Înlocuirea lui Geoană de la Senat, legată de suspendarea lui Băsescu

0
279
Victor Ponta

Liderul PSD, Victor Ponta, a recunoscut, miercuri seară, într-o emisiune tv, că motivul pentru care a solicitat înlocuirea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului este că nu vrea ca acesta să ajungă interimar la Cotroceni, dacă USL reuşeşte să-l suspende pe preşedintele Traian Băsescu, pentru că nu are încredere în el. „Nu a fost nici un secret. Eu am spus-o, dar e adevărat că nu am reuşit să mă fac auzit. Eu nu mi-am dorit ca domnul Geoană să fie exclus din PSD. Eu mi-am dorit ca domnul Geoană să meargă preşedintele comisiei de politică externă, o funcţie onorabilă. Domnul Geoană este chiar foarte bine pregătit, e un diplomat foarte bun. Iar domnul Corlăţean, tot din grupul PSD, să fie preşedinte al Senatului. I-am explicat domnului Geoană că era o problemă de încredere”, a spus Ponta.
Întrebat dacă ar fi avut încredere în Geoană ca preşedinte interimar, Ponta a răspuns: „Nu! Nu era vorba numai de mine. Era vorba de USL. Am considerat că nu e nici o sancţiune, nici umilitor să fie preşedintele comisiei de politică externă.  Cât timp nu avem întreaga încredere, şi Crin Antonescu, şi eu, şi colegii mei din PSD, am vrea să nu ocupe o poziţie cheie. Poziţia cheie de la Senat nu are nici o valoare decât în cazul suspendării”.

Preşedinţii PSD, PNL şi PC au anunţat miercuri, într-o declaraţie de presă, că, în urma afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu referitoare la îngheţarea pensiilor, au solicitat juriştilor din partidele lor să pregătească pentru luni un raport în care să fie evaluată posibilitatea declanşării procedurilor de suspendare. „Am luat act cu îngrijorare şi indignare de faptul că, prin noile sale declaraţii făcute la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu anunţă explicit refuzul său de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari (decizii date în aplicarea legii promulgate chiar de către domnia sa!). Acest refuz va persista chiar şi după o eventuală pronunţare a Curţii Constituţionale în sensul obligativităţii aplicării respectivelor legi. (…) Ţinând cont de aceste lucruri, am solicitat juriştilor din partidele noastre să pregătească pentru luni, la şedinţa săptămânală a USL, un raport (…) care va trebui să conţină o evaluare a respectivelor fapte, precum şi măsura în care acestea pot face obiectul unei acţiuni de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, în conformitate cu articolul 95 din Constituţia României. Menţionăm că dacă, în urma analizei juridice şi politice, constatăm că acţiunile incriminate constituie, în mod substanţial, o atingere gravă adusă ordinii constituţionale, USL nu va ezita să declanşeze procedurile de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, chiar şi în lipsa unei majorităţi în Parlament”, conchid liderii PSD, PNL şi PC.