A câștigat apelul / Dosarul în care Lili Maria Schutz a fost acuzată de înșelăciune se rejudecă

0
650

Judecătorii Curții de Apel Oradea au admis, luni, apelul declarat de Maria (Lili) Schutz, fostă președinte al organizației de femei a PSD Dolj și consilier județean, împotriva sentinței prin care fusese condamnată la 12 ani de închisoare pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea. Schutz, împreună cu alți trei inculpați au fost găsiți vinovați de înșelăciune și au fost condamnați de Tribunalul Bihor în mai 2013. Inculpații au declarat apel, iar Curtea de Apel Oradea a desființat sentința de pe fond, dispunând rejudecarea cauzei.

Maria (Lili) Schutz

Curtea de Apel Oradea a admis, luni, 17 februarie a.c., apelurile declarate de fosta președintă a organizației de femei a PSD Dolj și fost consilier județean PSD Dolj, Maria (Lili) Schutz, de Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte al CA şi director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti și de Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte de la aceeași instituție, în dosarul fraudării Serelor Codlea şi Orser Oradea, și au dispus rejudecarea dosarului la Tribunalul Bihor.

Cei patru inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, în decembrie 2007, fiind acuzați de fraudarea societăţilor Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste 5.000.000 de euro, prin societăţile pe care le controla. Potrivit anchetatorilor, devalizarea celor două firme s-a făcut cu complicitatea partenerului său de afaceri, Ion Dascălu, şi a conducerii de la acea vreme a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Procurorii susțineau în rechizitoriu că Lili Maria Schutz a indus în eroare ADS cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a celor două societăţi, avându-i complici pe Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al ADS Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul ADS. Procurorii anticorupţie au susținut că Lili Schutz nu dispunea de finanţarea necesară privatizării şi nici nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate, aducând firmele în stare de insolvenţă.
Pe 28 mai 2013, judecătorii de la Tribunalul Bihor pronunțau sentința în dosar, Lili Schutz fiind condamnată la 12 ani de închisoare cu executare, în timp ce partenerul ei de afaceri, Ion Dascălu, a primit 2 ani de închisoare, Corneliu Popa, 10 ani de închisoare, iar Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte al ADS, 10 ani de închisoare.

Toți inculpații au declarat apel, soluționat acum de Curtea de Apel Oradea. Instanța a admis apelurile inculpaților, a desființat sentința Tribunalului Bihor și a trimis cauza spre rejudecare la aceeași instanță: „S-au admis apelurile declarate de apelanţi, s-a desfiinţat sentinţa atacată şi s-a dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Bihor”, se arată în încheierea de ședință a Curții de Apel Oradea.