Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din Craiova, într-o monografie-album

0
1266

Nepotul pictorului Eustaţiu Stoenescu, invitat, astăzi, la lansarea lucrării

Direcţia Judeţeană Dolj pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional organizează astăzi, ora 12.00, în clădirea nouă a Muzeului Olteniei, lansarea monografiei-album «Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din Craiova – Ctitoria Stoeneştilor», semnată de prof. univ. dr. Dinică Ciobotea şi Aurelia Florescu, muzeograf, reputat cercetător ştiinţific. Apărută la Editura de Sud şi înscrisă în Colecţia „Patrimoniu Cultural Naţional”, lucrarea a fost finanţată de DJCPN Dolj, din venituri extrabugetare. Cuprinde 20 de planşe în policromie pe hârtie cretată şi are anexată cărticica-eseu (de 40 de pagini, cu un rezumat în limba franceză) publicată de V. G. Paleolog în anul 1940 sub titlul «Introducere la studiul critic al operei picturale de la „Sf. Gheorghe Nou” a lui Eustaţiu Stoenescu».

«Monografia-album constituie un binemeritat omagiu peste secole adus celebrei familii Stoenescu, care a dăruit Craiovei, Olteniei şi patrimoniului cultural naţional un semeţ locaş de cult ortodox şi un monument de importanţă europeană. Înregistrată în Lista monumentelor istorice (poziţia 17 B. 190), această biserică de zid a fost ridicată în anul 1755, pe locul celei din lemn ctitorită, în 1722, de Milcu Stoenescu», precizează reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj.

Aceştia adaugă că momentul lansării noii apariţii editoriale va fi onorat de prezenţa celui care a impulsionat permanent redactarea cărţii: Grigore Stoenescu-Pontbriant, stabilit de câteva decenii la Paris. «Pictor el însuşi, aidoma unchiului şi tatălui său, el este nepot de frate al marelui Eustaţiu Stoenescu, pictorul român cu cota cea mai bună la casele de licitaţii din Occident. Pictura murală de la Biserica „Sf. Gheorghe Nou” a fost realizată de Eustaţiu Stoenescu pe parcursul a 12 ani», mai spun organizatorii. Monografia-album constituie, implicit, un omagiu, la 130 de la naştere, adus regretatului V. G. Palelog (n. 23 septembrie 1881), vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (1971-1979), autorul primelor trei cărţi despre sculptorul Constantin Brâncuşi.

Invitaţi să ia cuvântul la evenimentul de astăzi vor fi prof. univ. dr. Cezar Avram –  directorul Institutului de Ştiinţe Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova, prof. dr. Mihai Fifor – directorul Muzeului Olteniei, Dan Lupescu – directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional  Dolj, prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, Aurelia Florescu (muzeograf, coautor) şi Grigore Stoenescu-Pontbriant.