Încă o amânare în procesul evazioniştilor de la Zahărul Corabia

0
89

Judecătorii Tribunalului Dolj au amânat, din nou, procesul evazioniştilor de la SC Zahărul Corabia. Este vorba despre cei 18 inculpaţi, din Dolj şi Olt, trimişi în judecată de DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova la sfârşitul lui aprilie 2013 pentru că ar fi prejudiciat bugetul statului cu 4,5 milioane de euro. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 30 septembrie a.c.

După vacanţa judecătorească, procesul evazioniştilor de la SC Zahărul Corabia a început cu o amânare. Din cauza lipsei de procedură cu reprezentanţii unora dintre firmele implicate, luni, 15 septembrie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au amânat cauza până la sfârşitul acestei luni, pentru 30 septembrie a.c.

Poliţiştii BCCO Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, sprijiniţi de colegi din alte judeţe, au organizat, pe 5 noiembrie 2012, o acţiune de amploare, pe parcursul căreia au fost efectuate descinderi la 10 locaţii – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale –, majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, judeţul Olt, Ilfov şi Bucureşti, aparţinând membrilor unei grupări infracţionale acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 24 de societăţi comerciale înfiinţate special pentru derularea de activităţi comerciale ilegale cu zahăr şi ulei. Astfel, potrivit anchetatorilor, suspecţii au înfiinţat, în Bulgaria şi Ungaria, societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate tot de membrii grupării. După cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societăţi, respectiv SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realităţii.

Procurorul de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a dispus, pe 6 noiembrie 2013, reţinerea pentru 24 de ore a unui număr de 14 persoane în acest dosar. Este vorba despre Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carşin, Ion Laurenţiu Chiriac, Costinel Moandă, Gabriela Duinea, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma.

Toţi cei 14 au fost arestaţi preventiv la momentul respectiv, însă, ulterior, rând pe rând, au fost eliberaţi. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările în cauză şi au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpaţi, dar şi a altora care nu au fost reţinuţi la momentul destructurării grupării, sub acuzaţia de evaziune fiscală. Dosarul a fost înregistrat pe 30 aprilie 2013 pe rolul Tribunalului Dolj.

Prejudiciul total cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat este estimat la 4,5 milioane de euro.