Cioloş, după ce a primit votul de încredere al Parlamentului: Veţi avea în guvern un partener deschis

0
91

Guvernul Cioloş a primit, ieri, votul de încredere al Parlamentului, rezultatul fiind de 389 voturi “pentru”, 115 “împotrivă” şi două voturi anulate. Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, în faţa aleşilor, că noul guvern se va baza pe transparenţă în actul decizional, responsabilitate şi deschidere către dialog, acesta având datoria să înlăture cauzele tragediei de la Colectiv, mai ales corupţia. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a avut loc aseară, de la ora 19.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris, ieri, pe Facebook, că votul de încredere dat de Parlament Cabinetului Cioloş este o dovadă că partidele au înţeles că un Guvern de tehnocraţi este acum soluţia cea mai bună pentru România. Iohannis a mai spus că misiunea noului guvern nu va fi una uşoară, dar are încredere că fiecare membru al echipei guvernamentale va demonstra profesionalism.

“Cabinetul Cioloş va avea o sarcină dificilă, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în programul de guvernare nu va fi posibilă fără un sprijin parlamentar consistent. Sunt încrezător că fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate şi profesionalism misiunea care i-a fost încredinţată. Mult succes!”, a mai scris preşedintele.

Dacian Cioloş le-a spus parlamentarilor, ieri, după ce Cabinetul său a primit votul de încredere, că Parlamentul va avea în guvern un „partener permanent şi deschis”, el mulţumind pentru mesajul transmis de parlamentari prin acest vot. “Nu pot decât să vă mulţumesc pentru această încredere pe care ne-aţi oferit-o, pentru mesajul pe care ni-l transmiteţi referitor la mandatul pe care îl avem pentru acest an. Consider, prin acest vot, că aţi înţeles şi aţi acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că aţi acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în aşa fel încât această legitimitate pe care Parlamentul ales al României a transferat-o acestui Guvern de tehnocraţi să se transforme în eficienţă şi în rezultate bune care să redea încrederea cetăţenilor României că actul guvernamental este pentru români şi că acest lucru ne poate ajuta să recâştigăm încrederea în noi şi să mergem mai departe”, a spus Cioloş, de la tribuna Parlamentului.

În timpul dezbaterilor din Parlament, PSD, PNL, UDMR, UNPR şi minorităţile au anunţat că vor susţine Cabinetul, în timp ce ALDE şi PMP au spus că nu vor vota Guvernul. Fostul premier Victor Ponta a lipsit de la şedinţă.

Noua echipă guvernamentală a depus, aseară, jurământul de credinţă în cadrul unei ceremonii, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, înainte de preluarea efectivă a mandatului. Au fost, de asemenea, prezenţi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu, consilierii prezidenţiali.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a început cu Imnul Naţional al României.  Miniştrii care au trecut, ieri, de votul Parlamentului, au citit apoi, pe rând, jurămintele.