Târg de peste 6 hectare, la Craiova

0
944

SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova va amenaja un târg mixt, de mare capacitate, la marginea oraşului. În incinta acestui spaţiu se vor comercializa produse de tot felul, începând cu materiale de construcţii şi terminând cu hainele second-hand şi păsările de curte.

Noua conducerea a SC Pieţe şi Târguri SRL are un proiect îndrăzneţ în ceea ce priveşte comerţul en-gross din Craiova. Directorul Cătălin Resceanu doreşte să construiască un târg de mare capacitate , care să îi adune pe toţi cei care vând altfel de produse decât cele agricole, de tipul legume-fructe. „Proiectul acesta este mai vechi dar mi-am propus să îl preiau eu şi să îl duc la bun sfârşit, pentru că avem nevoie de aşa ceva în Craiova. Îmi place să văd că lucrurile sunt ordonate, sunt adunate toate la un loc, nu lăsate la voia întâmplării. De asta, mă voi ocupa special de acest proiect şi, dacă totul va merge bine, vreau să îl terminăm până la sfârşitul anului viitor”, a declarat Resceanu.

Cătălin Resceanu

Târgul va fi ridicat pe o suprafaţă de 6,7 hectare

Potrivit acestuia, târgul va fi ridicat pe o cu o suprafaţă de 6,7 hectare, care se găseşte între cimitirul Craiova Nord şi Tancodrom. Terenul din Valea Şarpelui, cum mai este cunoscută zona, a aparţinut inițial Salubrităţii. „Cum nici această societate nu a folosit niciodată, terenul a revenit municipalităţii. În vara anului trecut, când s-a vorbit pentru prima dată de acest proiect al târgului, suprafaţa respectivă a fost cedată administraţiei pieţelor”, a mai spus Cătălin Resceanu.  Lucrurile au avansat puţin şi în privinţa amenajării târgului, conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova anunţând că se află în faza întocmirii Planului Urbanistic Zonal, care, din punct de vedere urbanistic, este punctul de plecare pentru celelalte documente.

Zarzavagiii din Chiriac vor fi mutaţi aici

Conducerea Pieţelor vede acest târg ca un spaţiu comercial de mare întindere, bine compartiment pe sectoare şi mărginit de chioşcuri şi magazine. „Importantă este să fie bine sistematizat. Insist să aibă o parcare de mare capacitate şi alei pentru vizitatori. În felul acesta, nu se va mai aglomera în interior foarte mult”, este de părere Resceanu. În incinta târgului se va găsi o piaţă en-gross pentru fructe şi legume, în care vor fi orientaţi în mod special toţi comercianţii care sunt acum cu maşinile în Piaţa Chiriac. Tot aici vor fi îndrumați şi vânzătorii de păsări care acum îşi aşteaptă clienţii în Piaţa Brestei, din spatele Billa. „Târgul este un pic mai departe, dar va compensa prin faptul că e spaţiul mai mare şi vor fi alte condiţii pentru expunerea animalelor”.

Cherestea şi componente auto

În noua locaţie, comercianţii de material lemnos vor avea propriile standuri. Conducerea Pieţelor spune că în vecinătatea acestora se vor afla şi ateliere pentru prelucrarea lemnului şi chiar ateliere pentru confecţionarea unor obiecte de mobilier, care vor putea fi executate la cererea clienţilor. „Vrem să creăm o alternativă pentru ceea ce se petrece acum în târgul privat de la Făcăi. Adică vrem să le punem comercianţilor la dispoziţie un platou separat, destinat numai lor, care să fie echipat cu tot ce trebuie, şi mă refer în primul rând la reţele de apă, canalizare şi electricitate”, a mai spus Resceanu. Tot aici se va găsi şi un sector auto, în care se vor afla la vânzare componente de maşini, provenite din dezmembrări, piese de schimb şi chiar maşini.

Hainele second-hand, plimbate ca pe moaşte

În târgul din Valea Şarpelui vor ajunge şi comercianţii de haine vechi, care acum îşi desfac marfa pe autobaza RAT din cartierul „1 Mai”. Spre deosebire de adăposturile din lemn, în care funcţionează în acest moment, în noul amplasament aceştia vor avea la dispoziţie standuri delimitate. „Palierele lor vor arăta ca nişte magazine de second-hand. Îşi vor aşeza marfa frumos, pe umeraş, cu etichetă la vedere. Chiar dacă se vând haine vechi, vreau ca locul să fie atractiv, curat şi agreabil. Dacă nu se vor conforma indicaţiilor noastre, e posibil să renunţăm la aceştia, dar sper eu că nu vom ajunge la astfel de situaţii, pentru că şi comercianţii îşi doresc să facă vânzare într-un loc plăcut”, a mai spus Cătălin Resceanu.

Investiţia îşi aşteaptă banii

Marea necunoscută a târgului sunt banii. Conducerea SC Pieţe şi Târguri SRL spune că nu ştie, deocamdată, cât va costa toată această constructive de mari proporţii, dar aspectul financiar se pare că nu va fi un impediment. „Bani nu avem deocamdată, pentru că nici nu suntem în faza în care să construim, noi lucrăm la acte. Însă nu va fi nici un fel de problemă, vom găsi soluţii. Vom negocia cu Primăria Craiova şi CLM Craiova, ne vom uita şi noi în bugetul propriu şi sunt convins că vom găsi fondurile necesare în cele din urmă”, a mai spus directorul pieţelor. Pentru a putea pune în aplicare această investiţie, care dacă se va realiza va fi de departe cea mai mare în sectorul pieţelor craiovene, conducerea societăţii a lăsat să se înţeleagă faptul că ar fi dispusă să contracteze şi un credit pentru o asigura o parte din finanţare.