Revelionul etnicilor macedoneni din judeţul Dolj: Tradiţie, cultură şi bucurie comunitară

0
11

Membrii Asociaţiei Macedonenilor din România (AMR) din judeţul Dolj au sărbătorit sâmbătă seara Revelionul pe rit vechi, o tradiţie cu o semnificaţie culturală aparte. Evenimentul a fost organizat cu câteva zile întârziere, pentru a permite filialelor din alte zone ale ţării să-şi desfăşoare propriile festivităţi.

La eveniment au participat deputatul Ionel Stancu, subprefectul judeţului Dolj Marian Popa, preşedintele AMR Laura Elen Rogobete Cristescu, secretarul AMR Eugen Gherghel, director executiv – Venera Popescu, reprezentantul Partidei Romilor Pro Europa, sucursala Dolj – Romeo Tiberiade. De asemenea, au fost prezenţi membrii şi simpatizanţii AMR, oameni dedicaţi păstrării tradiţiilor.

”Revelionul pe rit vechi reprezintă pentru etnicii macedoneni mai mult decât o simplă petrecere. Este un moment de reconectare cu rădăcinile, o sărbătoare a familiei, a identităţii culturale prin obiceiuri populare, muzică tradiţională şi dansuri”, a spus Venera Popescu.

Atmosfera serii a fost animată de Ansamblul Sonţe, care a încântat publicul cu frumuseţea costumelor şi dansurilor macedonene. Solistele Bianca Şuţu şi Dalia Stancu au oferit interpretări remarcabile ale unor melodii tradiţionale îndrăgite, iar Georgiana Andreea Stancu a completat spectacolul prin talentul său vocal şi instrumental, interpretând la chitară.

”Tradiţiile sunt cele care ne diferenţiază de celelalte popoare şi culturi, dar în acelaşi timp sunt cele care unesc generaţiile. Mă bucur să fim împreună la acest nou început. La mulţi ani sănătoşi tuturor!”, a menţionat Laura Elen Rogobete Cristescu.

În cadrul festivităţii organizate de Asociaţia Macedonenilor din România, un moment special a fost reprezentat de tradiţionala pâine cu moneda ascunsă. Conform obiceiului macedonean, cel care găseşte bănuţul se bucură de noroc pe tot parcursul anului. De această dată, moneda norocoasă i-a revenit Elenei Saul-Nikolova, tânăra care predă cursuri de limbă macedoneană membrilor AMR Craiova.

Seara a fost o celebrare autentică a unităţii şi moştenirii culturale macedonene, într-o atmosferă de bucurie, armonie şi mândrie identitară. Petrecerea a continuat cu dansuri tradiţionale macedonene, alături de hore şi sârbe olteneşti, marcând o frumoasă îmbinare a tradiţiilor locale şi macedonene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *