3,1 milioane de lei mai pleacă de la buget pentru noul stadion

0
301

Noul stadion al Craiovei risca să nu fie omologat de FIFA dacă proiectanţii şi constructorii nu ar fi găsit soluţia de a modifica un etaj şi a asigura astfel vizibilitatea celor 4 studiouri outdoor. În urma acestor lucrări, autorităţile locale au fost notificate de Compania Naţională de Investiţii (CNI) să mai suporte 3,1 milioane de lei în plus la partea de co-finanţare, de 10%, stabilită de la bun început.

Solicitarea CNI a fost trimisă Primăriei Craiova pe data de 25 septembrie. Potrivit acestei adrese, reprezentanţii companiei informează autorităţile locale că a avut loc o nouă negociere cu constructorul SC CON-A SRL Cluj, ca lider de asociaţie. Acesta din urmă a venit cu devize de plată pentru nişte lucrări care s-au făcut în plus şi a solicitat să i se deconteze şi aceşti bani. În informarea respectivă se menţionează că CNI şi-a însuşit devizul de lucrări, iar din aceşti bani a calculat municipalităţii partea sa de co-finanţare de 10%.

31 milioane de lei, finanţare suplimentară pentru stadion

La contractul de lucrări din 2015, CNI şi SC CON-A SRL Cluj au încheiat astfel un alt act adiţional, nr. 9, pentru o nouă sumă – 31 milioane de lei, cu TVA, plătită constructorului sub formă de alocare suplimentară. Din aceşti bani, municipalităţii i-au revenit 3,1 milioane de lei, co-finanţare suplimentară, care trebuie să fie virată în conturile constructorului de la bugetul local. Autorităţile locale au fost nevoite, la rândul lor, să încheie şi ele un act adiţional la propria convenţie de co-finanţare şi să o treacă şi pe aceasta prin votul consiliului local.

Vot în unanimitate pentru partea de co-finanţare

Ceea ce s-a şi întâmplat. În şedinţa din luna septembrie, pe ultima sută de metri, s-a venit cu un proiect peste ordinea de zi care a presupus suplimentarea părţii de co-finanţare a lucrărilor de construcţie a stadionului. În proiectul de hotărâre al Primăriei Craiovei se spune că această suplimentare de 3,1 milioane de lei este „necesară şi oportună”, fiind ataşat la proiect şi actul adiţional pe care Primăria Craiova îl încheiase, anterior, cu CNI. Proiectul de hotărâre nu a ridicat probleme în CLM Craiova, aleşii locali votând în unanimitate.

24,8 milioane de lei, total plătit de Primărie

În felul acesta, luând în calcul şi cele 3,1 milioane de lei adăugate acum, contribuţia de la bugetul local a Primăriei Craiova se ridică la suma de 24,8 milioane de lei, cu TVA inclus, bani care se dau, aşa cum spuneam, de la bugetul local. Reamintim că CNI a semnat convenţia de finanţare a stadionului de la Craiova pe data de 15 mai 2015, iar trei zile mai târziu, pe 18 mai 2015, CLM Craiova s-a întrunit într-o şedinţă deîndată şi a votat o convenţie de co-finanţare de 10%, care era obligatorie, fiind stabilită prin lege. La vremea respectivă, era vorba de o participare la construcţia stadionului cu suma de 21,6 milioane de lei de la bugetul local.

Stadionul risca să nu fie omologat de către FIFA

În total, stadionul de la Craiova valorează acum 239.979.000 de lei, adică 52,65 milioane de euro. Modificările aduse proiectului, care atrag aceste ultime suplimentări de fonduri, se referă la regim de înălţime, care este acum de P+6E, faţă de P+M+4E, cum era prevăzut iniţial. Potrivit CNI, s-a modificat structura, prin remodelarea unui etaj, deoarece cerinţele UEFA EURO 2020 solicitau 4 studiouri outdoor. Conform Studiului de fezabilitate din 2014, acestea erau amplasate la nivelul 3, în skybox-urile de pe capete, cu vizibilitate redusă la terenul de fotbal, iar acum sunt situate la ultimul nivel al clădirii, cu vizibilitate 180 grade şi unghi de filmare corespunzător.