Educaţia ecologică în şcoli – parte dintr-un nou concurs naţional

0
805

A început înscrierea, la nivel naţional, a şcolilor din învăţământul primar şi gimnazial, într-un concurs de educaţie ecologică, realizat de mai multe firme,  cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene. În anul 2017, judeţul Dolj a obţinut două premii importante, prin Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova, unitate care s-a înscris şi în ediţia din acest an, dar cu unele modificări în ceea ce priveşte strategia de concurs.

Competiţia „Şcoala Zero Waste”, realizată de Asociaţia „EcoStuff” Romania, cu susţinerea „Continental Anvelope” Timişoara, partener tradiţional, şi „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun” a ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Concursul susţine şi întăreşte obiceiul colectării selective, începând cu vârsta la care copiii îşi formează valori şi deprinderi pe care le vor avea tot restul vieţii.

Perioada de desfăşurare  va fi 5 martie – 11 mai 2018. Între 12 februarie – 2 martie, vor avea loc înscrierile, iar elevii şi profesorii implicaţi îşi vor îmbogăţi bagajul de cunoştinţe privind protecţia mediului şi conceptul „Zero Waste – fără deşeuri”, vor dezvolta o atitudine responsabilă faţă de mediul înconjurător şi vor pune bazele unui sistem de educare şi pregătire a celorlalţi elevi şi a cadrelor didactice, pentru a acţiona într-un mod sustenabil în şcoală şi comunitate. Proiectul a fost desemnat cel mai bun în anul 2016, în cadrul Galei „ENERGY GLOBE AWARD ROMANIA” şi a câştigat locul al III-lea (din 178 de ţări) la „ENERGY GLOBE WORLD AWARDS 2017 ”, lA Teheran  (Iran).

Cei mai buni şi implicaţi cinci elevi din primele cinci şcoli clasate la fiecare secţiune (clasele I-IV, respectiv V-VIII) vor participa la „Zero Waste Summer Camp”, tabără de educaţie ecologică, organizată lângă Timişoara, în a doua jumătate a lunii august 2018. Câştigătorii vor primi premii care constau în laptopuri, biciclete, tablete, o tablă interactivă, imprimante etc.

Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” merge mai departe

Desfăşurarea competiţiei este relativ simplă: şcoala care acumulează cele mai multe puncte va fi desemnată câştigătoare, clasamentul fiind definitivat prin organizarea cât mai multor acţiuni educaţionale şi prin colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile (hârtie/carton, aluminiu, plastic/pet etc.). Conform acestui regulament, anul trecut Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova a obţinut locul al III-lea, iar eleva Adela Ţavoc, de la aceeaşi unitate de învăţământ, a câştigat Premiul I la „Cel mai bun elev”.

Şi în acest an, instituţia s-a înscris în competiţie. „Având în vedere tradiţia, vom încerca să obţinem noi premii. Faţă de ediţia precedentă, am schimbat strategia. Astfel, în prezent, câte o grupă, pentru fiecare secţiune, deoarece un coordonator pentru ambele categorii din concurs era prea mult, iar volumul de muncă era foarte mare. De asemenea, vom încerca implicarea părinţilor, peste ceea ce a fost în trecut, oricum una extraordinară. Încercăm să-i facem, şi sunt convinsă că vom reuşi, să aducă la noi materialele reciclabile de la locurile lor de muncă. Ne dorim alte premii, deoarece sunt în beneficiul copiilor”, a precizat prof.  Alexandrina Năstase, director al Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul” din Craiova.