea UE, PESCO. Obiectivele președinției României a Consiliului UE s-au aflat, de asemenea, printre temele abordate în cursul întrevederii.

Pe agenda discuțiilor a figurat, de asemenea, și cooperarea strategică și în domeniul securității între România și Italia.