De la 1 ianuarie 2015 / Se schimbă modul de calcul al accizelor

0
297

Guvernul printr-o Ordonanţă de Urgenţă, publicată recent, aduce modificări importante Codului Fiscal, acestea intrând în vigoare la 1 ianuarie 2015. Schimbările vizează atât modul de calcul al accizelor, introduce noi registre pentru persoanele fizice autorizate, iar pentru taxa pe valoarea adăugată se adoptă noi restricţii.

Astfel, faţă de termenele pe care unele mijloace media le-au difuzat ca fiind data finală privind plata impozitelor şi depunerea declaraţiilor, ordonanţa stabileşte data de 22 decembrie 2014 ca fiind ultima zi în care contribuabilii pot efectua plăţi către buget şi pot depune în termen declaraţiile fiscale. Din punctul de vedere al accizelor, ordonanţa aduce o modificare punctuală, stabilind cursul de schimb la care se calculează acciza în anul 2015, dar şi o modificare structurală privind modul de calcul al accizelor în anii urmatori.

La anul, accizele se calculează la acelaşi curs valabil ca şi în anul 2014, respectiv la cursul de 1 euro = 4,7380 lei. Modificarea majoră constă în faptul că accizele sunt transformate direct în lei de către legiuitor, iar în Anexele 1 şi 2 la Codul fiscal, regăsim valoarea accizelor în lei, atât pentru produsele accizabile supuse accizelor armonizate, cât şi pentru cele supuse accizelor nearmonizate. Pentru bijuteriile din aur de până la 14k, acciza este de 4,74 lei/gram, iar pentru cele de peste 18k, acciza este de 9,48 lei/gram. Se păstreaza scutirea de acciză pentru verighete.

Pentru operatorii economici ce desfăşoară activităţi în sfera produselor accizabile, pentru care autorităţile fiscale solicită garanţii, transformarea în lei a garanţiilor exprimate în euro se va efectua utilizând cursul de schimb de 1 euro = 4,7380 lei. Pentru anii următori, acciza se determină actualizând valorile deja exprimate în lei, cu indicele preţurilor de consum existent la data de 30 septembrie a anului precedent, având în vedere ultimele 12 luni anterioare acestei date.