USL se alătură protestatarilor

0
136

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat marţi, 17 ianuarie a.c., că a cerut primarului Bucureşti, Sorin Oprescu, autorizaţie pentru un marş şi un miting de 10.000 de oameni, pentru astăzi, începând cu ora 15.30. „Îi chemăm pe bucureşteni să vină alături de noi la o demonstraţie paşnică împotriva actualei puteri, care atentează la libertatea românilor. Miting pentru libertate”, au postat liberalii pe reţelele de socializare. În prima fază, preşedintele PSD, Victor Ponta, nu a fost de acord cu protestul, dar după o consultare cu colegii a anunţat că membrii partidului pe care îl conduce vor lua parte la acţiune.

În cererea depusă la Primăria Bucureşti pentru marşul şi mitingul de protest se prevede că protestatarii urmează să se întâlnească la Arcul de Triumf, lângă sediul USL, după care se vor deplasa în coloană spre Piaţa Universităţii. Liberalii au aproximat la 10.000 de oameni numărul celor care vor fi prezenţi la această primă acţiune de stradă a opoziţiei, lucru specificat în solicitarea trimisă spre aprobare lui Sorin Oprescu. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că nu poate să nu dea aprobare pentru protest, pentru că ştie că viaţa e grea în România, dar a ţinut să specifice că nu este de acord cu cei care sunt violenţi şi distrug bunurile publice: „Nu pot să nu dau autorizaţie de miting dacă se cere. Cum să nu dau, când ştiu foarte bine ce se întâmplă şi cum se trăieşte în ţara asta? Dar mă despart de cei care distrug. (…) Am avut un sentiment de solidaritate cu bucureştenii care au manifestat paşnic, dar şi un sentiment de disconfort generat de cei care au stimulat actele violente. Cred că, dincolo de orice, mai important decât carosabilul este ce se întâmplă cu bucureştenii care vor să protesteze paşnic”.

„Toţi liderii PSD vor participa la miting”

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara luni că USL trebuie să evite posibilitatea ca actuala putere să acuze opoziţia pentru transformarea manifestaţiilor în acţiuni violente. Victor Ponta preciza însă că declaraţia lui Crin Antonescu privind organizarea unui miting a fost făcută în urma unor discuţii la nivelul conducerii USL. Chiar dacă participarea social-democraţilor nu era sigură, Radu Mazăre, primarul Constanţei, anunţa că: „Toţi liderii PSD vor participa la miting. Joi (n.r. – astăzi) vin cu oameni la mitingul din Bucureşti. Nu ştiu câţi vor fi în piaţă, dar eu voi fi acolo”.

Victor Ponta: „Nu-mi las colegii, indiferent ce se întâmplă”

Ieri, preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că va participa la manifestaţie. Victor Ponta a ţinut să precizeze că mitingul şi marşul de protest nu vor fi organizate de PNL, ci de USL. „PSD participă la miting, care nu e organizat de PNL, e organizat de USL. Sigur că suntem împreună, chiar dacă eu am nişte reţineri şi nişte întrebări pe care le-am discutat cu colegii mei. Nu-mi las colegii, indiferent ce se întâmplă. Nici ei nu m-au lăsat pe mine, nici eu pe ei. Mergem împreună până la capăt”, a spus Victor Ponta.

Filialele PNL şi PSD din jurul Bucureştiului au primit misiunea de a se mobiliza pentru a aduce oamenii în Capitală. De asemenea, tinerii cheamă oamenii la acţiunea de protest pe reţelele de socializare. Se pare că cei din USL Dolj şi-au împărţit sarcinile pentru protest. Pentru că în timp ce liberalii s-au deplasat la Bucureşti, social-democraţii doljeni se vor alătura, azi, între orele 16.00 şi 18.00, întru-un număr semnificativ, protestatarilor din Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova. «Nu dorim să confiscăm protestul nimănui, dar vom ieşi în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, joi (n.r. – astăzi), între orele 16.00 şi 18.00, pentru că şi noi, membrii de partid PSD, suntem cetăţeni ai acestei ţări, şi măsurile ne-au afectat şi pe noi şi pe familiile noastre în aceeaşi măsură ca pe orice român. Vom protesta în mod paşnic pentru schimbarea acestui regim odios», a un social-democrat doljean.