Primăria Craiova visează la un parc industrial pe 200 de hectare

0
593

Primăria Craiova nu a renunţat la ideea de a avea propriul parc industrial, care să vină în completarea celorlalte două pe care le deţine, în prezent, Consiliul Judeţean Dolj. Autorităţile susţin, în continuare, că amplasamentul trebuie să se găsească pe platforma fostului combinat chimic, singura care deţine avantajul dorit: o suprafaţă mare, de peste 200 de hectare, situată în imediata apropiere a oraşului. Cele două parcuri industriale ale Consiliului Judeţean Dolj, funcţionale în acest moment, însumează aproape 45 de hectare de teren.

Mihail Genoiu

Pornind de la ideea că bugetul Craiovei – de 90 milioane de euro – este mic şi nu permite fonduri atrăgătoare nici pentru investiţiile atât de aşteptate de craioveni, consilierii liberali au propus autorităţilor să construiască un parc industrial, în care să fie găzduiţi investitori care să mai ridice nivelul de trai al craiovenilor. Propunerea liberalilor a fost ca un astfel de parc industrial, primul de acest gen al Craiovei, să fie amenajat în zona Lacul Tanchiştilor, acolo unde ar fi disponibilă o suprafaţă de 8 hectare. Potrivit calculelor făcute de opoziţie, pentru întocmirea documentaţiei (inclusiv realizarea PUD-ului) şi amenajarea în sine a parcului ar fi necesară o sumă de 30.000 de euro, considerată incomparabil de mică în raport cu beneficiile ulterioare.

Un parc industrial de proporţii mari

Reprezentanţii municipalităţii au răspuns că, într-adevăr, ideea de parc industrial se păstrează, dar că planurile se fac acum la dimensiuni mult mai mari. Primarul Mihail Genoiu a declarat că se are în vedere ca proporţiile viitorului parc industrial al Craiovei să fie undeva la ordinul a câtorva sute de hectare, aşa cum sunt croite toate platformele mari pe care sunt găzduiţi investitorii în alte oraşe ale ţării. „În privinţa parcului industrial, cred că am fost printre primii care au susţinut acest lucru şi îl susţin în continuare. Dar acesta nu trebuie să fie amenajat pe o palmă de pământ, ci să fie pe o suprafaţă de minim 100 de hectare, după cum spun şi studiile de specialitate. Aşa este parcul de la Arad şi cel de la Oradea, iar cele sub 100 de hectare nu sunt parcuri industriale de anvergură”, a arătat Genoiu.

Planurile, ţinute în loc de decontaminarea terenului

Singura platformă care se pretează la amenajarea parcului industrial, varianta gândită de municipalitate, ar fi cea pe care a funcţionat fostul combinat chimic. Potrivit primarului, în această perioadă, se fac demersuri către OMV Petrom, care este proprietarul Doljchim din anul 1998, să cedeze suprafaţa de aproximativ 200 de hectare. „Demersurile către OMV Petrom se fac în continuare, dar sunt oarecum blocate din cauza părţii de decontaminare, pe care OMV Petrom este angajată, prin contractul cu statul român, să o facă şi care nu este încă finalizată”, a explicat Mihail Genoiu. Doljchimul este închis definitiv din anul 2010, când s-a început demolarea pe bucăţi, întrucât OMV Petrom nu a mai dorit să investească nimic pe partea de retehnologizare a instalaţiilor, rigoare cerută de legislaţia de mediu. Doljchimul a fost ras cu totul şi vândut la fier vechi, iar singurul bun ce a mai rămas de tranzacţionat acum este doar terenul.

Primăria Işalniţa a luat-o înainte

În timp ce Primăria Craiova se concentrează pe obţinerea terenului de la combinatul chimic, Primăria Işalniţa a luat-o înainte, anunţând deja că dispune de o suprafaţă de 8 hectare, proprietate publică, pe care va amenaja un parc industrial. Autorităţile craiovene susţin însă că şi ceea ce întâmplă la Işalniţa este o primă etapă din proiectul marelui parc industrial pe care municipalitatea craioveană o are în vedere. „Punctul de pornire este făcut, Primăria Işalniţa a reuşit constituirea suprafeţei de 8 hectare, care sunt proprietatea comunei”, a spus Genoiu. Legătura între Craiova şi Işalniţa ar fi dată de zona metropolitană, în care localitatea de lângă fostul complex chimic a fost prinsă. De altfel, despre ideea unui parc industrial, care să fie amenajat împreună cu Işalniţa, s-a vorbit şi în mandatele anterioare, dar nu s-a întreprins nimic până acum.

Investitorii, poftiţi la High-Tech Park

Autorităţile lasă de înţeles şi că nu se află în postura de a fi presate de lipsa unui parc industrial propriu. Investitorii pot fi găzduiţi şi în acest moment în cele două parcuri industriale ale Consiliului Judeţean Dolj. Dacă primul dintre acestea este ocupat în totalitate (cea mai mare suprafaţă este folosită de turcii de la ETI, care produc biscuiţi), autorităţile craiovene spun că mai sunt încă locuri disponibile în cel de-al doilea parc, High-Tech Park, deschis în 2015. Firmele care doresc să-şi dezvolte afacerile la Craiova sunt invitate, aşadar, să se aşeze acolo. „Consiliul Judeţean nu îşi revendică proprietatea exclusivă în aceste parcuri, avem o colaborare foarte bună, iar toate facilităţile de acolo sunt oferite de oraşul Craiova. Acele ajutoare de minimis sunt oferite tot de Primăria Craiova, prin comisia de ajutoare de minimis, care a acordat  recent un astfel de ajutor. Următoarea solicitare este din partea firmei Wielpütz Automotive din Germania”, a explicat primarul Mihail Genoiu.