Conferinţa „Arbitrajul Intern şi Internaţional” a captat atenţia publicului

0
514

arbitrajCurtea de Arbitraj Dolj – Camera de Comerţ şi Industrie, în colaborare cu Facultatea de Drept şi Baroul Dolj, au organizat marţi, la Aula Magna  a Facultăţii de Drept, Conferinţa „Arbitrajul Intern şi Internaţional”. Cuvântul de deschidere l-a avut ing. dr. Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj. De la Universitatea din Saarland, Germania, a fost prezent la eveniment prof. univ. dr. Michael Martinek, care a expus tema “International commercial arbitration – Advantages of arbitration as alternative dispute resolution”. Moderatorul a fost av. Lucian Bernd Săuleanu, preşedintele Curţii de Arbitraj Dolj şi preşedintele Baroului de Avocaţi Dolj. Au participat  oameni de afaceri, avocaţi, cadre didactice, practicieni ai dreptului şi studenţi.

Gabriel Vlăduţ a precizat în cuvântul de deschidere că prin această activitate are loc relansarea Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, încercându-se introducerea unui serviciu la nivelul judeţului, în condiţiile în care activitatea Curţii de Arbitraj se realizează la nivelul regiunii Oltenia. Şi asta pentru un mediu economic care să se desfăşoare într-un climat de expertiză. „Curtea de Arbitraj poate să fie o soluţie în acest sens. Dacă acceptaţi de pe o poziţie absolut minoritară de inginer, o definiţie a Curţii de Arbitraj, eu fiind absolvent al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare, pentru noi înseamnă o unitate administrativă în cadrul CCI destinată judecării litigiilor, dacă partenerii comerciali acceptă  şi ei această formă în contractele pe care le încheie. Îar în continuare, atât domnul avocat Săuleanu, preşedintele Curţii de Arbitraj Dolj, cât şi domnul Martinek vor arăta avantajele indiscutabile, pentru mediul de afaceri în primul rând, în ceea ce priveşte timpul alocat, reducerea de taxe, eficienţa pe care o pot avea în activitatea curentă a firmelor dânşilor, în condiţiile care din ce în ce mai multe firme  vor introduce în contracte această clauză a judecării potenţialelor litigii la nivelul Curţii de Arbitraj Dolj”, a subliniat ing. Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj.arbitraj (2)

O colaborare viitoare cu Facultatea de Drept

Reprezentantul CCI a mai spus că nu toate judeţele ţării au curţii de arbitraj, doar 8 judeţe au şi nu  în mod întâmplător. „Voi vorbi pe scurt despre un al doilea scop pe care îl avem, în reorganizarea Curţii de Arbitraj. Prima  componentă fiind cea de expertiză practică dovedită. Ne uităm cu foarte mare atenţie la o colaborare cu Facultatea de Drept, pentru că dorim ca experţii care  mâine vor fi piaţă pentru a rezolva cât mai eficient cazurile pe care le au, să poată realiza şi consultanţă pentru firmele care lucrează în acest domeniu. În acelaşi timp, vreau să vă spun că în lista arbitrilor pe care i-am selecţionat şi aprobat la nivelul Camerei de Comerţ se află şi arbitrii cu expertiză şi experienţă internaţională dovedită, pentru că sunt din ce în ce mai multe firme, chiar la nivelul Doljului, dar şi a regiunii Olteniei, care au afaceri internaţionale. Pe toţi încercăm să-i apărăm, iar prin Facultatea de Drept să asigurăm, pe de o parte, aceea consultanţă de formare, pe de altă parte, consultanţa necesară pentru tot ceea ce înseamnă activitatea desfăşurată în judeţul Dolj, de la dreptul de proprietate la care noi ne uităm cu mai puţină atenţie faţă de cum ar trebui, la proprietatea industrială, cu atât mai puţin, până la toate aspectele legate de activităţile comerciale”, a mai spus Vlăduţ.

„Trebuie să identificăm astfel cele mai bune soluţii pentru a revigora  arbitrajul”

Avocatul Săuleanu a prezentat câteva informaţii în legătură cu istoricul arbitrajului, acesta părând în acest moment „mai puţin viguros”, deşi această instituţie are o activitate îndelungată, apărând reglementat chiar în Codul de Procedură Penal publicat în 1965. „O spun nu numai pentru noi, juriştii prezenţi aici, dar şi pentru mediul de afaceri, ca să creadă în noi, că dorim această activitate la un nivel ridicat. Începutul a fost făcut acum patru ani, sub conducerea domnului Gabriel Olteanu şi nu facem altceva decât să menţinem acest trend de creştere instituţional. Un arbitraj puternic şi care reprezintă într-adevăr pentru români o instituţie adecvată este Curtea de Arbitraj de la Bucureşti, care din 1953 îşi desfăşoară activitatea fără întrerupere. În anii 1970-1980 era chiar un arbitraj de stat organizat la nivelul Olteniei, un arbitraj puternic. În acei ani, academicianul Ion Dogaru, fondatorul Facultăţii de Drept, prezent de asemenea astăzi (n.r. marţi), scria în Tratatele de Comerţ Internaţional despre arbitrajul comercial, lucru rar întâlnit. Şi astfel şi-a urmat cursul firesc acest arbitraj. Trebuie să-i amintesc aici pe domnii Liviu Jură şi Radovici, oameni care au susţinut arbitrajul timp de 20 de ani. Din păcate, în acest moment arbitrajul este într-o cădere şi asta de vreo 15-20 de ani. Noi am vrut să rupem în ultimii patru ani această cădere într-un fel. De ce ? Şi este o întrebare la care trebuie să găsim răspunsul… urmare a unui dar otrăvit. La un moment dat, acele proceduri rapide de soluţionare şi fără costuri şi mă refer aici la somaţia de plată au fost preferate, asta în loc de a  se introduce anumite clauze. Şi în acest moment în Europa este preferat arbitrajul prin urmarea acestor avantaje. Noi trebuie să identificăm astfel cele mai bune soluţii pentru a revigora  arbitrajul”, a subliniat avocatul Săuleanu.   arbitraj (3)

Arbitrajul internaţional are particularităţile sale

Prof. univ. dr. Michael Martinek, Universitatea din Saarland, Germania, a făcut o prezentare în detaliu a arbitrajului internaţional, concluzia avocaţilor prezenţi în sală fiind că arbitrajul internaţional seamănă foarte mult cu arbitrajul naţional, fiind vorba de rădăcini comune, care provin din dreptul roman. Sunt cam aceleaşi avantaje şi dezavantaje. „Este o oportunitate pentru mine să vă vorbesc astăzi (n.r. marţi) despre arbitrajul internaţional. În urmă cu câţiva ani mi s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova. O mare onoare pentru mine. Îmi place foarte mult oraşul Craiova, îmi place Universitatea dumneavoastră şi mai ales îmi place România. Arbitrajul vizează o discuţie destul de laborioasă. Arbitrajul internaţional are particularităţile sale, de aceea include o serie de reguli. La baza arbitrajului internaţional stau convenţiile internaţionale. Ai nevoie şi de o energie deosebită pentru activitatea de arbitraj…”, a subliniat invitatul din Germania, care a pus mult suflet în expunerea realizată.

 

Av. Lucian Săuleanu: „Ne-am propus ca prin acest eveniment să identificăm locul şi rolul arbitrajului ca modalitate alternativă, viabilă şi valabilă pentru soluţionarea unor astfel de litigii, nu numai comerciale, pentru că este un spectru ceva mai larg. Ar putea fi o alternativă la justiţia statală pe care o oferă statul ca atare şi care de multe ori îşi arată limitele. Vom încerca aşadar, să identificam avantajele şi dezavantajele arbitrajului naţional şi internaţional. Printre cei prezenţi în sală fiind arbitrii internaţional…”.

arbitraj (1)