Duminică de foc pentru absolvenţii de Medicină! Peste 500 de candidaţi au susţinut rezidenţiatul la Craiova

0
321

Câteva sute de absolvenţi ai Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie au susţinut, ieri, la Craiova, rezidenţiatul, unul dintre cele mai importante concursuri în sistemul de învăţământ sanitar românesc. Emoţiile au fost maxime pentru toţi candidaţii, iar concurenţa pe măsură, mai ales că în funcţie de rezultatele pe care le vor obţine, aceştia vor putea profesa sau nu, mai târziu, ca doctori specialişti. Rezidenţiatul a avut loc concomitent în şase centre universitare: la Craiova, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş. 

Candidaţii au intrat în sălile de examen încă de la 8.30, cu o oră şi jumătate înainte de începerea probei scrise, care a durat patru ceasuri. Concurenţa a fost mare. Pentru  centrul universitar din Bănie au fost alocate, anul acesta, 293 de locuri, la Craiova susţinând concursul şi absolvenţii de la Braşov, pentru aceştia din urmă fiind alocate 73 de locuri, numai pentru domeniul medicină. Au fost 273 de locuri la medicină, pentru care au concurat 457 de candidaţi, 11 locuri la medicină dentară pentru care s-au înscris 36 de absolvenţi şi 9 locuri la farmacie, domeniu pentru care s-au înscris tot 36 de candidaţi. Pentru desfăşurarea concursului în condiţii de siguranţă maximă, dar şi pentru a elimina orice tentativă de fraudare, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova a apelat la măsuri speciale, iar în sălile de examen rigurozitatea a fost maximă.

Test-grilă cu 200 de întrebări

Cei mai mulţi candidaţi au rămas în sălile de examen până la finalul celor patru ore, pe care le-au avut la dispoziţie, pentru a răspunde la întrebări. În ceea ce priveşte gradul de dificultate a subiectelor, unii dintre candidaţi au recunoscut că grilele pe care le-au avut de rezolvat au fost destul de dificile, însă, după un an pe care l-au dedicat aproape în totalitate învăţatului, erau optimişti că vor reuşi un punctaj bun. „Învăţ de aproape un an pentru rezidenţiat. M-am pregătit bine şi cred că voi reuşi un punctaj pe măsură”, a declarat Elena, una dintre candidate.

Pe foaia de concurs, candidaţii au avut de răspuns la 200 de întrebări-grilă. Conform regulilor, pentru promovare, punctajul minim trebuie să fie de 60% din cel maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, calculul realizându-se la nivelul fiecărui centru universitar în care a fost organizat concursul.

Pentru rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post. Posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidaţi înscrişi sau posturile pentru care candidaţii nu au obţinut punctajul minim de promovare nu se vor putea alege de alţi candidaţi.

Conform legislaţiei în vigoare, medicii, dentiştii şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri au posibilitatea să încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru acest stagiu. Pe de altă parte, cei care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.

Peste 5.000 de absolvenţi au susţinut concursul în toată ţara

Nu mai puţin de 5.102 tineri absolvenţi au participat la rezidenţiatul de ieri, aceştia concurând pentru 3.879 locuri şi posturi. Cei mai mulţi medici tineri, 3.857, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 964 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 281 au susţinut concursul pentru domeniul farmacie. La Craiova, rezidenţiatul s-a desfăşurat pentru posturile publicate în judeţele Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Craiova şi Braşov.

Numărul posturilor scoase la concurs nu s-a stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă. Potrivit autorităţilor, şi această toamnă s-a pus accent pe pregătirea medicilor pentru specialităţile la care în ultimii ani s-a constatat deficit de personal în spitale. Mai exact, posturile scoase la concurs sunt, în principal, în domeniile medicină de urgenţă, Anestezie Terapie Intensivă, neonatologie, oncologie medicală, farmacie clinică, specialităţi pentru care nu există, în prezent, o acoperire suficientă cu personal calificat.