Ziua Internaţională a persoanelor fără adăpost, la Centrul Social „Sfântul Vasile”

0
339

Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” – Craiova al Asociaţiei „Vasiliada” a marcat, recent, Ziua Internaţională a persoanelor fără adăpost prin diverse activităţi specifice acestei categorii de persoane defavorizate. Astfel, beneficiarii centrului s-au bucurat de activităţi de recreere, prin jocuri terapeutice. Scopul acestor activităţi este acela de a deprinde abilităţi de comunicare cu cei din jur, dezvoltarea empatiei, a toleranţei, a încrederii în sine şi în ceilalţi, a valorizării reciproce şi a luării deciziei în deplină cunoştinţă de cauză pentru reuşita proprie.

„Problematica persoanelor fără adăpost este una dintre dificultăţile cu care se confruntă societatea de astăzi. Asigurarea accesului la o locuire adecvată reprezintă de cele mai multe ori o precondiţie pentru exercitarea multor altor drepturi fundamentale de care trebuie să beneficieze orice persoană. A nu avea acces la o locuire adecvată reprezintă cea mai serioasă manifestare a excluziunii sociale. Lipsa locuinţei sau a condiţiilor de locuire adecvate sunt motive suficiente pentru a fi aproape imposibil ca cei aflaţi în această situaţie să îşi valorifice potenţialul ca membri activi ai societăţii, să aibă o slujbă, sau să îşi îngrijească copiii”, a declarat pr. diac. Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului social „Sfântul Vasile”.

Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” răspunde atât nevoilor de bază ale beneficiarilor, precum hrana şi adăpostul, cât şi nevoilor de integrare/reintegrare socială şi profesională, prin reintegrare în sistemul educaţional, activităţi de consiliere, mediere, acompaniere, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber. Astfel se vizează dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă pentru o cât mai bună adaptare la viaţa socială.

Aşezământul a fost înfiinţat de către Asociaţia „Vasiliada”, cu sprijinul Consiliului Local Municipal Craiova şi al Arhiepiscopiei Craiova, în cadrul Programului de interes Naţional „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgenţă – 2006”.

Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sf. Vasile” este administrat de Asociaţia „Vasiliada” în parteneriat cu Consiliul Local Municipal Craiova şi Arhiepiscopia Craiovei. Activităţile de reintegrare socio-profesională desfăşurate în cadrul centrului sunt susţinute prin contribuţia financiară şi materială a celor trei parteneri, precum şi prin Proiectul „Subvenţie Legea 34/1998”.

Evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor fără adăpost se înscrie în seria activităţilor desfăşurate în cadrul Proiectului „Subvenţie Legea 34/1998”.