40 de lei pentru parcare, de săptămâna viitoare!

0
148

Craiovenii pot să-şi ridice vinietele pentru parcare abia de săptămâna viitoare. Autorităţile locale au anunţat că autocolantele vor începe să fie distribuite cu o mică întârziere din cauză că a fost pornită mai târziu licitaţia pentru tipărirea lor. Municipalitatea spune că şoferii nu vor mai avea probleme cu decolorarea autocolantelor, acestea fiind tipărite în condiţii grafice mai bune.

Deşi ar fi trebuit să fie puse la îndemâna craiovenilor încă de săptămâna trecută, când au început să fie încasate şi taxele şi impozitele locale, vinietele vor ajunge în mâna şoferilor abia de luni, 23 ianuarie. Reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova au declarat că nu au putut să le distribuie de la început de an, pentru a-i scuti astfel pe cetăţenii conştiincioşi care şi-au plătit deja şi taxa de parcare, dintr-o cauză obiectivă: vinietele nu erau tipărite. “Noi am avut un contract pentru confecţionarea lor, pe care l-am încheiat anul trecut cu o firmă de profil, dar care între timp a expirat. A fost nevoie să facem o nouă licitaţie, s-a trecut prin toate procedurile şi, de aceea, s-a mai întârziat puţin”, a declarat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova.

Vinieta ar putea fi gratuită, ca şi anul trecut

Ca şi anul trecut, autorităţile şi-au propus să nu perceapă nici un ban reprezentând cheltuielile cu tipărirea vinietelor. Potrivit directorului Marcu, dacă s-ar merge pe costurile de fabricaţie de anul trecut, fiecare însemn ar trebui să-l oblige pe proprietarul maşinii la plata unei sume modice, de 0,5 lei, cu TVA inclus: “Nu era o sumă aşa de mare. Pentru anul trecut, am decis să o suportăm noi şi încercăm să procedăm la fel şi în 2012. Vrem să procedăm aşa pentru a le lăsa şoferilor o singură grijă, aceea de a veni la ghişeele noastre pentru a-şi achitat taxa de parcare”, a mai spus directorul Marcu. Pe parcursul anului trecut, obţinerea vinietei de parcare nu a costat nici un ban în plus, dar a fost condiţionată, în schimb, cu plata la zi a taxelor şi impozitelor către bugetul local.

S-au păstrat cele trei culori

Şi în 2012 vinietele pentru parcare vor fi tipărite în trei culori distincte, cu valabilitate de un an, o lună sau o zi. Se păstrează şi modul în care se va face distribuirea lor, anume în funcţie de funcţionalitatea lor. Potrivit directorului Sorin Marcu, craiovenii care au nevoie de o vinietă pentru parcarea curentă, fie că au plătit sau nu taxa de parcare, nu o vor putea ridica decât de la cele trei sedii ale Direcţiei de Taxe şi Impozite, deschise în Piaţa Centrală, pe strada „Mitropolit Firmilian” şi în cartierul Craioviţa Nouă – zona restaurantului Orizont. Cei care vor solicita o vinietă ocazională vor putea, şi în acest an, să o ridice de la tonetele de ziare. În această ultimă categorie intră şi autovehiculele care nu sunt înregistrate la Primăria Craiova, caz în care nu este necesară operarea în baza de date.

Amenzi între 100 şi 500 de lei

Potrivit Regulamentului privind utilizarea locurilor publice destinate parcărilor auto, care a fost adoptat în vara anului trecut, fiecare proprietar este obligat să aşeze vinietele la loc vizibil, pe parbrizul sau pe bordul maşinilor. În cazul în care nu posedă această vinietă, şoferul e pasibil de amenzi între 100 şi 500 de lei. Dacă dispune de respectivul autocolant, dar a parcat maşina fără ca acesta să fie vizibil din exterior, va plăti între 100 şi 200 de lei. O amendă asemănătoare este prevăzută şi pentru cei care vor continua să parcheze maşina chiar dacă le-a expirat perioada de valabilitate a vinietelor. În evidenţele Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova erau înregistrate, în 2011, aproximativ 100.000 de maşini, un număr care, susţin autorităţile, este valabil şi în acest an.