„Craiovean pentru o zi” este un proiect frumos pe care Clubul Soroptimist Internațional Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Muzeul Olteniei, Asociația pentru Sprijin și Implicare Socială Craiova și școlile gimnaziale din Rojiște și Teasc se pregătesc să-l demareze la începutul lunii octombrie. Organizatorii își propun ca, timp de o lună, să le ofere elevilor de la cele două școli un tur complet al Craiovei, din care să învețe despre istoria și bogățiile pe care le adăpostește Cetatea Băniei.
Inimoasele membre ale Clubului Soroptimist din Craiova s-au întâlnit marți seara, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, pentru a pune la punct detaliile acestui generos proiect, un altul pe care și-au propus să-l desfășoare în această toamnă. Încă de la început, Simona Florea, președintele clubului și managerul de proiect, a mărturist că această nouă inițiativă este poate cea mai frumoasă provocare de până acum pentru că ea se adresează copiilor. ”Este momentul să arătăm ce putem într-un proiect care este cât se poate de frumos și de tonic”, a spus președintele Clubului Soroptimist din Craiova, primul înființat în România și care acum numără 151 de membre, doamne distinse cu cariere recunoscute în diferite domenii de activitate.
Proiectul debutează în luna octombrie
Proiectul „Craiovean pentru o zi” va debuta la începutul lunii octombrie, mai precis pe data de 1 octombrie când primul grup de 15 elevi – din cei 150 câți au fost cooptați (75 de la Școala Gimnazială din Rojiște și 75 de la Școala gimnazială din Teasc)– vor ajunge la Craiova. Ei vor călători cu un microbuz și, timp de o zi (n.r. – excursiile se organizează în fiecare zi de sâmbătă, iar în săptămâna de vacanță a elevilor – în fiecare zi) vor fi conduși într-un tur complet prin municipiu. „Noi vom purta un tricou alb, cu logo-ul proiectului nostru, și îi vom însoți peste tot”, a menționat managerul de proiect, Simona Florea. Organizatorii le-au pregătit micilor vizitatori o listă întreagă de obiective, iar acum se străduiesc să strângă cât mai multe și interesante informații despre fiecare în parte.
Un concurs online pe teme de cultură generală
Vor fi vizitate Muzeul Olteniei, cu cele trei secții ale sale, apoi Biblioteca Județeană, Universitatea din Craiova, Centrul Multifuncțional din Romanești, Primăria, Prefectura, Teatrul național, cele două parcuri – Parcul Romanescu și Parcul Tineretului. ”Este un lucru foarte folositor pentru copii. Nici nu vă imaginați cât de multe familii nu au reușit să-și trimită copiii dincolo de granițele satului …”, este convingerea cu care soroptimistele craiovene pleacă la drum cu acest proiect. La sfârșitul fiecărei vizite, copiii vor realiza câte un poster pe care se vor regăsi impresiile lor. Și asta nu este totul. Elevii sunt provocați apoi cu un concurs online, care va fi lansat pe site-ul clubului – www.craiovasoroptimist.ro , iar întrebările adresate se vor referi tocmai la obiectivele vizitate. Organizatorii sunt pregătiți să premieze fiecare răspuns corect, bucuroși că, în felul acesta, copiii vor avea de câștigat la capitolul cultură generală.
Vor vizita și colegiile craiovene de elită
Recunoscute pentru spiritul filantropic, membrele sorpostimiste au inclus pe lista obiectivelor și o vizită la colegiile de elită din Craiova („Carol 1”, „Frații Buzești”, „Elena Cuza”, ”Ștefan Velovan”, Liceul „Henri Coandă”, Liceul Tehnologic „N. Nenițescu” și Școala profesională Beethoven pentru copii cu deficiențe auditive), fiind gata să îi consilieze și chiar să-i sprijine cu eventuale burse pe elevii cu situație financiară modestă care se hotărăsc să urmeze cursurile la unul dintre acestea. „Copiii sunt entuziasmați, sunt nerăbdători să vadă Craiova într-un anumit fel. Noi am mai organizat excursii în cadrul săptămânii „Școala altfel”, dar un tur complet al Craiovei nu am reușit să-l facem”, a menționat Cosmin Floricel, directorul Școlii Gimnaziale din Teasc. La începutul lunii decembrie, elevii participanți care vor participa la concurs vor fi premiați.