„Biblioteca din Vacanţă”, în topul preferinţelor tinerilor craioveni

0
369

biblioteca 3Cea de-a IX-a ediţie a programului “Biblioteca din Vacanţă” a intrat pe ultima sută de metri. Doar câteva săptămâni ne mai despart de finalizarea, cu succes, a singurului proiect de anvergură din Craiova care, în 2010, a fost distins cu premiul pentru cea mai bună implicare comunitară. Asemenea ediţiilor trecute, toate cursurile desfăşurate în această vară au fost derulate, cu titlu gratuit, de voluntarii Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman”.

Între cele opt ateliere şi activităţi propuse pentru ediţia actuală, cursurile de limbi străine au provocat, ca şi în anii trecuţi, interes, atrăgându-i pe toţi cei interesaţi de învăţarea sau, după caz, aprofundarea limbilor engleză şi spaniolă. Peste 40 de elevi din ciclurile gimnazial şi primar s-au înscris la activităţile desfăşurate în cadrul acestor cursuri, cei mai mulţi dintre ei posedând un nivel elementar de înţelegere, exprimare şi scriere în cele două domenii. Metodele inedite întrebuinţate de cei patru voluntari ai  bibliotecii, Anamaria şi Mădălina Mirea, Monica Stan şi Andreea Udroiu, precum şi mediul distractiv în care se desfăşoară toate activităţile – prin intermediul jocurilor, concursurilor şi discuţiilor libere fac ca procesul de învăţare – să fie valorificat în mod eficient. „Cum stăpânirea cel puţin a unei limbi străine a depăşit de multă vreme statutul de moft, de activitate elitistă rezervată unui număr mic de oameni, lipsa de prevedere şi, implicit, ignorarea deprinderii unui limbaj, altul decât cel originar, tinde să reprezinte un handicap taxat aspru de dinamica societăţii actuale. În acest sens, în direcţia evitării eventualelor neplăceri determinate de necunoaşterea unei limbi străine, elevilor le-a fost stârnit şi menţinut interesul pentru descoperirea diferitelor aspecte ale celor două limbi şi culturi străine”, au mărturisit organizatorii cursurilor de limbă engleză şi spaniolă.

Voluntarii sunt studenţi la Facultatea de Litere

biblioteca 1Majoritatea activităţilor s-au axat, în linii mari, pe jocuri de echipă pe diferite teme, fişe distractive de lucru, discuţii pe marginea diferitelor filme de animaţie cu persoanje fascinante din lumea desenelor animate, mici concursuri şi cântece interactive. Deşi cursurile de limbi străine sunt concentrate într-un interval de timp relativ scurt – opt săptămâni, cât durează Biblioteca din Vacanţă – voluntarii au ales Biblioteca Aman “pentru mijloacele rapide de informare, dar şi pentru faptul că aici se organizează activităţi ce au ca scop dezvoltarea copiilor”, după cum au mărturisit aceştia. Întâlnirile săptămânale cu cei mici au avut ca punct de plecare dorinţa de a interacţiona cu copiii, precum şi entuziasmul de a-i ajuta să înveţe lucruri noi prin metode interactive. Principala ambiţie a întregului demers, aşa cum au perceput-o voluntarii, a constat în stimularea încrederii în forţele proprii şi în folosirea cunoştinţelor pe care le-au acumulat în acest interval. “Fiecare părinte îşi orientează copilul, cu prioritate, spre domeniul limbilor străine. Fără doar şi poate, dincolo de îmbogăţirea inevitabilă a vocabularului şi de lejeritatea de a comunica un limbaj cvasi-comun, stăpânirea temeinică a uneia sau mai multor limbi străine este un atu şi un mare avantaj pentru toţi aceia pe care-i pregătim pentru societatea de mâine. La Aman, în cadrul Bibliotecii din Vacanţă, propunem cursuri de limbă engleză şi spaniolă, cu titlu gratuit. Voluntarii, studenţi în cadrul Facultăţii de Litere din Craiova, nu sunt la prima experienţă la bibliotecă. Ne-au obişnuit cu buna lor dispoziţie, cu entuziasmul şi plăcerea cu care-şi însoţesc fiecare nouă întâlnire cu cei mici. Ne dorim ca la finalul acestei ediţii, toţi elevii înscrişi la cele două ateliere să se mândrească cu un nivel mai bun de cunoaştere al limbii engleze sau, în funcţie de opţiune, spaniole”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.