Guvernul Boc criticat în termeni duri de parlamentarii liberali doljeni

0
344

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, parlamentarii liberali doljeni Mario Ovidiu Oprea şi Ionuţ Stroe au prezentat argumentele care stau la baza  moţiunii de cenzură pregătită de Uniunea Social Liberală, ca răspuns la propunerea Guvernului Boc de modificare a legislaţiei electorale din România. Aceştia au vorbit şi despre moţiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, ce urmează a fi dezbătută în Camera Deputaţilor. De asemenea, senatorul Mario Ovidiu Oprea a infirmat zvonurile apărute în ultimele zile în presă cu privire la liderul PNL Dolj, Mihai Voicu, care ar fi măsluit evaluarea unor organizaţii judeţene.

Ionuţ Stroe şi Mario Ovidiu Oprea

Deşi o vizează doar pe Anca Boagiu, moţiunea simplă a USL atacă lipsa de performanţă a tuturor miniştrilor pedelişti, care au condus de-a lungul vremii Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. „Reprezentanţii partidului de guvernământ, fie că s-a numit PD, fie PDL, au ocupat funcţia de ministru al Transporturilor mai bine de jumătate din perioada post-decembristă prin: Traian Băsescu, Gheorghe Dobre, Radu Berceanu, Anca Boagiu. Ei au decis asupra dezvoltării infrastructurii de transport din România timp de zece ani şi şapte luni. Şi-au dorit tot timpul acest Minister pentru că este un canal foarte sigur de acces la banii publici, crează un avantaj în relaţiile cu alte partide, şi deschide punţi de legătură cu mediul de afaceri”, a atacat Mario Ovidiu Oprea. Acesta a amintit de promisiunile PDL din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2008, când aceştia  anunţau în programul de guvernare investiţii masive în infrastructura de transport: «„Numai Programul Naţional Autostrăzile României are o valoare de 18, 6 miliarde de euro între 2009-2012 , iar aceşti 836 km de autostradă vor fi făcuţi. De asemenea avem prevederi pentru drumuri judeţene – 10.000 de km în patru ani şi investiţii în căile ferate astfel încât viteza de circulaţie să crească cu 50%, şi investiţii în infrastructura maritimă”, declara  Theodor Stolojan în 2008. Ori toate aceste investiţii anunţate au rămas doar pe hârtie».

„România pe locul 134 din 139 de state la capitolul calitate a drumurilor”

Senatorul Mario Ovidiu Oprea este de părere că de la preluarea mandatului Anca Boagiu nu a făcut alteceva decât să ceara evaluarea activităţii predecesorului său, colegul de partid, Radu Berceanu, ca „ o reglare de conturi, o demonstraţie de forţă în interiorul partidului”, asta pentru că Radu Berceanu „şi-a permis” în mai multe rânduri să afirme că „Anca Boagiu nu a făcut nici un proiect şi toate licitaţiile au venit la proiectele făcute de el”. „În acest timp, România a pierdut investiţii, şi s-a ales cu o reputaţie deloc bună în plan european. World Economic Forum plasează România pe locul 134 din 139 de state la capitolul calitate a drumurilor, pentru că  incorectitudinea şi ilegalitatea celor mai importante licitaţii în infrastructură au  caracterizat acest Minister în mandatele pedeliste”, a continuat Mario Ovidiu Oprea.  Pentru lipsa de performanţă, USL a decis să depună  o moţiunea simplă pe Transporturi care urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor. „Eu nu mă aştept ca moţiunea să obţină numărul de voturi necesar. Dar sunt convins că şi dacă l-ar atinge, Anca Boagiu nu şi-ar da demisia”, a conchis Oprea.

Mihai Voicu

Artificii legislative, gândite să avantajeze puterea

Deputatul Ionuţ Stroe a prezentat motivele pentru care USL va depune o moţiune de cenzură împotriva întregului Guvern, dacă îşi va asuma răspunderea, printr-o hotărâre de guvern, în ceea ce priveşte comasarea alegerilor şi schimbarea sistemului electoral. „Trei ani de zile Puterea a prezentat fel şi fel de variante de schimbare a legislaţiei electorale din România. Încercările celor de la PDL de a schimba acest sistem arată că sunt conştienţi că se pot clasa cel mult pe locul doi în toate judeţele ţării, aşa că propun renunţarea totală la votul uninominal atât de clamat în 2003 şi adoptat în 2004. Dacă vor face aceste modificări, în cazul Senatului, fiecare judeţ va fi reprezentat doar de doi senatori, indiferent de numărul de locuitori. Există judeţe cu 211.000 persoane cu drept de vot, ca Tulcea şi judeţe cu 750.000, cum e Doljul. Este anormal ca şi unul şi celălalt să fie reprezentat de câte doi senatori. În cazul deputaţilor, vom avea parte de alt artificiu legislativ gândit să avantajeze puterea. Două treimi vor fi aleşi uninominal, iar o treime pe lista de partid, care la un moment dat a fost clasificată drept un element nociv în procesul electoral”, a explicat Stroe. Soluţia de avarie, gândită de putere, ar putea fi scăderea pragului electoral, pentru a facilita intrarea in Parlament a unor partide formate pentru a susţine actuala putere în caz de nevoie. „USL a decis că va depune o moţiune de cenzură pentru a încerca să salveze în ceasul al doisprezecelea democraţia românească, compromisă de actuala guvernare”, a spus Ionuţ Stroe.

Crin Antonescu

Crin Antonescu: „Am deplină încredere în domnul Mihai Voicu”

În ultimele zile au apărut informaţii conform cărora Mihai Voicu, preşedintele PNL Dolj, ar fi măsluit evaluările unor organizaţii judeţene PNL. “Unele evaluări au fost măsluite sau trişate. Voicu şi unii membri din secretariatul general au dat predat chestionarele cu întrebările evaluatorilor”, au declarat surse pentru Evenimentul Zilei. Tot oameni din PNL ar fi declarat, sub protecţia anonimatului că preşedintele Crin Antonescu nu mai are încredere în Mihai Voicu, informaţie infirmată de liderul liberal: „Într-adevăr în PNL are loc aşa cum am anunţat şi public un amplu proces de evaluare şi de dinamizare a organizaţiilor. Însă în legătură cu anumite aspecte pe care le-aţi ridicat, vreau să precizez că am deplină încredere în domnul Mihai Voicu cu care lucrez foarte apropiat şi că, pentru această acţiune de natură organizatorică, alături de domnul Eduard Hellvig, este omul cel mai calificat să se ocupe”. Despre nemulţumirile unor lideri de filiale faţă de modul de evaluare a organizaţiilor, Crin Antonescu a precizat că nimeni nu a venit la el să îi reclame vreo neregulă: „Eu nu am primit niciun fel de plângere din partea vreunui lider cu privire la acţiunea de reorganizare. Despre lucrurile pe care le prezentaţi, neîncrederi şi alte asemenea, nu am habar”. Senatorul de Dolj, Mario Ovidiu Oprea a infirmat la rândul său zvonurile apărute în presă: „Eu vă spun că toate aceste acuzaţii sunt neadevărate. Dacă asemenea tensiuni ar fi existat în interiorul PNL ar fi fost uşor de descoperit. Suntem doi parlamentari aici şi vă spunem că nimic nu e adevărat”.

LAVINIA ILINA şi MARIN TURCITU