William J O’Connor, atașatul cultural, Ambasada SUA la București : “Sperăm din tot sufletul ca aceste imagini să ofere tuturor un cadru personal de explorare și înțelegere a Parteneriatului Strategic”

0
887

 Începând de ieri, până pe 19 septembrie, craiovenii sunt beneficiarii uneia dintre cele mai interesante expoziții de fotografii, care ilustrează cele mai importante momente din istoria Parteneriarului Strategic  dintre România și SUA. Astfel, Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenția Națională de Presă Agerpres și în colaborare cu Universitatea din Craiova, a organizat miercuri, 17 august a.c,  evenimentul de lansare a expoziției fotografice itinerante „Noi, Poporul/We the People” care marchează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic. Vernisarea expoziției a fost urmată de deschiderea oficială, în cadrul căreia au fost rostite discursurile organizatorilor și invitațiilor, eveniment ce a avut loc la Muzeul de Artă din Craiova.

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român și cel american. Această colecție de interacțiuni între cele două națiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite și România este accesibil tuturor. Este o expoziție care surprinde pe larg interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziție creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut și din prezent, și oferă posibilitatea de a experimenta prietenia și colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod.

 Expoziția se axează pe tema „Noi, Poporul”/ “We the People” care este faimosul preambul al Constituției Statelor Unite și întruchiparea legăturilor umane care formează punți de înțelegere și cooperare între popoare. Diplomația și prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături și pe valorile comune pe care le înglobează. Cunoscutul jurnalist, corespondent și ulterior diplomat american Edward R. Murrow spunea, despre rolul esențial al legăturilor dintre oameni: „Elementul cu adevărat esențial în schimburile internaționale îl reprezintă această ultimă distanță de un metru, rămasă între interlocutori, care poate fi depășită prin contact personal, atunci când o persoană îi vorbește celeilalte”.

Agenția Națională de Presă Agerpres a contribuit cu un număr de 20 de fotografii din fluxul de fotografie și din Arhiva Fotografică Agerpres. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu un numar de 13 fotografii.

 

Deşi România a semnat Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii în anul 1997, relaţiile diplomatice bilaterale au o vechime mult mai mare. Primele relaţii diplomatice dintre România şi Statele Unite au fost stabilite în anul 1880, după ce ţara noastră şi-a obţinut independenţa.

După semnarea Parteneriatului Strategic între Statele Unite și România în anul 1997 și vizita oficială a lui Bill Clinton în România, relațiile dintre cele două state au început să fie din ce în ce mai bune. Un moment important în colaborarea celor două state a fost anul 2006, când părțile au semnat un acord care permitea staționarea unui contingent american pe teritoriul României.

O rezoluție dedicată României a fost introdusă anul acesta în Congresul SUA, la împlinirea a 25 de ani a Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, documentul reafirmând legăturile apropiate dintre cele două țări. Potrivit unui comunicat al Ambasadei României în SUA, cei doi copreședinți ai Grupului de prietenie cu România din Congresul Statelor Unite ale Americii, membrii Camerei Reprezentanților Mike Turner și Debbie Dingell, care reprezintă cele două mari partide americane, Republican și Democrat, au introdus o rezoluție pentru a onora oficial borna de 25 de ani a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite.

 

 

Înainte de vernisarea expoziției, participanți au vizitat secția American Corner Craiova, înființată în 2006, ca urmare a parteneriatului încheiat între Consiliul Județean Dolj și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București. Aici le-a vorbit Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman și Timothy Gerhardson, consilierului pentru presă și cultură.

###

William J O’Connor, atașatul cultural, Ambasada SUA la București :

“Ne bucurăm să anunțăm că astăzi ( n.r ieri) am lansat la Craiova expoziția itinerantă „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice și culturale dintre poporul român și cel american. Sperăm din tot sufletul ca aceste imagini să ofere tuturor celor care le privesc, români, americani și vizitatori deopotrivă, un cadru personal de explorare și înțelegere a Parteneriatului Strategic, atât în trecut, cât și în prezent. Craiova, îți mulțumim pentru găzduire și prietenie!”

Din delegația Ambasadei SUA, la evenimentul de lansare a expoziției au mai făcut parte : Sandeep K.Paul, atasat de presă și Timothy Gerhardson, consilierul pentru presă și cultură.

###
Doru Gheorghe Liciu, ministrul consilier – Unitatea Arhive Diplomatice a MAE :

“Sunt deosebit de emoționat pentru că revin la Craiova după 20 de ani, ca fost absolvent și cadru didactic a Facultății de Istorie a Universității din Craiova. Dincolo de conceptele abstracte de diplomație publică și culturală, această expoziție reprezintă un parcurs în imagini al ultimilor 25 de ani din relația româno-americană, care datează de peste 140 de ani și acest parcurs este vizibil în orașul Craiova, care a evoluat fantastic din punct de vedere economic prin prezența firmei Ford, care a preluat vechea fabrică de at. Acest parteneriat este substanțiat prin partea defensivă și mă refer la Baza Militară de la Deveselu, la Brigada NATO. Iar acest parteneriat s-a mai concretizat și pe partea educațională și pe partea culturală. Și doresc să-l felicit pe energicul manager al Bibliotecii, pe dl Lucian Dindirică, pentru că a reușit să facă extrem e vizibilă această intituție ”

###

Claudia Nicolae, Directorului General Agerpres :

“Într-adevăr expoziția de astăzi a reușit să comprime diverse tipuri de de fotografie, pornind de la portret, pornind de la mimică, pornind de la imagine. Am văzut astăzi într-un mix perfect cuprinse toate stările pe care cei 25 de ani de Partenriat Startegia ar fi putut să le treacă . Avem acolo bucurie, avem acolo efort, avem acolo colaborare, avem acolo parteneriat economic, parteneriat militar și nu în ultimul rând, avem bucuria românilor pe chipul lor. Cred că în esență, asta ar trebui să fie concluzia după un sfert de secol…bucurie, bucuria poporului, bucuria românilor, care până la urmă, după mult timp au reușit să semneze un început al valorilor democratice. În urmă cu 25 ani am pus primii piloni ai unei noi ere pentru România. Și cred că este pasul cel mai import, iar pe viitor s-a văzut că a fost direcția cea bună”

###

Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova :

” Vreau să mulțumesc, în numele comunității locale, Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru onoarea de a fi primul oraș din România care găzduiește  această expoziție fotografică pe care o puteți vizita în Piața Mihai Viteazul, până la data de 19 septembrie. Alegerea orașului nostru ca prim loc al vernisării reprezintă pentru noi o recunoaștere a bunelor relații create încă din momentul în care firma Ford s-a așezat aici, iar soldații americani au sosit pentru prima dată la baza de la Deveselu, de care Craiova este cel apropiat mare oraș. Expoziția fotografică are valoare istorică și este o mărturie a relațiilor diplomatice, de securitate, economice, culturale, un bilanț al celor 25 ani de Parteneriat Strategic încheiat în anul 1997 între România și Statele Unite ale Americii. Ne mândrim cu faptul că alegerea Craiovei pentru vernisarea expoziției este o alegere motivată și de lunga și frumoasa colaborare dintre Ambasada Statelor Unite la București și secția American Corner a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman””

###

Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj :

„Ne onorează alegerea Craiovei ca punct de deschidere a acestei importante manifestări itinerante, cu atât mai mult cu cât aici, în Cetatea Băniei, găsim expresii ale bunei colaborări româno-americane pe toate palierele esențiale ale Parteneriatului Strategic, de la securitate la economie, educație ori cultură. Națiunile noastre sunt unite de o îndelungată prietenie – un dialog deschis și o apropiere care au început să se dezvolte încă din anul 1880. În acest context, merită amintit faptul că primul șef al misiunii diplomatice a României în Statele Unite ale Americii a fost un craiovean, doctorul Constantin Angelescu, care s-a afirmat drept o proeminentă personalitate a politicii interne și externe în prima jumătate a secolului trecut. Parteneriatul nostru înseamnă eforturi puse în slujba stabilității internaționale și a combaterii terorismului, iar Craiova este casa «Scorpionilor Roșii», a căror participare în teatrul de operații din Afganistan, acum două decenii, a marcat pentru noi o premieră istorică, fiind prima misiune de luptă în afara teritoriului țării după cel de-al Doilea Război Mondial și având, totodată, un rol semnificativ în câștigarea susținerii Statelor Unite pentru accederea României în NATO…“

###

Dan Diaconu, prefectul județului Dolj :

“Sunt onorat ca am avut ocazia să particip în această seara la expoziția fotografică “Noi, poporul/We The People” și vreau sa mulțumesc și să transmit felicitări sincere inițiatorilor acestei expoziții care surprinde în imagini momentele cheie care au stat la baza consolidării Parteneriatului Strategic între Statele Unite ale Americii și România.

Deși Parteneriatul Strategic a fost lansat în 1997, relațiile diplomatice dintre cele două țări datează de mai bine de 140 de ani, de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Suntem mândri să afirmăm că la consolidarea națiunii americane au contribuit și cei peste 100.000 de imigranți români care au luat calea Americii în 1920, în speranța unui trai mai bun….”