Ponta după întâlnirea USL cu Boc: Nu ne-am înţeles pe nimic

0
132
Victor Ponta

Premierul Emil Boc a declarat ieri, după întâlnirea cu liderii USL, de la Palatul Parlamentului, că s-a decis ca săptămâna viitoare să fie organizată o sesiune extraordinară a Parlamentului, el recunoscând, totuşi, că discuţia s-a axat pe alegeri anticipate. Premierul a explicat, însă, că în toamnă vor avea loc alegeri pentru Parlament, ceea ce va duce la formarea unui nou guvern, iar declanşarea alegerilor anticipate ar însemna, în primul rând, cel puţin o lună pentru pregătirea mecanismelor, două luni pentru dizolvarea Parlamentului şi încă trei luni pentru organizarea noilor alegeri. „Deci, iată că trei cu doi, cu unul, şase luni de zile într-o formă extinsă, ar lua mecanismul formării unui nou guvern în baza alegerilor anticipate. Deci, suntem în luna februarie, şase plus doi ar însemna opt luni, deci am fi în august. Alegerile pot să fie în octombrie, din septembrie sau din octombrie se poate intra deja în campania electorală. Se pune întrebarea dacă pentru două-trei luni, raportat de la alegerile la termen, merită declanşarea mecanismului alegerilor anticipate”, s-a întrebat Boc.

În rest, premierul a explicat că s-a decis constituirea unui Consiliu de dialog economic, cu experţi de la putere şi opoziţie, care să monitorizeze şi să caute soluţii pentru crearea de locuri de muncă. Legat de alegerile la termen, Boc a menţionat că se aşteaptă decizia Curţii Constituţionale privind comasarea şi apoi se va stabili calendarul.

Co-preşedintele PSD Victor Ponta a menţionat că „nu s-a ajuns la nici un rezultat pozitiv”, că nu s-au înţeles „pe nimic”, că nu s-a progresat deloc şi că nici o cerere a opoziţiei nu a primit răspuns. Liderul USL a spus că opoziţia a cerut renunţarea la comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi demiterea ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. Ponta a confirmat doar că săptămâna viitoare va fi o sesiune parlamentară extraordinară, iar revendicările opoziţiei rămân aceleaşi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a menţionat, înainte de întâlnirea cu premierul Emil Boc, că USL va merge la discuţii cu un mandat, de principiu, care va conţine solicitarea declanşării alegerilor anticipate, demisia actualului Guvern şi instituirea unui Cabinet independent, care să organizeze viitorul scrutin.