În etapa a 6-a a Superligii, Universitatea Craiova întâlneşte UTA Arad, în seara aceasta, de la ora 21.30, pe stadionul „Ion Oblemenco”. Fanii Ştiinţei îşi pot procura bilete online, accesând https://bilete.ucv1948.ro/, dar şi de la casele de la stadion, pentru a-i vedea pe Mitriţă şi pe Kurtic, slovenul care va debuta în seara aceasta, contra “Bătrânei Doamne”. Bogdan Dumitrache va fi arbitrul întâlnirii, iar lovitura de start o va da Ion Constantinescu, fost campion cu Campioana Unei Mari Iubiri în 1974 şi fost arbitru, prezent la linie la finala Champions League din 1995.
Mitriţă-Mania
De mult timp un fotbalist român n-a mai declanşat o frenezie în rândul suporterilor din toată ţara, cum se întâmplă acum cu Alex Mitriţă. Un fotbalist care cucereşte pe oricine, dar mai ales pe copii, indiferent de culoarea fotbalistică. „Piticul” Craiovei atrage nu numai fanii olteni pe „Ion Oblemenco”, ci naşte emulaţie în jurul său şi al echipei oriunde în ţară. La Iaşi s-a întâmplat la fel, moldovenii fiind fascinaţi de geniul olteanului. Memorabil este meciul România – Norvegia, de acum câţiva ani, când un stadion umplut exclusiv de copii scanda numele idolului lor. Pentru ei, nu juca România, juca Mitriţă. Iar „Piticul” nu le-a rămas dator puştilor, marcând stunci un gol de autor, caracteristic lui.
Venirea lui e un cadou oferit încercaţilor suporteri ai Ştiinţei. Avem parte de un Mitriţă generos nu numai cu publicul, ci şi cu colegii. Deşi s-a implicat în toate cele opt goluri marcate de Ştiinţa până acum, numai unul e trecut în dreptul său. E dispus să-l facă golgheter pe Ivan, să-şi dubleze colegii mai tineri, să recupereze sau să coboare, uneori prea mult, către propria poartă pentru a rezolva lipsa de idei sau de personalitate a coechipierilor. Cu jambierele crestate la gambe, cu sfatul lui Ilie Balaci tatuat pe grumaz, cu talentul său rar şi carisma indubitabilă emanând din fizionomia sa de oltean pur-sânge, Mitriţă măreşte pulsul în tribune când opreşte mingea cu talpa sau cu exteriorul, toţi aşteptând să înceapă show-ul.
Dar cu adevărat incredibil este gestul lui Mitriţă de a se întoarce acasă. Ireal, mai ales în vremuri în care ataşamentul pentru culori nu mai reprezintă nimic, în care culoarea banului este singura care contează. În timp ce fotbaliştii români freacă banca la echipe din străinătate, dar sunt mulţumiţi că le intră salariul nemeritat pe card, în timp ce Băluţă trădează pentru câţiva euro în plus, în timp ce fotbalişti cu cotă şi cu perspectivă în Europa renunţă la performanţă alergând banii arabilor, Mitriţă a făcut opusul. A spus „pas” milioanelor de euro pe care le avea pe masă, deşi le încasa meritat, jucând, făcând spectacol, pentru reveni acasă, pentru a intra definitiv în istoria Craiovei. Dacă va aduce şi „cinciul” atât de visat în Bănie, rămâne de văzut. Sacrificiul său îl merită cu prisosinţă. Spectacolul pe care-l pune în teren, de asemenea. În tribune s-a declanşat Mitriţă-mania, rămâne de văzut dacă şi echipa îl va susţine şi dacă el va reuşi ce a reuşit Messi la Mondialul din Qatar. Argentinienii l-au ajutat pe superstarul lor să-şi atingă ţelul, s-au sacrificat pentru ca Messi să-şi completeze panoplia de trofee cu unicul care-i lipsea, dar şi cel mai important dintre toate. Mitriţă s-a întors acasă pentru a încerca să încheie perioda fără titlu a Ştiinţei. După 33 de ani, la fel ca la Napoli…Dacă Mitriţă nu va reuşi, greu o va mai face altcineva.
Laurenţiu Reghecampf: „Trebuie să fim atenţi, pentru că UTA nu este o echipă uşoară, care are jucători buni, antrenor cu mare experienţă. Au tot respectul din partea noastră, dar ne dorim să ne câştigăm cele trei puncte, alături de fanii care vor veni în număr mare de la meci la meci. UTA a avut timp să pregătească, dar întotdeauna meciurile oficiale sunt bune, pentru că vezi problemele pe care le ai cu adevărat. Targetul nostru este să luăm cele trei puncte. Toate echipele care vin la Craiova au o ambiţie în plus, vin să se afirme, să arate că au valoare, stadionul te aduce la nivelul la care vrei să joci fotbal. Îl veţi vedea pe Kurtic, va intra cu echipa şi o să vă faceţi o părere. Pe hârtie, noi suntem echipa care ar trebui să câştige, dar trebuie să o facem pe teren”.
Mircea Rednic: “Meciul cu Craiova este foarte important. Întâlnim o echipă…nu știu dacă e bună, căci pentru moment au multe probleme și mi se par lucruri normale din moment ce au schimbat antrenorul. Au jucători cu calitate și individual pot să facă diferența. De la mijloc în sus sunt jucători care în ultimele meciuri au decis soarta punctelor. În față sunt Mitriță, Ivan, Baiaram și Markovic, plus jucătorul nou (n.a. Kurtic), care nu știu dacă va juca sau nu. Au jucători buni plus că sunt mult mai omogeni decât noi. I-am analizat, au câștigat acasă greu cu cei de la Sibiu, apoi și-au revenit după ce Iașiul a rămas în zece oameni. Până atunci, echipa care a jucat și și-a creat ocazii a fost Poli Iași. Am fost și eu antrenor acolo, știu ce înseamnă când joacă acasă. Vor fi împinși de la spate de public și au jucători buni, care pot face diferența. Dar noi suntem pregătiți, chiar îmi place de felul cum s-au antrenat jucătorii în aceste zece zile pe care le-am avut la dispoziție.”
Prefaţa LPF:
“Patru puncte au luat craiovenii din cele două jocuri disputate pe teren propriu în acest sezon, 0-0 cu Oţelul şi 1-0 cu FC Hermannstadt. De partea cealaltă, gruparea arădeană are o singură victorie pe teren advers în 2023 (14 mai 2023, CS Mioveni – UTA 0-2), în rest a bifat cinci remize şi șase înfrângeri la limită.
De la revenirea arădenilor pe prima scenă din 2020, cele două echipe s-au mai întâlnit de șase ori în principala competiţie internă, de 4 ori s-au impus oltenii, un joc a fost câştigat de UTA, iar o partidă s-a terminat la egalitate.
Cea mai recentă dispută directă din campionat a avut loc pe 10 martie 2023, Universitatea Craiova – UTA Arad 2-1, goluri marcate de Erico da Silva (autogol), Elvir Koljic, respectiv Idriz Batha.
Partida va consemna şi un duel între doi antrenori cu mare experienţă, Laurenţiu Reghecampf (197 meciuri în campionat) vs. Mircea Rednic (383 jocuri în Superligă). Aceştia s-au mai confruntat de șase ori în toate competiţiile, de două ori s-a impus actualul tehnician al gazdelor, iar de alte patru ori au remizat.
Mediile de vârstă: Universitatea Craiova – 24 ani şi două luni. UTA Arad – 23 ani şi 9 luni.
Alexandru Mitriţă este jucătorul primelor cinci runde, acesta contribuind decisiv la șase dintre cele opt goluri marcate de „alb-albaştri” (un gol, trei assist-uri, două penalty-uri scoase).
20 de fotbalişti a utilizat UTA în cele cinci etape din stagiunea curentă, dintre care 10 debutanţi.”