Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, audiat la DNA în dosarul Govor

0
167

„Am doar calitate de martor. Ce am avut de spus am spus procurorilor”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost audiat la DNA, ieri, în dosarul în care vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Vasile Govor, lider al filialei judeţene a PSD, a fost reţinut de procurorii DNA, pentru fapte de corupţie. Dragnea a declarat, la ieşirea de la DNA, că are doar calitatea de martor şi că nu va dezvălui ceea ce a declarat în faţa procurorilor.

„Tot ce am spus în faţa procurorului nu repet public”, a afirmat Dragnea, la ieşirea de la DNA. Întrebat dacă îşi menţine declaraţia dată despre Mircea Govor înainte de a veni la DNA, respectiv că îi pare rău pentru acesta, Liviu Dragnea a spus că îi pare rău pentru orice coleg de partid. El a fost întrebat şi dacă Victor Ponta, care în 2013 era preşedintele PSD, va fi şi el chemat pentru a da declaraţii în acest dosar, Dragnea a răspus: „Nu ştiu, nu am întrebat acest lucru şi nu mă interesează”. „Este ultima dată când vă spun, şi vă spun în spiritul Crăciunului – ce am declarat în faţa procurorilor nu vă spun dumneavoastră. Nu este corect să fac lucrul acesta”, a mai spus Dragnea.

Înainte de a se prezenta la DNA, Liviu Dragnea a comentat, la Biroul Permanent Naţional al PSD, situaţia lui Mircea Govor. Întrebat de jurnalişti cum comentează reţinerea preşedintelui PSD Satu Mare, Liviu Dragnea a spus că “nu vrea să comenteze”. “Vreau să spun decât că îmi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă cu Mircea Govor”, afirma Dragnea.

Preşedintele PSD Satu Mare Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a fost reţinut de DNA pentru şantaj şi intervenţii la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el în funcţii de conducere sau de execuţie la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. Mircea Govor a fost ridicat miercuri de la locuinţa sa din Satu Mare şi dus la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti cu mandat, iar după mai multe ore de audieri a fost reţinut.

Procurorii DNA au cerut, ieri, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Govor, judecarea dosarului începând astăzi, la ora 14.00, instanţa supremă urmând să decidă dacă Govor va fi arestat preventiv sau va fi primi arest la domiciliu ori control judiciar. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (două infracţiuni), şantaj în formă agravată (patru infracţiuni).

De altfel, nu este pentru prima oară când liderul PSD Satu Mare, membru al Comitetului Executiv al formaţiunii, este în atenţia procurorilor DNA, el fiind implicat într-un scandal legat de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

Astfel, pe 13 noiembrie 2014, 20 de membri PSD Satu Mare au fost chemaţi la audieri la DNA Oradea în dosarul deschis pe numele lui Mircea Govor, după ce gandul.info a prezentat o înregistrare în care acesta ţipa la colegii săi de partid şi-i ameninţa pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate, dar şi pe preoţii din judeţ, supărat că Victor Ponta, candidatul PSD la preşedinţie, nu a câştigat alegerile în judeţ, la primul tur al scrutinului.

Cei 20 de membri PSD au fost duşi la audieri în dosarul în care Mircea Govor este investigat pentru infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.

În mai 2015, când Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru dosarul Fraudă la Referendum, în primă instanţă, Mircea Govor a vrut să îşi dea demisia din funcţiile deţinute în partid, în semn de “solidaritate”. Demisia sa nu a fost acceptată de preşedintele de atunci al PSD, Victor Ponta.

Deputatul PSD Andrei Dolineaschi, pus sub învinuire

Deputatul şi vicepreşedintele PSD Andrei Dolineaschi a fost pus sub învinuire de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul preşedintelui PSD Satu Mare Mircea Govor. Dolineaschi, care a condus până în octombrie filiala PSD Botoşani, fiind ulterior ales vicepreşedinte al partidului, a fost chemat, ieri, la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile.