„Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului”, timp de trei zile, în Băileşti

0
393

Primăria şi Consiliul Local Băileşti, Casa de Cultură „Amza Pellea” Băileşti şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Dolj organizează, în perioada 20-22 octombrie, cea de-a X-a ediţie a „Sărbătorii Zaibărului şi a Prazului”.

Programul va cuprinde, sâmbătă, de la ora 10.00, „Caravana zaibărului”, cu vestitul car alegoric, în care băieţi şi fete în costume populare vor însufleţi sărbătoarea în acordurile fanfarei de la Ciuperceni. În aceeaşi zi, începând cu ora 18.00, se va desfăşura un spectacol folcloric susţinut de ansambluri artistice de amatori din ţară, timp în care oaspeţii şi localnicii sunt poftiţi la standurile cu produsele tradiţionale de toamnă: pastramă cu mămăliguţă, cârnăciori olteneşti, mititei la grătar, dovleac copt şi alte bucate tradiţionale, toate stropite cu zaibăr.

Anul acesta, sărbătoarea băileşteană propune şi un moment „Dolju-n bucate”, o expoziţie-concurs cu preparate tradiţionale din localităţile Calafat, Afumaţi, Bârca, Giurgiţa, Dăbuleni, Bercovitsa (Bulgaria), Băileşti. «Este o premieră în cadrul proiectului „Dolju-n bucate”, iniţiat de C.J.C.P.C.T. Dolj în anul 2014, când o comunitate rurală îşi propune să recompenseze prin premii oamenii frumoşi de la sat care iubesc folclorul şi fac voluntar tot ce le stă în putinţă pentru a promova tradiţiile şi identitatea locală», precizează reprezentanţii instituţiei. Evenimentul va avea loc duminică, 22 octombrie, începând cu ora 10.00. În acelaşi timp, în centrul oraşului se va desfăşura un show culinar cu Master Chef Ciprian Ogarcă, cel care va pregăti o serie de surprize culinare şi va organiza concursuri interactive. Ciprian Ogarcă este câştigătorul sezonului 4 al show-ului culinar Master Chef, în anul 2014.

În cadrul evenimentului va avea loc şi o vizită la Casa Memorială „Amza Pellea”, cu binecuvântarea zaibărului de către preoţi şi slobozirea pentru degustări. Carul alegoric, însoţit de trăsuri şi călăreţi, va transporta apoi butoiul cu vin la locul desfăşurării concursului, la care vor participa producători locali. Vor fi premiate cel mai bun zaibăr şi cea mai originală reţetă! „Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului” se va încheia cu un spectacol susţinut de ansambluri folclorice din Băileşti, Turda, Calafat, Topoloveni, Mărunţei-Olt, Segarcea, Cerneşti, Dioşti, Stoeneşti.