Prima producţie intensivă de ciuperci la Colegiul Naţional Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova

1
906

În vara anului trecut semnalam cititorilor noştri faptul că la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova a luat fiinţă Staţiunea Didactică „Pedagogic”, care a reuşit să planteze 2.000 de pomi, dintre care 400 fructiferi, să ridice două sere, o volieră pentru păsări. De această dată, semnalăm apariţia unei noi ramuri a staţiunii didactice, anume ciupercăria.

Acest proiect destul de ambiţios şi-a propus ca producţia să fie oferită exclusiv elevilor din căminul colegiului, dar şi celor ce frecventează programul after-school. Ne-am dat seama că proiectul ce vizează această fermă didactică poate oferi un nou tip de abordare a mentalităţii româneşti, ce îşi propune să renască după o perioadă postdecembristă de confuzie şi în acelaşi timp proiectul nostru didactic poate să ofere o autonomie economică demn de luat în considerare pentru marile colegii în ceea ce priveşte recoltarea fructelor şi legumelor BIO din propria fermă.

Într-o pivniţă dezafectată de mai bine de 30 de ani, am amenajat un spaţiu de aproximativ 100 m2, ermetizându-l de lumina naturală şi creând un microclimat specific creşterii ciupercilor, având o umiditate sporită, de peste 90% şi o temperatură între 15-17 grade Celsius. Miceliul a fost adus din Ungaria sosind în Craiova pe 21 decembrie, în saci de compost şi turbă. Ulterior, aceşti saci au fost refăcuţi după o anumită reţetă tehnologică, trebuind să menţinem 2/3 compost, în care era inoculat miceliul şi 1/3 turbă, la fiecare sac. Păstrându-se în mod constant acest microclimat, vom reuşi să culegem 4-5 valuri într-o perioadă de maxim două luni. Ne propunem să recoltăm aproximativ 500 kg ciuperci Champignon care vor fi folosite aşa cum menţionăm mai înainte, în cantina colegiului, proaspete sau procesate în conserve BIO, primind de curând avizul ANSV Dolj, care certifică sănătatea şi calitatea produsului.

„Educaţie antreprenorială”

Proiectul privind ciupercăria este salutat şi apreciat atât de către elevii Colegiului Naţional Pedagogic, ce sunt primii beneficiari ai acestui concept, dar şi de către părinţii acestora, care apreciază la justa valoare ideea de a mânca sănătos şi BIO tocmai din curtea şcolii. Investiţia pentru această ciupercărie nu a depăşit 1.000 de lei, fiind o oportunitate în ceea ce priveşte găsirea unor soluţii de alimentaţie sănătoasă la un preţ cât mai mic dar şi un exemplu pentru cei care doresc în perspectivă să pornească o afacere rentabilă aşa cum învaţă elevii colegiului la orele de ”Educaţie antreprenorială”. Trebuie să menţionăm faptul că am beneficiat pe toată durata acestui proiect privind ciupercăria de consilierea dar şi donaţia concretă a domnului Călin Navolan, unul dintre cei mai respectaţi specialişti cu un prestigios doctorat în domeniul ciupercilor, fiind totodată printre marii producători de pe piaţa românească. Pe lângă ciupercăria intensivă creată în cadrul colegiului ne propunem să obţinem şi ouă proaspete, BIO, de la 150-200 de găini, de care vor beneficia elevii noştri.

Prof. dr. Ionuţ Adrian Pătularu,

director al Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” 

1 COMENTARIU

  1. Felicitări pentru ceea ce se întâmplă la Pedagogic în ultimii ani. Cred că acest exemplu al unei statiuni didactice din care elevii se hranesc cu fructe si legume bio, trebuie sa fie luat de catre toate unitatile scolare.

Comments are closed.