Fostul primar al comunei Malu Mare, condamnat pentru instigare la lovire sau alte violenţe

0
630
Alexandru Dicu

Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, pentru instigare la lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Este vorba despre dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată, alături de alte şapte persoane, pentru un incident violent, petrecut în campania electorală de la alegerile locale din 2012, în timpul căruia susţinătorii primarului în funcţie la acel moment, Alexandru Dicu, s-au încăierat cu simpatizanţii candidatului PPDD. Toţi inculpaţii au primit pedepse cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Fostul edil mai este, în prezent, trimis în judecată într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu.

Reamintim că, pe 4 octombrie 2016, s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar din comuna Malu Mare, Alexandru Dicu, alături de David Constantin Mătuşa, Marian Marius Fugaru zis Moni, Constantin Cosmin Fugaru zis Neamţu, Gheorghe Rogojinaru, Ion Ursu, Marin Sbora şi Stelică Mătuşa. Procurorii au reţinut că, pe 7 iunie 2012, în jurul orei 22.30, inculpatul Stelică Mătuşa a fost sunat de fiul său, David Constantin, care i-a spus că observase o dubă, de culoare albă, din care mai mulţi bărbaţi aruncau în curţile cetăţenilor baxuri de hârtie igienică care aveau fiecare ataşat un afiş cu fotografia lui Alexandru Dicu, sub care era mesajul: „L-ai folosit? Aruncă-l! Păstraţi comuna curată!”. Despre aceste manifeste electorale a fost informat telefonic inclusiv Alexandru Dicu, fapt care l-a revoltat, solicitând susţinătorilor săi oprirea persoanelor respective. Imediat, inculpaţii Marian Sbora zis Porcu, Gheorghe Rogojinaru, Stelică Mătuşa, Constantin Cosmin Fugaru zis Neamţu şi Ion Ursu s-au urcat în autoturismul marca Opel Astra, condus de cel din urmă, şi au plecat în direcţia indicată de către inculpatul Alexandru Dicu. Au reuşit să-l prindă doar pe Claudiu Tudor Teodorescu , l-au băgat cu forţa în Opel, unde a fost bătut de Rogojinaru, Stelică Mătuşa şi Fugaru.

Contracandidatul, lovit cu bâta în cap

Conform anchetatorilor, a apărut şi un BMW condus de fiul lui Stelică Mătuşa (minor la momentul respectiv), însoţit de Marius Marian Fugaru zis Moni. Emil Iovu, care conducea duba, l-a observat pe marginea drumului pe Titel Marius Stănică (candidat la funcţia de consilier local din partea PPDD), a oprit maşina, l-a luat, apoi au continuat drumul spre Craiova. În scurt timp, BMW-ul le-a blocat drumul, concomitent, la faţa locului ajungând şi primarul Alexandru Dicu. Au ajuns şi bărbaţii cu Opelul, cu toţii năpustindu-se asupra dubei. Procurorii au mai reţinut în rechizitoriu că, în timp ce se afla pe partea stângă a autoutilitarei, Alexandru Dicu l-a dat la o parte pe Marian Marius Fugaru zis Moni, iar apoi l-a lovit cu pumnii pe Iovu. În tot acest interval, inculpatul Alexandru Dicu i-a instigat pe ceilalţi inculpaţi să comită acte de violenţă, exprimându-se în mod imperativ prin  îndemnuri de genul: „Daţi-le bă!” sau „Omorâţi-i şi pe ăştia”, respectiv prin alte exprimări injurioase adresate persoanelor aflate în autoutilitară. Titel Marius Stănică a fost tras afară din maşină, fiind lovit repetat, apoi aruncat jos unde David Constatin Mătuşa (şoferul BMW-ului) l-a lovit în cap cu o bâtă. Nici şoferul dubei n-a scăpat, fiind scos cu forţa din vehicul şi luat la bătaie. Stănică a fost operat la Bucureşti, rămânând cu o infirmitate permanentă în urma acestei agresiuni.

Toţi inculpaţii au primit pedepse cu suspendare

Joi, 14 decembrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în acest dosar, toţi inculpaţii primind pedepse cu suspendare, după ce, în cursul procesului, au ajuns la înţelegere cu victima (s-a semnat acordul de mediere încheiat la data de 04.09.2017, în baza contractului de mediere nr. 180/25.08.2017, între inculpaţii Mătuşa David Constantin şi Mătuşa Stelică şi partea civilă Stănică Titel Marius privind stingerea conflictului apărut în urma agresiunilor fizice, prin acordarea de despăgubiri materiale). Astfel, Alexandru Dicu a fost găsit vinovat de instigare la lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru care a primit o pedeapsă totală de 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii; David Constantin Mătuşa – 3 ani închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii; Marian Marius Fugaru – 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii; Constantin Cosmin Fugaru – 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii; Ion Ursu – 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de 2 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii; Gheorghe Rogojinaru – 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii; Marin Sbora – 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 60 zile de muncă în folosul comunităţii, iar Stelică Mătuşa a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 60 zile de muncă în folosul comunităţii.

În plus, inculpaţii trebuie să achite cheltuieli de spitalizare în valoare de peste 5.600 lei, şi despăgubiri de peste 15.000 lei celorlalte două victime, Iovu şi Teodorescu. Hotărârea pronunţată de Tribunalul Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.