Piaţa Universităţii, părăsită de huligani, dar invadată de studenţi şi revoluţionari

0
382

Mitingurile de marţi, din Piaţa Universităţii din Bucureşti, dar şi din principalele oraşe din ţară, s-au încheiat, din nou, fără incidente. În Capitală, ultimii demonstranţi rămaşi în stradă, 20-30 de ultraşi, au fost evacuaţi de jandarmi din zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură în jur de miezul nopţii. Cei prezenţi au fost împărţiţi în două grupuri relativ diferite şi, pentru prima oară de la declanşarea protestelor, tinerii puşi pe scandal şi pe bătaie cu jandarmii au fost aproape absenţi. Aşa că piaţa a fost împărţită de activiştii importantelor ONG-uri din România, studenţi, elevi şi chiar profesori – masaţi în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură, şi revoluţionari şi pensionari – aflaţi pe treptele Teatrului Naţional Bucureşti. Câteva sute de persoane s-au adunat şi ieri după-amiază, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, pentru a şasea zi de proteste.

Mare parte dintre protestatarii din Capitală au început să plece din Piaţa Universităţii încă dinainte de ora 23.00, astfel că, într-o jumătate de oră, mai toţi cei aproximativ 2.000 de oameni, numărul maxim al manifestanţilor de marţi seară, plecaseră deja. Ministerul Administraţiei şi Internelor a vrut, însă, să fie prevăzător, aşa că a instituit Codul Albastru, ceea ce înseamnă un nivel moderat de alertă, asigurarea pazei la instituţiile publice, menţinerea la serviciu a unui sfert din personal, dar nu şi sporirea efectivelor, după cum a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru. Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a intervenit doar în trei cazuri: la două persoane care sufereau de diabet şi la un bărbat care a acuzat dureri toracice, toţi fiind  duşi la Spitalul Colţea. Aproape jumătate dintre manifestanţii din Bucureşti au fost legitimaţi de jandarmi, fiind întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru şase persoane, cinci pentru deţinere de arme albe şi una pentru deţinere de droguri, şi s-au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Florin Hulea. Acesta  a declarat că, la nivel naţional, au manifestat 9.700 de persoane, măsurile de ordine publică fiind asigurate de peste 3.700 de jandarmi.

Boc: Ar fi mai bine ca politicienii să tacă

Acţiunile de protest din Piaţa Universităţii din Capitală seamănă mai mult cu o manifestaţie antisistem, la care nici un lider politic nu este agreat, fiind, poate, mai bine ca politicienii să tacă, a afirmat, marţi seara, premierul Emil  Boc, la B1 TV: „În Piaţa Universităţii, nici un lider politic nu a fost şi nu este agreat, că este de la USL, de la PDL sau de la Partidul Poporului sau sunt persoane care vor să candideze la Primăria Capitalei. Nimeni, repet, nu a fost şi nu este agreat, sau cel puţin aceasta a fost impresia mea. Deci, aduce mai mult a manifestaţie antisistem, aşa cum este ea cunoscută în ţările occidentale, oameni care, pe bună dreptate, legitim, spun : «suntem sătui şi de cei de până acum, şi de cei de acum, şi de cei care vor să vină la putere, căutăm altceva»”.

Ludovic Orban, gonit din Piaţa Universităţii

Liderul PNL Ludovic Orban a mers, marţi seară, în Piaţa Universităţii, însă  unii dintre protestatari i-au cerut să plece, spunându-i că nu este piaţa lui şi avertizându-l totodată: „Orbane, pleacă de aici, că dai de belea!”. Liberalul a sosit în piaţă în jurul orei 21.00, la gura de metrou dinspre strada Ion Câmpineanu, însoţit de un grup care scanda: „Legea lustraţiei” şi „Jos comuniştii”. A fost imediat înconjurat de circa 30 de protestatari, în majoritate tineri, care i-au reproşat că este la fel ca toţi ceilalţi politicieni: „PDL-USL, aceeaşi mizerie. (…) Ai făcut accident şi ai plecat de la locul accidentului. Faci parte din sistemul politic pe care noi îl criticăm. Eşti la fel cu toţi ceilalţi”.