Apel respins pentru agentul de la Orodel acuzat de favorizarea infractorului

0
382

Curtea de Apel Craiova a respins, miercuri, apelul agentului de poliţie Emilian Cobzaru, fost ajutor al şefului Postului de Poliţie Orodel, în dosarul în care a fost condamnat pentru comiterea infracţiunilor de favorizarea infractorului şi fals intelectual. Bărbatul a primit, pe fond, în septembrie 2012, un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru că a „aranjat” două dosare penale. Agentul mai are o cale de atac, recursul, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins, miercuri, 16 octombrie a.c., ca nefondat, apelul declarat de agentul de poliţie Emilian Cobzaru împotriva sentinţei din 21 septembrie 2012 a Tribunalului Dolj prin care a fost găsit vinovat şi condamnat la un an şi 6 luni de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului şi fals intelectual: „Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare statului. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică din 16.10.2013”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.

Reamintim că, agentul de poliţie Emilian Cobzaru, ajutor al şefului Postului de Poliţie din comuna Orodel, la momentul comiterii faptelor, a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2011, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului, după ce anchetatorii au stabilit că acesta „aranjase” două dosare penale. De fapt, sesizarea venise cum că agentul de poliţie s-ar fi ales cu diverse beneficii pentru acest lucru, bani şi whisky, însă nu s-a putut proba infracţiune de luare de mită. Conform datelor consemnate de procurori în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, pe 8 mai 2010, Emilian Ştefănescu, în timp ce conducea autoturismul unui prieten, deşi nu avea permis, a pierdut controlul volanului şi a lovit gardul unei gospodării din satul Cornu, comuna Orodel. În urma accidentului nici o persoană nu a fost rănită (în maşină fiind şi proprietarul acesteia), însă a fost distrus gardul locuinţei. La locul evenimentului a ajuns agentul Emilian Cobzaru, care i-a dus pe cei doi bărbaţi din maşină la Postul de Poliţie, le-a luat declaraţii, apoi i-a lăsat să plece. Anchetatorii au stabilit că poliţistul nu i-a cerut actele lui Ştefănescu, nu l-a pus să completeze formularul tipizat în care este descris accidentul şi nu l-a testat cu aparatul etilotest. De asemenea, poliţistul nu a întocmit nici un proces-verbal de contravenţie şi nu a eliberat autorizaţia de reparaţie a autoturismului implicat în accident şi, bineînţeles că nu a înregistrat dosar de cercetare penală pe numele lui Ştefănescu, aşa cum ar fi trebuit.

O zi mai târziu, pe 9 mai 2010, Ştefănescu şi-a sunat un prieten, pe Alin Catrina, şi l-a rugat să declare că el a condus maşina în momentul accidentului. Pe 9 mai 2010, agentul Cobzaru a eliberat o autorizaţie de reparaţie a autoturismului avariat, pe numele proprietarului acestuia. Numai că Alin Catrina s-a prezentat la Post pe 10 mai, unde a completat declaraţia-tip de producere a accidentului, astfel că poliţistul, ca să „se scoată”, pentru că emisese autorizaţia de reparaţie cu o zi înainte, a falsificat data declaraţiei date de Catrina, prin antedatarea acesteia, după cum au stabilit procurorii doljeni. Culmea este că, aceasta nu a fost singura dată când Cobzaru a „mătrăşit” un dosar penal, după cum au stabilit anchetatorii în cursul cercetărilor. În vara lui 2009, poliţistul a convins mai mulţi martori să declare că un portofel cu bani nu fusese furat de doi bărbaţi, ci ar fi fost luat chiar de mama păgubitului pentru ca acesta să nu cheltuiască banii.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, Cobzaru nu era tocmai „uşă de biserică, în perioada 9 septembrie 2008 – 11 februarie 2011, acesta fiind sancţionat disciplinar de patru ori cu mustrare scrisă şi trecerea într-o funcţie inferioară pentru săvârşirea mai multor abateri disciplinare.

Pe 10 iunie 2011 dosarul în care Emilian Cobzaru era acuzat de favorizarea infractorului şi fals intelectual a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj şi în septembrie 2012 s-a pronunţat sentinţa. Instanţa l-a găsit vinovat pe bărbat, acesta fiind condamnat la o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu executare. Documentele măsluite au fost anulate, poliţistul fiind obligat şi la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare.