„Craiova Muzicală”: clasic, pop-jazz, Tudor Gheorghe, folk cu „Pasărea Colibri” și rock cu formația „Compact”

0
633

Peste numai câteva zile va debuta la Craiova cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”. Una a diversității, căci cele 41 de evenimente, susținute de peste 700 de muzicieni din zece țări, propun de la acorduri clasice, pop-jazz, de muzică sacră ori folclorice până la funk, soul & bossa-nova, concerte susținute de Tudor Gheorghe, folk cu „Pasărea Colibri” și rock cu formația „Compact”. Totodată, o ediție a ansamblurilor simfonice şi formaţiilor camerale, nu mai puțin de 14 – din Anglia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova și România – fiind invitate să concerteze. Manifestare artistică de tradiţie, festivalul – al doilea din România ca vechime – se va desfăşura între 21 noiembrie și 17 decembrie, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I. Melomanii pot achiziționa bilete de la Agenția Filarmonicii „Oltenia” (tel. 0351.414.697), iar cei care doresc să participe la mai multe evenimente muzicale pot opta pentru un abonament de 11 concerte (165 lei/110 lei preț redus) sau de 8 concerte (120 lei/80 lei preț redus).

Festivalul se va deschide vineri, cu un concert vocal-simfonic Haydn

«Este o bucurie pentru noi, pentru că reușim să aducem din nou peste 40 de evenimente în cadrul acestui festival. În acest an putem să declarăm cu sufletul deschis că avem una dintre cele mai complexe și cele mai bine organizate ediții. Mai mult decât atât, putem spune că această ediție reprezintă pentru anul 2014 cel mai important festival de muzică clasică din România», a declarat Vlad Drăgulescu – manager al Filarmonicii „Oltenia”, adăugând că este vorba despre „al doilea festival ca vechime din țară, de orice gen”.

Deschiderea celei de-a 41-a ediții va avea loc vineri, 21 noiembrie, ora 19.00, în sala Filarmonicii „Oltenia”, cu un concert vocal-simfonic Haydn, susținut de Orchestra și Corala Academică ale instituției, sub bagheta dirijorală a lui Cristian Oroșanu, soliști fiind Diana Țugui (soprană), Carmen Topciu (mezzosoprană), Cristian Mogoșan (tenor) și Marius Manyov (bas).

Ziua Națională a României, sărbătorită cu artiștii din Republica Moldova

Pe parcursul a aproape o lună, programul va cuprinde  evenimente de tipologii şi stiluri diferite: concerte simfonice şi vocal-simfonice, muzică de operă, muzică veche, muzică de cameră, recitaluri instrumentale, concerte de muzică rock, folk şi jazz. Printre primele se numără concertul de muzică veche prezentat în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă de Kajoni Consort Baraolt, Covasna (22 noiembrie) și concertul Mozart al Orchestrei de Cameră „Virtuozii” din București – dirijor Horia Andreescu, solistă Cristina Anghelescu, la vioară (23 noiembrie). Seara de 27 noiembrie va fi dedicată muzicii populare: pe scena Filarmonicii „Oltenia” vor urca orchestra și soliștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” (dirijor: Nicu Crețu). Pe 30 noiembrie, la prânz, un concert de muzică sacră va fi prezentat la Catedrala Episcopală „Madona Dudu”, iar seara Muzeul de Artă va găzdui recitalul de chitară al lui Giordano Passini (Italia).

Ziua Națională a României va fi marcată în cadrul festivalului prin concertul „Muzica popoarelor Europei – Diplomație pe note”, susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova (dirijor: Mihail Agafița) și naistul Marin Gheraș. În aceeași sală a Filarmonicii „Oltenia”, a doua zi, pe 2 decembrie, vor evolua Orchestra Camerata Regală din București și solistul Octavian Lup (violoncel). Craiovenii mai sunt invitați la concertul prezentat de Philharmonia Britannica, condusă de dirijorul Christopher Petrie, din Anglia (4 decembrie), ca și la spectacolul „Don Giovanni” de W.A. Mozart, de la Opera Română Craiova (6 decembrie). Alte evenimente sunt concertul Orchestrei Române de Tineret București, condusă de Cristian Mandeal (12 decembrie), și concertul Giacomo Puccini al Orchestrei Operei Național din Belgrad, Serbia (14 decembrie). Sărbătoarea împlinirii a 110 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova va încheia festivalul, pe 17 decembrie, invitat fiind solistul Liviu Prunaru, cu a sa vioară Stradivarius.

„Cafe-Teatru Play”, deschis spectacolelor și concertelor nonconformiste

Pe lângă evenimente muzicale, cea de-a 41 ediție cuprinde și o serie de alte manifestări, cu siguranță de interes pentru public. Așa sunt atelierul de creație cu instrumente muzicale neconvenționale (sâmbătă, 22 noiembrie), concursul cu premii „Să (re)descoperim Filarmonica în CHEIA FAmilia”, dedicat familiilor de iubitori ai muzicii clasice (sâmbătă, 29 noiembrie), „Ziua Porților Deschise” – acces gratuit la repetiția orchestrei simfonice (vineri, 5 decembrie). De impact vor fi, cu siguranță, și seara de muzică funk, soul & bossa-nova prezentată de „Casual Band” (13 decembrie), seara viitoarelor mămici – concert de colinde dedicat femeilor gravide (14 decembrie), muzica militară a Garnizoanei Craiova (16 decembrie) și cele două concerte „Anotimpurile mele” susținute de Tudor Gheorghe, pe 15 și 16 decembrie, de la ora 19.00, în sala Teatrului Național.

Vlad Drăgulescu

Partener consecvent al festivalului rămâne, și la această ediție, „Cafe-Teatru Play”, unde vor avea loc şapte spectacole şi concerte nonconformiste de pop, rock, folk şi jazz. Primul dintre ele: duminică, 23 noiembrie, ora 17.00, susținut de Benedict Popescu (teramin) și Florinel Lăutaru (pahare de sticlă). Tot aici veți putea asculta pop-jazz cu trupa „TiPtiL” (26 noiembrie, ora 21.00), folk cu „Pasărea Colibri” (4 decembrie, ora 21.00), pop-clasic cu „Four 4 Music” (9 decembrie, ora 21.00), rock cu formația „Compact” (10 decembrie, ora 21.00)

***

Potrivit managerului Vlad Drăgulescu, tocmai pentru că este un eveniment artistic de tradiție, emblematic pentru (re)prezentarea identității culturale a orașului Craiova, festivalul se va bucura și de-acum înainte de o atenție aparte. Următoarea ediție pare-se că se va desfășura în vara lui 2015, invitație fiind lansată de pe-acum Orchestrei Academiei „Yehudi Menuhin” din Gstaad, Elveția, una dintre cele mai prestigioase instituții din lume. „Este singura orchestră din lume care are patru concert-maeștri! Am invitat-o la Craiova spre sfârșitul lunii august 2015, pentru că la anul festivalul va fi organizat în vară”, a precizat Drăgulescu.

 

Artişti invitaţi.

Festivalul dedică un generos spaţiu de manifestare unor artişti renumiţi pe plan naţional şi internaţional, fiind onorat de dirijorii Antoine Rebstein (Elveţia), Christopher Petrie (Anglia), Mihail Agafiţa (Republica Moldova), Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Oroşanu; soliştii Liviu Prunaru, Daniel Podlovschi, Cristina Anghelescu, Rudolf Fatyol (vioară), Marin Gheraş (nai), Giordano Passini (chitară), Sophia Reuter (violă); muzicieni de la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

Ansambluri simfonice şi formaţii camerale invitate:

Orchestra de cameră „Virtuozii din Bucureşti”, Sofia Soloists Chamber Orchestra – Bulgaria, Liszt Chamber Orchestra – Budapesta, Orchestra Naţională Română – Bucureşti, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova – Chişinău, Orchestra Operei Naţionale din Belgrad (Serbia), Ansamblul de suflători „Philharmonia Britannica” – Londra, Ansamblul de muzică contemporană „Archaeus” – Bucureşti, Trio „Contraste” – Timişoara, Orchestra „Universitaria” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Orchestra de cameră „Diletto musicale” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, Ansamblul de muzică veche „Caioni Consort” – Baraolt, Evergreen Orchestra – Symphonic Jazz Project ş.a.