Inaugurarea Filialei Oltenia – Craiova a Institutului Cultural Român, amânată pentru luna viitoare

0
360

Instituţia are sediu, dar sunt necesare reamenajarea şi dotarea lui. Deocamdată nu s-au discutat problemele bugetului şi referenţilor, susţine directorul Gabriel Coşoveanu

Gabriel Coşoveanu, directorul Filialei Craiova a ICR

Deşi la începutul anului, când anunţa calendarul inaugurărilor de filiale în ţară, Institutul Cultural Român (ICR) vehicula pentru Craiova data de 22 februarie, evenimentul a fost amânat pentru luna martie. Şi nu din cauza lipsei unui sediu, cum s-a întâmplat în alte cazuri din ţară. Din fericire, Filiala Oltenia – Dolj îl are: este situat pe strada „Ştirbei Vodă” nr. 7, adică în spaţiul Galeriei „ARTA 2” a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova. Motivul este timpul insuficient pentru reamenajarea şi dotarea acestuia, pentru a corespunde cerinţelor impuse de „centru”. La inaugurare este aşteptat şi preşedintele ICR, Andrei Marga.

De luna trecută, Institutul Cultural Român a început inaugurarea filialelor în provinciile istorice ale ţării. Prima dintre ele a fost Filiala Moldova – Iaşi, însă la vremea respectivă – 14 ianuarie – aceasta nu avea nici sediu şi nici buget, urmând să funcţioneze provizoriu, până la găsirea unui spaţiu adecvat, la un loc cu Uniunea Scriitorilor din municipiu. Calendarul inaugurărilor mai viza Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea (17 ianuarie), Filiala Banat-Crişana, cu sediul la Arad (24 ianuarie), Filiala Oltenia – Gorj, cu sediul la Târgu Jiu (25 ianuarie), Filiala Maramureş, cu sediul la Baia Mare (14 februarie), Filiala Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca (15 februarie) şi Filiala Oltenia – Dolj, cu sediul la Craiova (22 februarie).

„Am găsit un sediu adecvat, adică spaţios şi situat central”

În cazul Craiovei un sediu există, însă data inaugurării a fost amânată. Este vorba despre spaţiul filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) de pe strada „Ştirbei Vodă” nr. 7, lângă fosta Casă de Modă. Mai precis, Galeria „ARTA 2”, „care este destul de bine întreţinută, îi trebuie doar mici cosmetizări” pentru a redeveni funcţională, după cum anunţa la începutul acestei luni, într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertăţii”, şi Marcel Voinea, preşedintele Filialei Craiova a UAPR şi, totodată, director adjunct al Filialei Oltenia – Dolj a Institutului Cultural Român.

„Am găsit un sediu adecvat, adică central, pentru că mai erau oferte care nu corespundeau, dar nu are toate finisările necesare pentru o asemenea activitate. În plus, îi mai trebuie nişte dotări”, a declarat, ieri, Gabriel Coşoveanu, directorul Filialei Oltenia – Craiova a ICR. Este motivul pentru care inaugurarea filialei nu va avea loc pe 22 februarie, cum se anunţase iniţial. „Se va amâna. Încă nu s-a stabilit data, probabil undeva în martie. Ultimele finisaje cred eu că nu vor avea loc mai târziu de jumătatea lunii”, a adăugat Coşoveanu, care, în prezent, este şi preşedinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, şi profesor la Facultatea de Litere a Universităţii craiovene.

Andrei Marga, aşteptat în martie la Craiova

Acesta a mai precizat că spaţiul în care ICR Craiova îşi va desfăşura activitatea, de la Galeria „ARTA 2”, este adecvat: „Este spaţiu suficient acolo, inclusiv pentru expoziţii permanente, pentru birouri, sală de conferinţe pentru câteva zeci de persoane, adică exact ce presupune specificul activităţii. Asta li s-a solicitat şefilor de filiale la Bucureşti – asumarea misiunii, cu aceste prerogative”, a declarat Gabriel Coşoveanu.

Directorul filialei craiovene mai spune că „la toate inaugurările precedente, care au avut loc în ţară, domnul Andrei Marga a fost prezent” şi, ţinând cont de acest lucru, este convins că preşedintele ICR va ajunge, în martie, şi la Craiova. Andrei Marga s-a mai aflat aici pe 18 noiembrie 2012, când, cu prilejul unei conferinţe susţinute în cadrul „Întâlnirilor SpectActor”, a făcut declaraţii referitoare la Filiala Oltenia – Craiova a ICR şi a semnat primul parteneriat cu o instituţie de cultură: Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Gabriel Coşoveanu, directorul Filialei Craiova a ICR:

«Buget deocamdată nu avem, nici nu s-a discutat problema aceasta. Cum, deocamdată, nu s-a discutat problema referenţilor – nici la noi şi nici în ţară, la vreo filială inaugurată până acum. Peste tot, „în funcţiune” sunt doar directorul şi directorul adjunct. Evident, la Craiova neremuneraţi. Asta se va face odată cu începerea propriu-zisă a activităţii filialei, când vom avea un antet, o ştampilă, chestiuni de natură oficială… Trebuie şi o înregistrare de ordin juridic… Adică tot ce presupune înfiinţarea unei instituţii a statului».

Organizarea filialelor în provinciile istorice ale ţării a fost decisă de ICR prin Hotărârea nr. 15.449 din 8 octombrie. Scopul acestora este de a asigura cunoaşterea în centrele culturale respective a programelor şi oportunităţilor asigurate de ICR, de a elabora propuneri de programe care servesc misiunea stabilită de lege pentru ICR şi de a prelua răspunderea implementării unor programe ale Institutului, conform deciziilor pe care le iau împreună cu Comitetul Director. De asemenea, filialele ICR trebuie să sprijine, cu mijloacele specifice, cultura ce se dezvoltă în provinciile istorice ale ţării, să coopereze cu institutele culturale române amplasate în străinătate în vederea promovării de valori competitive, să coopereze cu teatre, opere, edituri, universităţi, institute de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, companii în vederea sprijinirii afirmării lor internaţionale. Nu în ultimul rând, filialele trebuie să asigure obţinerea de resurse financiare în vederea susţinerii programelor culturale de la diferite niveluri ale ICR şi să dezvolte cooperări internaţionale în beneficiul mutual.