Dezbatere publică despre proiectul de Lege a Securităţii Cibernetice

0
348

Zilele trecute, s-a organizat la sediul Ministerului Comunicaţiilor  şi Societăţii Informaţionale prima dezbatere publică referitoare la proiectul Legii Securităţii Cibernetice. La discuţii au fost prezenţi miniştrii Violeta Alexandru (MCPDC) şi Marius Bostan (MCSI), Augustin Jianu, director general CERT-RO, Marcel Opriţ, director STS, Florin Cosmoiu, Directorul Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), alături de peste 60 de reprezentanţi ai societăţii civile şi jurnalişti.

Dezbaterea a durat peste trei ore şi a fost moderată de ministrul pentru Consultare şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, care a precizat că  un act normativ atât de important cum este proiectul de lege privind Securitatea Cibernetică a României, care are un impact atât de mare în spaţiul public, trebuie supus analizei tuturor factorilor din societatea civilă.  „Acesta este motivul pentru care Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a decis să sprijinire metodologic echipa Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, iniţiatorul proiectului de act normativ, pentru ca această primă dezbatere pe actuala variantă a textului să se desfăşoare conform prevederilor legii nr. 52/2003, legea transparenţei decizionale” a subliniat ministrul MCPDC.
Ministrul Violeta Alexandru a mai precizat că important este ca echipa guvernamentală să practice un proces decizional cu adevărat participativ şi eficient de la momentul iniţierii unui act normativ, trecând prin etapa de consultare şi dezbatere publică, până la integrarea, inclusiv comunicarea, propunerilor societăţii civile în varianta care va fi supusă aprobării Guvernului.

Au fost procesate 68 de milioane de alerte de securitate cibernetică

Augustin Jianu, director general al CERT-RO a susţinut o prezentare tehnică referitoare la realităţile spaţiului cibernetic şi necesitatea securităţii cibernetice, explicând pe scurt cum funcţionează un atac cibernetic  şi ce consecinţe poate avea acesta. ”În Raportul CERT-RO am subliniat că am procesat 68 de milioane de alerte de securitate cibernetică, din care am extras 2,3 milioane de adrese IP unice, compromise sau vulnerabile. Atacatorii, pentru a-şi anonimiza atacurile, folosesc nişte sisteme deja compromise, pentru a-i ataca mai departe pe alţii. La nivel global, în 2015, durata medie de detecţie a unei intruziuni a fost de 268 de zile. Asta înseamnă că atacatorul a intrat într-un sistem compromis şi a stat acolo 268 de zile, până să fie depistat!”, a precizat Augustin Jianu.

„Trebuie să ne asigurăm că această putere nu este folosită în mod contrar”

Reprezentanţii societăţii civile dar şi ziariştii prezenţi la dezbatere au ridicat probleme concrete referitoare la conţinutul proiectului de lege, dar şi aspecte legate de semantică ale textului proiectului. „Vorbim despre Big Data, Cloud, Internet of Things. Noi nu putem construi infrastructură cibernetică fără să ne asigurăm că este folosită în mod corect şi în interesul cetăţenilor. Nu putem folosi banii publici să construim infrastructuri, putere de calcul şi capabilităţi, iar ele să cadă în mâna unor oameni care nu respectă nici drepturile omului şi sunt adversarii democraţiei şi ai libertăţii, valori pe care noi toţi vrem să le apărăm. Trebuie să ne asigurăm că această putere nu este folosită în mod contrar. Este important ca partea civilă, partea privată, cetăţenii să participe la acest proces. Vom lua în considerare şi vom analiza toate opiniile exprimate”, a afirmat ministrul Marius Bostan.