Iohannis, după şedinţa CSAT: La Consiliul JAI vom avea un mandat asemănător, cotele obligatorii nu sunt o soluţie

0
342

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, după şedinţa CSAT, că, la Consiliul JAI pe tema migraţiei, ministrul de Interne va avea un mandat “foarte asemănător” cu cel de la ultima reuniune, România fiind solidară cu celelalte state membre UE, dar neputând considera cotele obligatorii o soluţie. CSAT a analizat mandatul cu care ministrul de Interne, Gabriel Oprea, se va prezenta la reuniunea extraordinară a Consiliului JAI de săptămâna viitoare.

“Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător cu cel de la ultima şedinţă JAI, anume că România este solidară cu celelalte state membre din Uniunea Europeană, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluţie la problema migraţiei”, a spus Iohannis. Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, marţi, că la reuniunea Consiliului JAI din 14 septembrie şi-a dus la îndeplinire mandatul pe care l-a avut din partea preşedintelui şi premierului privind neacceptarea cotelor obligatorii de refugiaţi, arătând că l-a informat de la Bruxelles pe şeful statului. “A fost o reuniune foarte serioasă şi foarte complicată, a durat fosrte mult. Mi-am dus la îndeplinire mandatul din partea preşedintelui Iohannis şi premierului Ponta. România este cunoscută ca o ţară profesionistă, care generează securitate şi stabilitate, este cea mai bună notă pentru România în momentul de faţă”, a spus Gabriel Oprea.

El a arătat că la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care a avut loc luni la Bruxelles a explicat clar, în baza mandatului, solidaritatea României cu Uniunea Europeană, adăugând că nu s-a vorbit despre aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.”La primul punct s-a votat în unanimitate relocarea celor 40.000 de imigranţi din aprilie. România s-a angajat să preia 1.758, după care lucrurile s-au mai complicat, am fost de acord cu toate punctele, mai puţin cu faptul ca România să fie de acord cu cotele obligatorii pentru cei 120.000 de imigranţi. Au fost patru ţări care au susţinut acest lucru: Slovacia, Cehia, România, Letonia. Deci nu a fost un consens în acest punct de vedere S-au tras concluziile. Rămâne ca pe data de 8 octombrie, la următorul JAI de la Luxemburg, să se reia această problemă. Am explicat foarte clar, în baza mandatului, solidaritatea Româiei cu UE în acest moment, faptul că la Frontex România este pe locul doi la numărul de experţi, că România se angajează în plus să-şi mărească contribuţia la Frontex la europol sau la alte agenţii europene şi faptul că cei 2.700 de km de graniţă, România o apără farte bine. Acesta au fost concluziile”, a explicat Oprea.