Ieri, în vizită la Consiliul Judeţean Dolj / Personalităţi marcante la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”

0
360

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit, ieri, la sediul instituţiei, vizita unor marcante personalităţi ale literaturii universale, sosite în aceste zile la Craiova pentru a participa la cea de-a doua ediţie a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”. Amintim câteva dintre numele sonore prezente la acest eveniment, care se doreşte a fi unul de ţinută : Hanane Aad; Adonis; Mamta Agarwal; Hai An; Ioan Baba; Slavco Almăjan; Nicolae Dabija; Mend-Ooyo; Vincenzo Bianchi; Vladas Braziunas; Cătălin Bordeianu; Laura Garavaglia; Yong Tae Min; Sreten Perovic; Ognean Stamboliev; Peter Waugh; Veaceaslav Samoşkin; Rade Siljan; Istavan Turczi; Yu Yu; Nedeljko Terzic; Milan Richter; Amadou Lamine Sall, Nicolae Brossard; Dind Cheng; Daniel Corbu; Michael Harlow şi Gaetano Longo. Cea de-a doua ediţie a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ se desfăşoară la Craiova, în perioada 16-18 septembrie, manifestarea cuprinzând decernarea premiilor anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, recitaluri şi lansări de volume.

Cu acest prilej, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a prezentat pe scurt strategia de dezvoltare pentru următorii doi ani a consiliului judeţean în domeniul culturii, precum şi proiectele investiţionale derulate sau aflate în curs de implementare în acest sector de activitate. „Mă bucur şi sunt deopotrivă onorat să mă pot adresa dumneavoastră în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, de altfel unul dintre cele mai mari judeţe ale României, un judeţ cu o încărcătură istorică deosebită, dar şi cu un bogat patrimoniu cultural. În ultimii şase ani, am investit peste 20 de milioane de euro în toate instituţiile de cultură pe care le deţinem. Este, dacă vreţi, şi zestrea cu care noi, Consiliul Judeţean Dolj, venim alături de Primăria Craiova în demersurile pe care municipalitatea le-a iniţiat în competiţia pentru dobândirea titlului de «Capitală Culturală Europeană – 2021»”, a subliniat Ion Prioteasa.

Muzeul Olteniei are o puternică valoare istorică şi ştiinţifică

Şeful administraţiei doljene le-a mai spus oaspeţilor că în spaţiul expoziţional amenajat în incinta «Casei Băniei», un adevărat monument arhitectural, care este şi cea mai veche construcţie civilă din Craiova, imobil renovat din fonduri proprii, se regăsesc piese remarcabile. „ Şi aici mă refer la impresionanta colecţie de covoare şi scoarţe tradiţionale olteneşti, aflate sub o protecţie specială şi care vor face parte din moştenirea şi patrimoniul UNESCO. De asemenea, avem Muzeul Olteniei, în care se află exponate impresionante, rare şi cu o puternică valoare istorică şi ştiinţifică, precum craniul de femeie descoperit în Peştera Muierii, din judeţul Gorj, al doilea ca vechime din Europa, sau «Tetraevangheliarul bizantin», redactat pe pergament, în greaca veche, într-un atelier din Constantinopol, din care se mai găsesc doar două exemplare asemănătoare, la Dresda şi Oxford”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Muzeul de Artă, o adevărată bijuterie arhitecturală

Ion Prioteasa le-a recomandat oamenilor de cultură să se uite şi către Muzeul de Artă, o adevărată bijuterie arhitecturală, un palat construit la începutul secolului trecut de unul dintre cei mai bogaţi români de la acea vreme, Constantin Mihail. „În incinta acestui Muzeu veţi putea descoperi şase opere ale lui Constantin Brâncuşi. Muzeul de Artă din Craiova este unul dintre puţinele din lume care deţine un număr atât de mare de creaţii ale marelui sculptor oltean. Judeţul Dolj are foarte multe lucruri frumoase, pe care ar trebui să le vedeţi. Mă bucur că sunteţi prezenţi în aceste zile la Craiova şi că în acest fel reuşiţi să ne cunoaşteţi la noi acasă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

 

  Ieri, după-amiază, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a avut loc lansarea lucrărilor, „Fereastra cu oglindă” de Nedeljko Terzic; „Nori mari” de Veaceslav Samoşkin şi „În fiecare, doar un suflet”, de Sreten Perovic . Astăzi se va vizita Complexul Brâncuşi din Târgu Jiu şi se vor acorda placheta şi diplomele de participare la cea de-a doua ediţie a Festivalului Mondial de Poezie.

Prof. univ. dr. Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”:

„Avem marea bucurie de a ne afla în această somptuoasă clădire, atât din punct de vedere al edificiului, cât şi administrativ, pentru că este vorba de consiliul judeţean – o instituţie fundamentală. Preşedintele Ion Prioteasa este omul care a sprijinit întotdeauna manifestările artistice. Cu această ocazie, îndrept către domnia sa întreaga mea consideraţie şi mulţumirile de a ne fi primit în această zi.”

Academicianul Nicolae Dabija :

„Vreau să mulţumesc autorităţilor pentru acest festival, pentru faptul că aţi reuşit să faceţi din Craiova capitala mondială a poeziei. Doresc să mai scot în evidenţă un lucru poate nespus încă: mulţi dintre cei sosiţi în aceste zile în Cetatea Băniei se află în anticamera Premiului Nobel pentru literatură. Sunt mari creatori şi este meritul Craiovei că a reuşit să-i reunească pe toţi”