Premierul Viorica Dăncilă va fi audiată, mâine, de CNCD, după care va pleca la Bruxelles

0
377
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă va fi audiată, marţi, de CNCD după ce, la o emisiune TV, i-a numit „autişti” pe europarlamentarii români care dezinformează, ea urmând să plece, în cursul zilei, la Bruxelles, în prima sa vizită externă în această calitate, unde se va întâlni cu liderii europeni. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis să se autosesizeze cu privire la declaraţia doamnei Prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conţinut: „Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţa”.

„Consiliul urmează să organizeze audierea doamnei prim-ministru în data de 20 februarie. În speţă, va fi citat la audieri şi moderatorul emisiunii respective, domnul Mihai Gâdea. În urma îndeplinirii procedurii legale, C.N.C.D. va analiza declaraţia în speţă şi comportamentul moderatorului, din perspectiva săvârşirii unei posibile fapte de discriminare, prin încălcarea dreptului la demnitate umană a persoanelor cu autism”, a transmis CNCD.

După audieri, Viorica Dăncilă se va deplasa la Bruxelles, în prima sa vizită externă, unde se va întâlni cu liderii europeni. „Marţi şi miercuri voi fi la Bruxelles, am să mă întâlnesc cu preşedintele Comisiei Europene, domnul Juncker, cu preşedintele Consiliului, domnul Tusk, preşedintele Parlamentului European, domnul Tajani, şi, bineînţeles, voi avea o întâlnire cu comisarul român pe politici regionale, doamna Corina Creţu. Aşa cum am susţinut (…), vreau să cresc dimensiunea europeană a guvernării şi cred că acesta este primul pas. Vreau o relaţie mult mai bună cu liderii instituţiilor europene, pentru că ne aşteaptă o perioadă importantă pentru Uniunea Europeană, ne aşteaptă o perioadă importantă pentru România, Preşedinţia Uniunii Europene, şi cred că este foarte bine ca să putem să fim şi noi la masa discuţiilor atunci când se vorbeşte despre viitorul Europei, atunci când se creionează politicile importante la nivel european şi mă refer la politica de coeziune şi la politica agricolă comună atât de importantă pentru România”, a declarat Dăncilă, joi, la Antena 3.

De altfel, şi predecesorii Vioricăi Dăncilă, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, au ales să meargă prima oară tot la Bruxelles, la începutul mandatelor lor, pentru a se întâlni cu liderii europeni.