Premierul şi ministrul Educaţiei vor clasa pregătitoare tot la grădiniţă, nu la şcoală

0
262
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la Târgu Jiu, la deschiderea noului an şcolar la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, că, din punctul lui de vedere, este necesar şi util ca „faimoasa clasă pregătitoare” să funcţioneze de anul viitor în cadrul grădiniţei, nu al şcolii. „Pentru mine e o mare onoare şi plăcere, ca în fiecare an de altfel, să fiu la Tâgu Jiu, la deschiderea anului şcolar. Este o plăcere şi vreau să le urez succes în primul rând tuturor elevilor, începând cu faimoasa clasă pregătitoare, pe care de anul viitor o văd necesară şi utilă în cadrul grădiniţei, şi nu în cadrul şcolii. Cred că ne-am grăbit puţin şi am dat multe bătăi de cap părinţilor cu această clasă pregătitoare, cred că cei mai mici trebuie să rămână încă un an acolo unde au început grădiniţa, după care, când vin la şcoală, să fie cât mai bine pregătiţi”, a spus premierul.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prezentă alături de premier, a întărit spusele acestuia, declarând că autorităţile au întâmpinat foarte multe dificultăţi în amenajarea claselor pregătitoare, motiv pentru care după primul semestru se va face o evaluare, în care va fi luată în considerare întoarcerea clasei zero la grădiniţă. „Anul şcolar a început cu preocupările noastre pentru clasa pregătitoare. În urmă cu două-trei luni nu exista absolut nimic, nici bani, nici lucrările demarate, pentru ca anul şcolar să poată să înceapă. De aceea eforturile au fost extraordinare şi din partea Guvernului, care a asigurat resursele, şi a celor care trebuia să pregătească această clasa pregătitoare. (…) Acum sunt bucuroasă să anunţ că clasa pregătitoare începe în condiţii normale, toate cadrele sunt calificate, sunt titulare, dar şi cei care suplinesc sunt cadre didactice calificate. (…) Am întâmpinat foarte multe dificultăţi şi s-au produs foarte multe perturbaţii, în sensul că există săli de sport care s-au divizat sau săli care şi-au schimbat obiectul de activitate, întrucât trebuia să încapă aceste clase pregătitoare. Sunt laboratoare de chimie, de fizică, din şcoli gimnaziale, care au fost desfiinţate ca să facă loc claselor pregătitoare. (…)”, a spus Andronescu. Ministrul a ţinut să sublinieze, însă, că şi în cazul în care clasa pregătitoare se va întoarce la grădiniţă, ea va rămâne „în învăţământul obligatoriu, pentru că este normal ca, înainte de şcoală, copilul să intre într-o formă de pregătire, dar, sigur, trebuie să înlăturăm aceste aspecte despre care am vorbit şi să redăm spaţiile destinaţiilor pentru care ele au fost făcute”. Andronescu a precizat că suma investită de minister doar pentru mobilierul pentru clasa pregătitoare a ajuns la 26 de milioane de lei.

Tot ieri, la Târgu Jiu, ministrul Educaţiei a declarat că, pentru a corela atracţia tinerilor pentru tehnologie cu dorinţa de studiu, instituţia pe care o conduce lucrează la un proiect care va introduce în şcoli manualul electronic şi lecţia electronică. Elevii vor avea, astfel, acces de la calculator sau telefon la informaţia predată în şcoli. „Este o variantă extrem de atractivă pentru noua generaţie. Atractivitatea pentru mijlocul electronic este fantastică şi nu putem să nu creştem atractivitatea şcolii şi performanţa ei prin intermediul acestui proiect”, a declarat Ecaterina Andronescu.