Alarmant! Fumători la nouă ani

0
343

Chiar dacă numărul fumătorilor a scăzut destul de mult în ultimii ani, vârsta celor care îşi aprind pentru prima dată o ţigară este şi ea tot mai fragedă. De Ziua Naţională Fără Tutun, medicii doljeni, dar şi specialiştii antidrog au vorbit despre ceea ce tinde să devină un fenomen îngrijorător. Copii cu vârste de zece sau chiar nouă ani sunt fumători zilnici.

Cei mai înrăiţi fumători sunt însă cei cu vârsta până în 35 de ani. De altfel, portretul standard al fumătorului realizat în urma unui studiu al Ministerului Sănătăţii şi prezentat ieri, cuprinde o serie de caracteristici. Potrivit specialiştilor acesta are studii medii – cel mai puţin fumează persoanele cu studii primare – are un loc de muncă stabil – cel mai puţin fumează persoanele inactive – şi un venit lunar de peste 1.200 de lei. Aproape jumătate dintre fumătorii români cheltuie lunar între 100 şi 300 de lei pentru ţigări. Majoritatea fumează ţigări „normale” dar pentru 14,8% nu contează tipul de ţigară folosit. Ţigările de foi, trabucurile, pipa sunt folosite cel mai mult de tinerii cu vârsta între 15 şi 17 ani, deşi vânzarea acestor produse către minori este interzisă.

Vârsta fumătorilor a scăzut însă până la nouă ani, după cum au precizat în cadrul unei conferinţe, ce a avut loc ieri,  specialiştii din judeţul Dolj. Tocmai din acest motiv reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Dolj, cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, dar şi ai asociaţilor studenţeşti au organizat activităţi de prevenire în şcoli pentru a-i convinge pe tineri să renunţe la fumat. „Încercăm să îi conştientizăm, mai ales pe tineri în legătură cu efectele nocive ale consumului de tutun. Tocmai din acest motiv am concentrat multe din activităţi în mediul şcolar şi în spaţiul comunitar”, a declarat Florin Nicolăiţă, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Dolj.

Avertisment din partea medicilor

Pe parcursul acestei săptămâni studenţii medicinişti şi farmacişti din Craiova au desfăşurat acţiuni de determinare a monoxidului de carbon în aerul respirat. Cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceştia au fost prezenţi ieri în mai multe zone din oraş, în Piaţa Centrală, dar şi şi în Piaţa „Mihai Viteazul”. „Este o modalitate prin care craiovenii pot conştientiza direct care sunt efectele fumatului asupra sănătăţii pentru că prin acel aparat se poate observa care este încărcătura şi capacitatea de respiraţie a plămânului. Prevalenţa fumatului a scăzut, dar din păcate printre fumători se găsesc tot mai mulţi copii, chiar şi cu vârste de 9-10 ani”, a precizat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Potrivit specialiştilor, aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. De altfel, conform datelor oferite de Societatea Română de Pneumologie, 89% dintre fumătorii din întreaga ţară şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.  Din câte se pare această tendinţă a fost determinată de mărirea preţului la ţigări, care a şi provocat scăderea numărului de fumători cu patru procente.

Tratament antifumat la Craiova

Pentru cei care vor să renunţe la fumat există şi o soluţie medicală, cea a unui tratament care se administrează şi în Craiova. Costurile medicaţiei sunt suportate de Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional „Stop Fumat”, însă pacientul trebuie să plătească o coplată de 120 de lei. Medicii spun că dacă tratamentul este respectat, rata de succes este 100%. Un fumător are însă dreptul  la o singură astfel de cură pe an, care de regulă ţine două sau trei luni. În tot acest timp este foarte important ca pacientul să nu renunţe şi să nu se abată de la indicaţiile specialistului. Din septembrie anul trecut şi până în prezent 310 doljeni au intrat în acest program. „Este foarte important ca fumătorii care intră în program să-şi dorească să se lase, mai ales că au dreptul doar la o astfel de cură pe an. Asta tocmai din dorinţa de a permite mai multor persoane să aibă acces la program. Craiovenii sunt foarte interesaţi, iar succesul este atât de mare încât atrage şi alţi pacienţi. Principalul motiv pentru care vor să renunţe la fumat îl reprezintă banii, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 27 şi 40 de ani, şi starea de sănătate pentru cele cu vârsta peste 60 de ani”, a explicat Gabriela Mărăşescu, medic primar în boli respiratorii.