Tinerii craioveni au învăţat despre arta ţesutului în cadrul proiectului „Ne ţesem viitorul”

1
437

Patru tineri din Craiova au finalizat, în luna octombrie, un proiect derulat prin Programul Tineret în Acţiune al Uniunii Europene. “Ne ţesem viitorul” a fost implementat în perioada iunie – octombrie 2013, de Grupul Informal “Tineri pentru Europa”, alcătuit din patru tineri din Craiova: Marian Valentin Nicolin (liderul gruplui), Dumitru Manuel Dogaru, Elena Zevedeanu şi Maria Diaconu.

Scopul propus de cei patru tineri în cele cinci luni de proiect a atins trei priorităţi: însuşirea ţesutului la războiul manual de lemn, ca meşteşug specific pentru zona Olteniei, dezvoltarea spiritului antreprenorial al tinerilor prin practicarea acestui meşteşug, atât în scop creativ, cât şi pentru obţinerea de venituri, precum şi promovarea tradiţiilor romaneşti şi a meşteşugurilor populare – în speţă, ţesutul la război – în rândul tinerilor şi al comunităţii.

Pentru atingerea scopului propus, cei patru tineri au derulat câteva activităţi importante: s-au informat cu privire la meşteşugurile tradiţionale şi ţesutul la război, au organizat şi susţinut ateliere de lucru, pentru a învăţa tehnicile de execuţie ale unui covor oltenesc. Fiecare dintre cei patru tineri a ţesut apoi câte un covor, cele patru lucrări făcând obiectul unei licitaţii.

“Bunica mea din Moldova ţesea covoare. Până să merg la şcoală şi apoi, în timpul vacanţelor, după ce oboseam bătând mingea cu prietenii, adormeam lângă ea, pe un scăunel, uitându-mă la ce face. Mare lucru n-am învăţat atunci, pentru că nu mă lasă să-i stric covorul. Dar amintirile acelea nu mi s-au şters şi tot timpul mi-am dorit să încerc. Iubesc foarte mult tradiţia populară şi îi admir pe meşterii de la ţară care practică încă meseriile străvechi. De ce nu ar învăţa şi tinerii aceste meşteşuguri?! Mai ales că acum se pune mare preţ pe obiectele lucrate manual. Şi aşa, dorindu-mi să învăţ ce făcea bunica, dar şi să încerc un domeniu diferit şi prea puţin îmbrăţişat de tinerii din generaţia mea, am venit cu ideea acestui proiect. După cinci luni, sunt fericit să spun că am învăţat să ţes la război şi chiar am lucrat un covor întreg! Nu sunt tocmai un expert, dar e timp să mă perfecţionez. Şi, cine ştie, să-mi deschid chiar un atelier”, a spus Marian Valentin Nicolin,  liderul grupului informal.

Daruri pentru bătrânele de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova

În urma vânzării covoarelor, grupul “Tineri pentru Europa” şi-a îndeplinit şi scopul caritabil propus în proiect: cei patru tineri au donat pachete cu obiecte necesare bătrânelor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova, care se îndeletnicesc cu activităţi creative: croşetat, împletit şi cusut. “A fost o bucurie pentru aceste doamne să primească obiecte cu care îşi petrec timpul aici. Acum mai ales, când vremea rece nu le mai permite să iasă în curte, la plimbare, stau în camere şi împletesc pulovere, croşetează căciuli ori coş fete de masă cu motive populare. Unele dintre lucrurile realizate de dânsele sunt chiar expuse în cămin. Darurile aduse de aceşti tineri le vor ocupa serile răcoroase şi, cel mai important, le vor menţine energia şi puterea de muncă”, a afirmat Florin Zaharia, inspector asistenţă socială în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova.

 

Proiectul “Ne ţesem viitorul” a fost implementat prin Programul “Tineret în Acţiune”, subacţiunea 1.2 Iniţiative ale tinerilor. Parteneri în proiect au fost Direcţia Judeţean pentru Sport şi Tineret Dolj şi Muzeul Olteniei.

1 COMENTARIU

  1. Admirabil, dar cât durează acest entuziasm? Au avut iniţiativă, s-au îndeplinit misiunea şi mai departe…?Au terminat “de ţesut viitorul”?

Comments are closed.