Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” – „o ediție fără precedent”

0
481

Cel de-al 41-lea eveniment din cadrul Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”, organizat de Filarmonica „Oltenia”, s-a consumat aseară, marcând nu numai finalul ediției cu numărul 41, ci și împlinirea a 110 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova. „A fost o ediție de festival fără precedent, cu forțe artistice de pretutindeni”, a apreciat directorul artistic al instituției, pianistul Mihai Ungureanu. „Au fost 27 de zile fantastice, care au făcut ca acesta să fie probabil cel mai important festival de muzică clasică din România anului 2014”, a adăugat managerul Vlad Drăgulescu. Cele 41 de evenimente din perioada 21 noiembrie – 17 decembrie au fost susținute de peste 700 de muzicieni din 10 țări: Anglia, Olanda, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și România. Următoarea ediție a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” va avea loc în perioada august-septembrie 2015, au anunțat reprezentanții Filarmonicii „Oltenia”, și va fi „o ediție specială George Enescu, ca un tribut adus marelui festival de la București, cel mai mare pe care îl are România”.

 „Putem să spunem cu mândrie că reprezentăm România și, de ce nu, Europa”

Organizat, pentru a doua oară, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I, Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” a transformat Cetatea Băniei, pentru o lună, în polul muzicii din România. „Am pus accent, firește, pe muzica clasică, dar ne-am deschis mai mult decât în anii trecuți către celelalte genuri – rock, pop, folk, muzică sacră, militară, folclorică. Așadar, cred că toți – noi, cei care reprezentăm instituția, muzicienii care au urcat pe scenă și publicul craiovean – am reușit să demonstrăm încă o dată că în Craiova nu se face doar artă pentru cei ai locului, ci putem să spunem cu mândrie că reprezentăm România și, de ce nu, Europa”, a declarat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”. Mulțumirile acestuia s-au îndreptat către întreaga echipă a instituției, partenerii evenimentului, muzicienii care au evoluat, precum și către miile de spectatori care s-au aflat în sălile de concert în această perioadă și care „au făcut ca toate eforturile noastre să aibă un rost”.

Violonistul Liviu Prunaru: „Aș fi vrut să fiu la toate serile acestui festival!”

Aprecierile au fost făcute ieri, la încheierea festivalului, eveniment care a coincis cu Ziua Filarmonicii „Oltenia”. Ambele au fost marcate printr-un extraordinar concert susținut de Orchestra Simfonică, sub bagheta dirijorului elvețian Antoine Rebstein, de soliștii Liviu Prunaru (vioară) și Sophia Reuter, din Germania (violă). Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” încă din martie 2013 și Cetățean de Onoare al Craiovei din toamna anului 2012, muzicianul Liviu Prunaru și-a exprimat, cu același prilej, bucuria revenirii acasă.

«Aș fi vrut să fiu la toate serile acestui festival! Din păcate, timpul nu îmi permite. După cum știți, vin dintr-un „Duel al viorilor” care are loc în toată țara și care s-a desfășurat și la Craiova. Urmează Brașov și Pitești, unde se va încheia. Dar sunt extrem de bucuros să fac parte din acest festival. Iar pe lângă bucuria muzicii acestui concert mai este și bucuria apropierii sărbătorilor, pe care toți cred că le așteptăm… Mă bucur, așadar, că se întâmplă aceste lucruri frumoase aici, unde mă simt întotdeauna acasă. Nu contează că am stat mai mult în străinătate decât în România… Eu datorez faptul că sunt unde sunt existenței Filarmonicii „Oltenia”, mama mea făcând parte din orchestra acestei instituții», a precizat Liviu Prunaru.

Conexiune între muzică și pictură, într-o inedită expoziție

Concertul de aseară a fost precedat de vernisajul unei inedite expoziții de pictură cuprinzând lucrări realizate de Roberta Ionescu, Roxana Banterle și Lucian Irimescu chiar în timpul celor 41 de evenimente muzicale ale festivalului. «Ideea proiectului a fost de a realiza o conexiune între muzică și pictură. Am participat la fiecare concert, culegând impresii și surprinzând atmosfera. În muzică se regăsesc toate lucrurile pe care le aflăm și în pictură – ritm, pauze, repetiții, culoare… Asta am încercat și noi să surprindem în expoziție”, a precizat tânăra artistă Roberta Ionescu.