Stadionul „Ion Oblemenco”, finanțat cu 55 de milioane de euro

0
990

În şedinţa de guvern din această săptămână au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Complex Sportiv Craiova – Stadion de fotbal”, ce va fi realizat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Valoarea totală a finanțării acordate de la bugetul de stat este de 241.634.730.000 de lei, aproape 55 de milioane de euro.

Potrivit Primăriei Craiova, hotărârea de Guvern urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, după care se va putea trece la demararea procedurilor legale pentru organizarea licitaţiei de proiectare și execuție. Prezenți la Craiova alături de vicepremierul Liviu Dragnea, reprezentanții CNI au anunțat că durata de realizare a investiției va fi de 17 luni, dintre care proiectarea va necesita între 2-2,5 luni, iar restul va fi pentru adaptarea la amplasament şi execuţie. Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a spus atunci vicepremierului că nu ar vrea să se depășească termenul 2016, așa cum s-a întâmplat cu Sala Polivalentă a cărei construcție a durat 17 ani.

Autoritățile speră să nu aibă parte de contestații

Dacă licitația va fi adjudecată la termen, fără nici o contestație, cât timp va fi întocmită proiectarea tehnică a stadionului, autoritățile locale își iau angajamentul că vor demola și ele vechea arenă. Potrivit municipalității, degajarea stadionului a fost amânată pentru ca echipa să aibă unde să joace, să nu trebuiască să fie mutată din oraș. În ceea ce privește stadionul de atletism pe care îl va construi Primăria Craiova, și acesta este întârziat deoarece proiectanții au trebuit să se pună de acord cu căile de acces pentru publicul în momentul în care vor fi meciuri simultane.

Stadionul va avea peste 30.000 de locuri

Stadionul va avea 30.854 de locuri pentru spectatori, inclusiv 624 de locuri pentru presă, 222 – pentru persoane cu dizabilităţi şi locuri pentru oficiali. Terenul de joc va fi prevăzut cu gazon natural, cu sistem de încălzire a acestuia  pe timp de iarnă, cu sistem de drenare subterană vacuum, cu sistem automat de irigare, cu sistem de fotosinteză artificială, mobilier sportiv demontabil specific pentru meciuri de fotbal şi rugby. Va avea, de asemenea, și patru tuneluri de acces de intervenţie pe teren, câte una pe fiecare colţ al stadionului de câte 6 metri înălţime, care sunt utile şi la organizarea concertelor şi va fi dotat cu sistem de nocturnă perimetrală.

Acoperișul va avea și porțiuni din sticlă

Elementul de originalitate al stadionului va fi acoperișul, care îi va da forma ovoidală, amintind de o operă a lui Constantin Brâncuși. Acesta va fi realizat din tablă cu miez fonoabsorbant şi termoizolant și va fi susţinut de o structură din fibre metalice. Va conține zone transparente, realizate din sticlă acrilică şi policarbonat. După cum au anunțat reprezentanții CNI, gradenele stadionului vor fi realizate din prefabricate din beton armat şi vor fi concepute pentru o bună vizibilitate asupra terenului de joc. Sub gradene sunt prevăzute spaţii pentru sportivi, grupuri sanitare, puncte de prim-ajutor, spaţii pentru presă, zonă de cazare sportivă cu 40 de camere şi facilităţi pentru recuperarea sportivilor, spaţii pentru evenimente, spaţii pentru bază şi administraţie.