Artişti din 13 ţări, la festivalul muzicii contemporane de la Craiova

0
530

Filarmonica 1La Filarmonica „Oltenia” se deschide astă-seară, cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”, una dedicată muzicii moderne şi contemporane. Timp de două săptămâni, publicul este provocat să trăiască experienţa muzicii noi participând la un program divers, ce cuprinde de la concerte simfonice, muzică de cameră şi recitaluri instrumentale la un simpozion muzicologic pe teme inedite, concert-performance în piscină, jazz, film mut cu muzică live şi demonstraţii ale celor mai noi tehnici instrumentale. Invitaţi sunt peste 20 de artişti străini, nume deja consacrate ale scenei muzicale internaţionale, din SUA şi Europa – Germania, Anglia, Spania, Polonia, Italia, Suedia, Austria, Slovenia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova –, cărora li se alătură cele mai importante ansambluri de profil româneşti. Organizatorii cred că, deşi este vorba de lucrări mai puţin cunoscute, unele chiar prime audiţii absolute, publicul iubitor de muzică şi de experienţe noi va veni în număr mare în sălile de spectacol. „Sper că va veni multă lume, pentru că este păcat să ai un asemenea festival la Craiova şi să nu îl apreciezi. Cu atât mai mult cu cât biletul costă 10 lei la orice eveniment, iar unele au intrare liberă”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Radu Jianu, consultant artistic al Filarmonicii „Oltenia”.

Organizat de Filarmonica „Oltenia”, cu susţinerea Primăriei Craiova, Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” se desfăşoară în perioada 18-30 noiembrie, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I. Pe parcursul celor două săptămâni, evenimentul propune publicului 25 de evenimente, această a 43-a ediţie fiind dedicată exclusiv muzicii contemporane. „Este un festival ieşit din tiparele obişnuite, dedicat în totalitate muzicii noi, muzicii secolului XX – începutului secolului XXI. Aşa cum a fost şi anul trecut un festival atipic, de stradă, acesta este adresat muzicii mai rar cântate. Din păcate, aş spune, pentru că este o muzică foarte valoroasă, dar foarte puţin cunoscută”, a subliniat Radu Jianu, consultant artistic la Filarmonica „Oltenia”.

Prof. Doina Rotaru, apreciată compozitoare, girează programul muzical

Întreg programul festivalului a primit girul apreciatei compozitoare Doina Rotaru, totodată profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În cadrul unei conferinţe de presă, domnia sa a opinat că, dacă filmul şi teatrul contemporan sunt foarte aproape de public, nu acelaşi lucru se poate spune despre muzica nouă. „Avem de-a face cu un limbaj al sunetelor, care nu e foarte cunoscut astăzi. Pentru că secolul XX a fost unul de invenţii, de inovaţii extraordinar de bogate. Însă muzica se adresează direct sufletului, indiferent dacă a fost scrisă astăzi sau în secolul trecut sau acum trei secole. Este vorba de o poveste pe care fiecare compozitor vrea să o spună cu sunete. Festivalul acesta cuprinde multe concerte în care interpreţii şi compozitorii doresc să vă povestească prin intermediul sunetelor, interferând cu teatrul şi cu filmul. Sunt evenimente pe care noi le-am gândit să atragă publicul spre acest fenomen numit muzică nouă. De altfel, în program am inclus nu numai muzică scrisă astăzi – inclusiv prime audiţii absolute –, ci şi capodopere ale secolului XX, de Debussy, Stravinski, Messiaen şi mulţi alţi compozitori deja celebri şi pe care publicul îi iubeşte cu siguranţă”, a precizat Doina Rotaru, adăugând că apreciază ca fiind extraordinară ideea Filarmonicii „Oltenia” de a dedica două săptămâni „acestui fenomen care se întâmplă astăzi şi pe care toţi trebuie să îl cunoaştem”.festival 1

Dirijorul Tiberiu Soare: „Este datoria unui artist să promoveze muzica timpului său”

Festivalul este inaugurat astă-seară, ora 19.00, de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, avându-l la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Soare, unul dintre cei mai activi şi de prestigiu muzicieni ai ţării noastre, cu o impresionantă carte de vizită: concerte în colaborare cu toate filarmonicile româneşti, turnee în numeroase ţări din Europa şi Asia. Abordează cu aceeaşi măiestrie repertoriile simfonic (vocal-simfonic) şi de operă, fiind un promotor neobosit al muzicii contemporane. „Am considerat întotdeauna, de la începutul activităţii mele, că una din îndatoririle de bază ale unui artist, ale unui interpret este să promoveze arta timpului său”, a declarat, la Craiova, Tiberiu Soare.

Dirijorul a apreciat faptul că «această direcţie a muzicii contemporane nu a fost deloc neglijată aici, la Filarmonica „Oltenia”» şi în mod special programul celei de-a 43-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”. «Descopăr nişte lucruri absolut deosebite! Îl regăsesc pe flautistul Mario Caroli – omul este un spectacol în sine atunci când cântă! A-l asculta într-un recital, ca şi într-un concert, pe 25 noiembrie, alături de Barrie Webb, un celebru trombonist englez, cu Gheorghe Costin la pupitrul dirijoral, este o adevărată experienţă! Îi regăsesc pe cei din Ansamblul „Percutissimo” de la Timişoara, condus de Doru Roma,un muzician remarcabil, Ansamblul „Sigma Project” din Spania… Sunt evenimente care ar face cinste absolut oricărui centru muzical din lumea civilizată», a mai spus Tiberiu Soare.

Compozitorul polonez Jerzy Kornowicz: „Mă bucur să văd aici un festival atât de complex”

În postură solistică, publicul va avea ocazia să-i urmărească pe doi dintre cei mai valoroşi instrumentişti: clarinetistul Emil Vişenescu – solist al Filarmonicii „George Enescu” şi profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, şi pianistul polonez Adam Kosmieja, discipol al unor renumiţi maeştri ai clavirului (Paul Badura-Skoda, Ivan Moravec, Andrei Gavrilov, Boris Berman ş.a.), cu studii în Manhattan şi Bydgoszcz, participări la festivaluri de muzică contemporană (Varşovia, Toulouse), turnee în ţări din Europa, America şi Asia.

Programul concertului inaugural al festivalului este axat pe lucrări din creaţia românească (Cantos pentru clarinet şi orchestră de Ștefan Niculescu şi Atlantis pentru orchestră de Dan Dediu) şi cea poloneză: Big Transition pentru pian şi orchestră de Jerzy Kornowicz – compozitor care s-a aflat, ieri, la Craiova. „Mă bucur să văd aici un festival atât de complex, cu atâtea evenimente. Un motiv pentru care sunt un om foarte implicat în festivalurile de muzică contemporană din ţara mea este faptul că avem nevoie de acest gen. Aşa cum există festivaluri de teatru şi de film în lume, aşa avem nevoie şi de festivaluri de muzică contemporană”, a declarat muzicianul.

Despre lucrarea care îi va fi cântată astă-seară, Jerzy Kornowicz a spus că «a fost compusă pentru a reda legăturile dintre Polonia şi Ucraina, având premiera în urmă cu trei ani, în centrul Kievului. La doar o lună după eveniment, în aceeaşi Piaţă a Independenţei erau ucise o sută de persoane… Titlul piesei, „Big Transition”, înseamnă tocmai „o mare schimbare”, trecerea către ceva mai bun».

***

Programul integral al Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” se regăseşte atât pe site-ul Filarmonici craiovene, www.filarmonica-oltenia.ro, cât şi pe pagina de Facebook a instituţiei. Biletele se pot cumpăra de la Agenţia din Calea Unirii nr. 14 (tel. 0351.414.697) şi au preţ unic: 10 lei, indiferent că este vorba de concerte simfonice/camerale sau recitaluri susţinute la Filarmonica „Oltenia”, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Casa de Cultură a Studenţilor şi Muzeul de Artă Craiova.

În programul festivalului:

  • Concerte simfonice cu Orchestra Filarmonicii „Oltenia” (dirijori invitaţi: Gheorghe Costin şi Tiberiu Soare); Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” (dirijor: Ivan Iliev – Bulgaria); soliştii Emil Vişenescu (clarinet), Mario Caroli (flaut, Italia), Barrie Webb (trombon, Anglia), Adam Kosmieja (pian, Polonia), Jure Gradisnik (trompetă, Slovenia)
  • Concerte camerale: Pearls Before Swine Experience (Suedia), Green Thing Ensemble (Austria), SIGMA Project (Spania), Cvartetul de coarde „Logos” (SUA), Trio Contraste, Profil, SonoMania, Atem,  Percutissimo (România)
  • Recitaluri instrumentale: Mario Caroli (flaut), Barrie Webb (trombon), Ghenadie Rotari (acordeon, Republica Moldova), Mihai Măniceanu (pian), Veronica Anuşca (soprană, România)
  • Concerte de jazz: Mircea Tiberian & Friends, Jazzappella (România)
  • Concert-performance: Irinel Anghel şi invitaţii ei
  • Proiecţie de film mut cu muzică live: „Tabu” (1931) de F.W. Murnau, cu muzică de Vioieta Dinescu (Germania) – interpretează Trio Contraste
  • Proiecţii de filme în cadrul concertelor şi al simpozionului de muzicologie
  • Demonstraţii ale noilor tehnici instrumentale: flaut, trombon, vioară, clarinet, acordeon, saxofon, percuţie
  • MUTTIS KINDER – Germania
  • Simpozion de muzicologie: „Mecanici si mecanisme în muzică” – sâmbătă, 19 noiembrie, ora 12.00, Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”, cu participarea muzicologilor Bianca Temeş, Ștefan Firca, Vlad Văidean, Constantin Secară

 

Tiberiu Soare, dirijor: «Sunt bucuros că mă aflu aici. Mă întorc de fiecare dată cu foarte mare plăcere la pupitrul orchestrei craiovene – o orchestră de tradiţie, care reprezintă foarte mult nu numai pentru comunitatea locală, dar şi pentru tot ceea ce înseamnă zona aceasta de sud a României. Există în spatele ei o activitate şi un efort susţinut de zeci de ani, care îi fac cinste. Astfel, şi eu mă simt privilegiat de fiecare dată cânt sunt invitat aici. Găsesc un colectiv în plină transformare, care trece printr-o perioadă de creştere, se apropie de un vârf de formă. Nu pot decât să salut acest lucru, este în primul rând meritul muzicienilor din orchestră».