Universitatea Craiova – Hapoel Beer Sheva
Play-off Conference League, prima manşă, stadion: „Municipal”, Severin, ora 20.30.
Universitatea Craiova: Lazar – Papp, Raul Silva, Screciu – Hanca, Mateiu, Creţu, Baiaram, Bancu – Ivan, Koljic. Antrenor: Mirel Rădoi. Rezerve: D. Rusu, L. Popescu – Martic, Vătăjelu, Căpăţână, Roguljic, Nistor, Cîmpanu, Rivaldinho, Markovic.
Hapoel Beer Sheva: Glazer – Dadia, Tibi, Miguel Vitor, Helder Lopes – ElHamed, Bareiro, Martins – Yosefi, Ansah, Selmani. Antrenor: Elyaniv Barda. Rezerve: Harush – Keltjens, Elias, Madmon, Stoyanov, Micha, Safuri, Yehekzel, Hatuel.
Arbitri: Nicholas Welsh – Graeme Stewart şi Calum Spece. Rezervă: Donald Robertson (toţi din Scoţia).
Din păcate, cele mai importante meciuri europene ale Ştiinţei din ultimelor două decenii s-au jucat la Severin şi nu în Bănie. Duelul din 2017 cu AC Milan, fabulos prin prisma afişului, fiind vorba de cel mai galonat adversar întâlnit vreodată, s-a jucat la Severin, deoarece noul “Ion Oblemenco” era în construcţie. Duelul cu Hapoel Beer Sheva, extrem de important prin prisma nivelului atins, play-off-ul Conference League, se dispută tot la Severin, din cauză că “Ion Oblemenco” găzduieşte un festival de muzică. Atmosfera din Bănie era un mare atu într-un astfel de joc, Ştiinţa fiind în premieră aproape de grupele unei competiţii europene.
Beer Sheva, vicecampioană, deţinătoare a Cupei şi Supercupei Israelului
Aşadar, între Ştiinţa şi grupele Conference League se află formaţia Hapoel Beer Sheva, vicecampioana Israelului. Deşi nu a început încă sezonul intern, Hapoel Beer Sheva este într-o formă deosebită, obţinând patru victorii din patru meciuri în Conference League. În turul doi preliminar, vicecampioana din Israel a trecut de bielorușii de la Dinamo Minsk, cu scorul general de 3-1 (2-1 pe teren propriu și 1-0 în deplasare). În turul 3 preliminar, Beer Sheva a eliminat formaţia elveţiană Lugano, tot după două victorii, 2-0 în deplasare şi 3-1 pe teren propriu. Hapoel Beer Sheva are un lot evaluat la 12 milioane de euro, iar anul trecut a terminat campionatul intern pe locul 2, după Maccabi Haifa, dar înaintea lui Maccabi Tel Aviv. Hapoel Beer Sheva a reuşit să învingă campioana, Maccabi Haifa (echipa care a eliminat recent Olympiakos Pireu din Champions League), atât în finala Cupei Israelului, cât şi în Supercupă. Fundaşul Hatem Elhamed (31 de ani) a impresionat cât a evoluat la Dinamo, în 2015, el având apoi experienţe în vest, la Gent şi Celtic Glasgow. În lotul lui Beer Sheva s-a aflat până recent şi Davide Petrucci, fostul jucător al lui CFR Cluj, care a evoluat şi a Manchester United. Un alt jucător care are legătură cu România este veteranul atacant Itey Schechter, descendentul unei familii de evrei români, iar el a debutat la naţionala Israelului tocmai într-un meci contra României. Unul dintre cei mai importanţi jucători este mijlocaşul portughez Andre Martins, fost jucător la Sporting Lisabona, fost campion al Greciei, cu Olympiakos, fost campion al Poloniei, cu Legia, care este însă incert pentru partida de azi. Fundaşul stânga portughez Helder Lopes a fost adversarul Universităţii Craiova în preliminariile Europa League, cum trei ani, când juca la AEK Atena. Căpitanul echipei, fundaşul portughez Miguel Vitor (33 de ani), este naturalizat israelian, el având deja 5 sezoane la Beer Sheva, după ce a evoluat la Benfica, Leicester şi PAOK Salonic. Kosovarul Astrit Selmani este cel mai bine cotat jucător, la 1,2 milioane de euro, el fiind adus în vara aceasta, după ce a impresionat în Suedia, la Hammarby.
E. Barda: “Avem jucători cu mare experienţă”
Antrenorul Elyaniv Barda (40 de ani), instalat în martie anul acesta, este fost internaţional israelian, originar chiar din Beer Sheva, fost atacant prolific pentru echipa pe care o antrenează, dar şi la Genk, Hapoel Tel Aviv sau Maccabi Haifa. A marcat şi împotriva României, într-un amical din 2010, câştigat cu 2-0 de Israel, la Timişoara, tricolorii fiind conduşi atunci de Răzvan Lucescu. „I-am studiat foarte bine pe cei de la Universitatea Craiova, îi cunoaştem, ştim că deja au câştigat un meci la Severin, dar sperăm să-i învingem acolo. Ei joacă acasă, dar nu e treaba mea să spun cine e favorită, noi am venit să jucăm fotbal. Ştim că au o echipă bună, nu pot spune un nume, dar sunt destui jucători cu valoare, ştim că au terminat pe locul 3 anul trecut, că au avut un start de meci în forţă în turul anterior şi trebuie să fim foarte pregătiţi. Avem jucători cu experienţă, nu cred că sunt influenţaţi de ceea ce se spune despre ei. Trebuie să ne uităm la noi, nu neapărat la jocul lor, mai ales că avem un retur în care ne vor încuraja 15.000 de spectatori. Ştiu că Mirel Rădoi a fost selecţionerul României şi că are aproape aceeaşi vârstă cu mine. Mulţi români au venit să întărească fotbalul din Israel, unul dintre ei, Hoban, este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei” a declarat Elyaniv Barda.
Brigadă din Scoţia
În vârstă de 31 de ani, arbitrul meciului de azi, Nick Welsh este arbitru FIFA din 2017 şi anul trecut a condus un meci în care actualul atacant al lui Beer Sheva, kosovarul Astrit Selmani, a reuşit un hat-trick, în victoria cu 3-1 a lui Hammarby contra lui Maribor. În această stagiune, Welsh a arbitrat partida din Conference League, Gzira – Wolfsberger 0-4. Anul trecut, a condus un meci în care actualul atacant al lui Beer Sheva, kosovarul Astrit Selmani, a reuşit un hat-trick, în victoria cu 3-1 a lui Hammarby contra lui Maribor.
Rădoi: “Hapoel e genul de echipă care îşi caută duelurile”
Antrenorul Ştiinţei, Mirel Rădoi, a prefaţat duelul cu israelienii: „Va fi partidă intensă, ambele echipe au joc deschis, sunt jucători de forţă şi de viteză de ambele părţi. Hapoel Beer Sheva şi-a impus ritmul de joc, caută duelurile în orice zonă de teren şi le câştigă, sper că le putem contracara atuurile. Ei impun ritmul de joc, trebuie să fim atenţi, când să ne ridicăm la ritmul lor, când să avem posesie pasivă. Au şi ei zonele vulnerabile, pot fi surprinşi. Echipele sunt echilibrate. Nu avem probleme de lot, decât unele minore, dar băieţii trag de ei, fac injecţii. La cum sunt ambele echipe, nu cred că vreuna va lua o opţiune de calificare doar după primul meci. Chiar dacă am câştiga, la ce atmosferă fac suporterii lor, ei pot să întoarcă orice rezultat pe teren propriu. Avem informaţii din mai multe părţi despre ei, ne-am informat despre ei din mai multe locuri. Cred că ambele echipe ar fi meritat să joace în grupe de Europa League. Va trebui să ne obişnuim cu ritmul din 3 în 3 zile, campionat, grupe de Conference League, Cupa României, este dificil să le pregăteşti, dar avem staff numeros şi ne organizăm, unii se ocupă de următorul meci. Am luat în calcul şi grupele, pentru că se poate întâmpla să ne calificăm. Cel mai important meci este acesta de joi. Contează mai puţin locul unde jucăm, o să fie şi gazonul bun, pentru că oamenii lucrează la el, trebuie să ne obişnuim să jucăm la fel acasă sau în deplasare, pentru că asta înseamnă să fii echipă mare” a declarat Mirel Rădoi.
Calafeteanu: “Fotbalul din Israel s-a dezvoltat foarte mult”
Fost jucător la Hapoel Beer Sheva în 1994-1995, Marian Calafeteanu, antrenor la academia Universităţii Craiova, spune că fotbalul din Israel s-a dezvoltat mult faţă de perioada în care el a evoluat acolo. „Cu Beer Sheva ne va aştepta un meci foarte greu, m-am interesat şi este o echipă foarte bine organizată şi care are jucători străini de valoare, care practică un fotbal plăcut ochiului. Au progresat foarte mult, se bazează pe o tehnică individuală bună, antrenorii de acolo au învăţat ce înseamnă fotbalul european. Cât despre suporteri, vă pot spune că au o galerie foarte frumoasă, care încurajează tot meciul echipa, sunt fanatici. Am jucat în anii 90 la Hapoel Beer Sheva, fotbalul nu era aşa de dezvoltat acolo în perioada aceea, acum investiţiile sunt foarte mari acolo. Ca amintiri, eram mai mulţi români acolo, după fiecare meci ne întâlneam la câte unul acasă, iar în club erau nişte oameni foarte civilizaţi şi foarte prietenoşi” a spus Calafeteanu.