Învăţământul se pregăteşte de grevă generală

0
373

Sindicaliştii din Învăţământ îşi consultă membrii de sindicat în această săptămână pentru declanşarea grevei generale. Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spun că intenţionează să se întrerupă activitatea în şcoli chiar din 23 ianuarie, fiind nemulţumiţi că în 2012 nu se acordă nici o majorare salarială pentru salariaţii din Educaţie, care nu îşi pot recupera reducerea cu 25%.

Pentru declanşarea grevei generale va fi nevoie să-şi de acordul mai mult de jumătate din membrii de sindicat, susţin liderii organizaţiilor locale.

„Greva este a profesorilor, nu a sindicatelor. Dar, dacă va fi pornită sub conducerea liderilor, va fi nevoie de semnături de la mai mult de jumătate din membri. Doar în cazul în care greva va fi declanşată spontan de cadre didactice nu mai avem nici o răspundere”, a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.

De grevă se pregătesc şi liderii „Spiru Haret” Dolj. „Şi noi vom trimite sondaje în şcoli şi vom acţiona în funcţie de dorinţa oamenilor”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret” Dolj.

Nemulţumirile sindicaliştilor

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de eşalonarea plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, până în anul 2016, de prorogarea, până la data de 1 ianuarie 2013, a alocării, pentru finanţarea Învăţământului a minimum şase procente din produsul intern brut al anului respectiv.

Sindicaliştii mai cer şi alocarea pentru finanţarea Învăţământului, prin Legea bugetului de stat pe anul 2012 a 2,3% din PIB, fiind nemulţumiţi şi de măsura luată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului de a nu se mai reţine cotizaţia de sindicat pe statul de plată.

Confederaţiile nu sunt dispuse să reia dialogul

FSLI nu mai vrea repetarea practicii de asumare a răspunderii guvernamentale, pe proiectele de legi esenţiale, ca, de exemplu, Legea Educaţiei naţionale, Legea de modificare şi completare a Codului muncii, Legea dialogului social, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

”Am trimis adresă în teritoriu liderilor noştri şi până vineri vom avea rezultatele finale ale acestei consultări. Cel mai probabil, vom declanşa greva generală din 23 ianuarie, oamenii s-au săturat, au un nivel de viaţă din ce în ce mai scăzut”, a spus Pop.

Confederaţiile sindicale reprezentative au anunţat că nu participă la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, nefiind dispuse să reia dialogul în condiţiile în care nu există o ordine de zi, iar problemele ridicate de sindicalişti referitoare la dialogul social nu sunt rezolvate.