FIFA: Apelurile lui Platini şi Blatter respinse!

0
117

Comisia de Apel a FIFA a respins “în totalitate”, astăzi, contestaţiile formulate de preşedintele FIFA, Joseph Blatter, şi de preşedintele UEFA, Michel Platini, la suspendarea provizorie, de 90 de zile, pe care au primit-o din partea Comisie de Etică a forului internaţional.

Astfel, Platini îşi vede candidatura la preşedinţia FIFA în pericol, deoarece el nu are dreptul să participe ca oficial la nicio activitate legată de fotbal pe perioada suspendării. Singura şansă a preşedintelui suspendat al UEFA să participe la alegerile din 26 februarie 2016 este să obţină o decizie favorabilă la TAS.

Comisia electorală a FIFA a anunţat că nu va examina candidatura lui Michel Platini pe timpul suspendării francezului, pronunţată la 8 octombrie. Dacă această suspendare este ridicată sau expiră înainte de data alegerilor, Comisia electorală va lua decizia în acel moment. Suspendarea lui Platini ar urma să expire la începutul lunii ianuarie 2016, dar Comisia de Etică o poate extinde cu 45 de zile.

Blatter, Platini, care îndeplineşte şi funcţia de vicepreşedinte al FIFA, şi secretarul general Jerome Valcke au fost suspendaţi, la 7 octombrie, pentru 90 de zile, pentru presupuse fapte de corupţie, de Comisia de Etică a forului fotbalistic mondial. Perioada de suspendare a celor trei se referă la orice activitate naţională şi internaţională legată de fotbal.

Blatter este suspectat că a efectuat o “plată neloială” de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 şi 2002.

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.

În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câştigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.